31 oktober 2012

Behåller Hexagon och Hexpol, tecknar NFO Drives

Efter den senaste rapporten har mätteknikbolaget Hexagon fått luft under vingarna igen. Det ser ljust ut för bolaget, nettoomsättningen ökade med 11 procent det tredje kvartalet och resultatet efter skatt ökade med 25 procent jämfört med fjolårets siffror.

Hexagon ser något minskad efterfrågan i Europa medan andra områden som USA, Kanada, Sydamerika och Asien visar tillväxt. I Kina växer alla Hexagons divisioner, starkast gick bil-, flyg- och energiområdet enligt rapporten. Nu väntar vi att område Geosystem ska lyfta i Kina, stimulanser har aviserats som på sikt bör gagna Hexagon.

Efter den senaste starka rapporten har Hexagon fått en del höjda riktkurser, bland annat Nordea höjer till 161 kronor. Själv behåller jag mina Hexagon, jag tror aktien har mer att ge och vänder sen konjunkturen ja, då kan det bli en riktig skjuts uppåt.

Hexpol som är en avknoppning från Hexagon går som en raket. Det senaste resultatet var lysande och aktien närmar sig 300 kr. Ett kvalitetsbolag med stark marknadsposition och bra ledning. Jag behåller mina aktier tills vidare.

Jag har bestämt mig för att delta i NFO Drives nyemission, teckningstiden är mellan 2-16 november, kurs 32 öre.

Den här veckan är det höstlov och det innebär lite ändrade rutiner, en aning mindre börs än vanligt, annat står på programmet, som att finslipa bilkörningen till exempel, ja inte jag, men dottern ska snart köra upp.

29 oktober 2012

Günther Mårder hörs igen

Två av mina kryddor har rapporterat, Ellen och Moberg Derma. Sistnämnda fortsätter att att visa fin tillväxt, det intressanta är Mobergs förvärv av sin amerikanska distributör Alterna. Distributören har lyckats med marknadsföringen i USA, då försäljningen av Nalox/Kerasal ökar kraftigt, dessutom ingår ett par nya produkter under taket.

Jag tror bolaget gör rätt som investerar i egen distribution, på så sätt kan Moberg själva kontrollera hela kedjan från produktutveckling till distribution i USA.

Nackdelen är att som aktieägare få aktierna utspädda med 16 procent eftersom nyemissionen inte riktar sig till alla aktieägare, lite trist. Men jag hoppas på fortsatta framgångar för Moberg Derma och har inga tankar på att lämna bolaget just nu, men bolaget kräver ett extra öga.

Ellen tuffar på även om det går oändligt sakta, men siffrorna pekar åt rätt håll, intäkterna ökar med 9 procent jämfört med samma period föregående år. Vid ett besök på mitt apotek blev jag lite konfunderad när jag upptäckte att Ellen inte fanns på hyllan längre.

Platsbrist svarade personalen, istället väljer man att exponera choklad och dietdrycker, kanske ger det mer i kassan nu när apoteken är konkurrensutsatta eller är det helt enkelt så att Ellens produkter inte säljer? Jag håller fast vid Ellen ett tag till.

I förra veckan sålde jag Avega. Jag har inget emot bolaget i sig, flera it-konsulter har det kämpigt just nu, men deras tid kommer säkert tillbaka. I det här fallet sålde jag för att utnyttja förlusten till kvittning.

Aktiespararnas forne vd Günther Mårder börjar som sparekonom hos Nordnet, han kommer säkert att synas och höras, det har redan trillat ner ett mail i inkorgen. Jag önskar lycka till!

I helgen åkte vinterdäcken på så nu får det gärna snöa. Men det innebär även problem då huvudgatan i stan inte tillåter dubbdäck, istället får man åka stora omvägar. Jag förstår faktiskt inte den miljöbesparingen.

26 oktober 2012

Avancerade skatteupplägg straffar sig i längden

Efter en titt på mitt innehav känner jag mig rätt nöjd med året hittills, de bolag som drar ner portföljen just nu är Ratos och Kungsleden.

Jag känner mig inte speciellt orolig över nedgången i Ratos, igår bevisade nya vd:n Susanna Campbell att bolaget fortfarande kan göra bra affärer även om konjunkturen är skakig. Ratos säljer den danska bredbandsoperatören Stofa med en vinst om cirka 850 miljoner kronor, den årliga avkastning har varit 55 procent, inte illa.

Kungsleden däremot var en riktig kalldusch, inte resultatet i sig utan nya siffror när det gäller kommande skattemål. Jag fick uppfattningen att alla kort låg på bordet i sista rapporten, men det fanns alltså plats för nya överraskningar. Eller är det nya krav som framförts? Det kanske inte är slut med detta.

Vi aktieägare tycks inte heller få någon utdelning i år, trist men förståeligt. Genom åren har Kungsleden varit en fantastisk utdelare och det är verkligen tråkigt att se hur det gått utför med bolaget på grund av skatteupplägg och hög belåning.

Ett problem som jag ser det, är att Kungsleden inte har någon stark ägare i ryggen som ifrågasätter bolagets agerande, kanske hade skatteupplägget bromsats. Jag behåller trots allt mina aktier i Kungsleden och väntar på att stormen bedarrar, men det kan ta tid.

Jag har sålt mina aktier i Avega som inte har varit någon lysande stjärna, förlusten tänker jag använda till kvittning.

Mina senaste köp, Catena och Intrum Justitia har jag lagt in på mitt investeringssparkonto, tanken är att använda kontot vid nya köp.

På tal om Catena har bolaget rapporterat, inget nytt i sig, det intressanta är när bolaget får detaljplanen godkänd av Solna stad. Allt löper enligt plan och Catena hoppas på ett antagande av detaljplanen innan årsskiftet. Under tiden öppnar Friends Arena i närområdet och  byggandet av det stora köpcentret Mall of Scandinavia startar, intresset för området lär öka.

Trevlig Helg!

25 oktober 2012

Köper Intrum Justitia

Kalla Fakta visade igår att H&M:s leverantörer betalar svältlöner till textilarbetare i Kambodja, det upprör många. Det här visar hur viktigt det är för företagen att arbeta med hållbarhetsfrågorna, trycker kommer att öka från konsumenthåll och det gäller inte bara textilföretag.

I en intervju i SvD förklarar H&M:s vd hur han ser på saken. Jag skulle gärna se ett tv-program från H&M:s sida som redovisar hur bolaget arbetar med hållbarhetsfrågorna.

Så här på höstkanten börjar det bli dags att planera inför årsskiftet, eftersom jag handlar mest i en vanlig depå ska jag se över mina vinster och förluster för att sedan kvitta så gott det går. Jag har även ett ISK-konto men än så länge har jag använt det ganska sparsamt.

Inkassobolaget Intrum Justitia är ett bolag jag haft tidigare i min portfölj och sålt med en vinst. Nu köper jag in mig i bolaget igen. Intrum Justitia har stått sig bra genom kristider och den senaste rapporten såg bra ut.

Intrum känns stabilt och växer nu under lönsamhet, framtidsutsikterna ser goda ut, dessutom har bolaget en hög direktavkastning, runt 5 procent.

Jag tror bolaget har mer att ge, jag lägger in aktien i mitt långsiktiga innehav och förväntar mig en stadig men långsam tillväxt.

En fin dag, nu ska jag ut och ta några tag med krattan.

24 oktober 2012

Axfood platsar i min portfölj

Axfood är en stabil aktie, bolaget är relativt okänsligt för konjunkturen. Rapporten var ungefär som väntat och bolaget håller fast vid uppsatta mål. Moderniseringen av Willys butikerna fortsätter, Hemköp forsätter sin positiva utveckling och den viktiga försäljning av egna märkesvaror ökar.

Överlag ser det positivt ut för Axfood, men som jag skrivit tidigare är det ingen snabbväxare. Men det är ett bolag som brukar stå sig bra oavsett konjunktur, kursen tickar sakta uppåt och direktavkastningen är hög. En bra aktie i en långsiktig portfölj.

Idag annonserar också Axfood att avtal slutits med Seamless om införandet av mobil betalning med systemet som bygger på QR-kod. Under sommaren har systemet testats i några butiker och tydligen är både personal och kunder positiva.

Jag förstår att Axfood har allt att vinna som slipper kortföretagens avgifter, redan runt jul räknar bolaget med att vi ska kunna betala med mobilen i många av Axfoods butiker. Men vad har vi som konsumenter att vinna? Kanske går det lite snabbare i kassan, men pinkod verkar jag inte slippa undan.

En förbättring är att vi kan välja ett konto hos SBAB  där pengar dras, men helst vill jag förstås använda min egen bank, annars är det handel mot faktura som gäller, enligt Seamless. Jag hoppas på fler alternativ till hur pengarna ska dras.

Kanske låter jag negativ, som konsument vill jag gärna se en fördel med betalningslösningen. Men jag ska  prova mobilbetalning när det blir aktuellt i min Willysbutik. Som vanligt är nog ungdomarna snabba att ta till sig detta, men det finns ett orosmoment med kreditbetalning, det är något som inte alla kan hantera.

Hur som helst är Seamless vinnare idag.

23 oktober 2012

Köpläge i Alfa Laval?

Äntligen en dag med sol, härligt, man känner riktigt hur energin vänder tillbaka. Men på börsen går det lite halvknackigt, rapporterna styr, ibland med kraftiga kursreaktioner åt båda håll.

Idag hittar jag Swedbank på vinnarlistan och Alfa Laval på förlorarlistan, båda ingår i min portfölj, det jämnar ut sig kan man säga.

Swedbank lämnade en rapport över förväntan, cirka 8 procent bättre, rörelseresultatet landade på 4748 miljoner kronor i det tredje kvartalet, att jämföra med fjolårets period på 4313 miljoner kronor. Förväntat resultat låg på 4335 miljoner kronor.

Om man tänker tillbaka på hur illa det såg ut för Swedbank för några år sedan, mitt under brinnande finanskris, måste jag säga att jag tycker vd Michael Wolf har gjort ett bra jobb.

Banken känns stabil, besparingsåtgärderna har gett resultat och det ser lovande ut inför framtiden, även om vd varnar för fler konkurser och att krisen i omvärlden kan komma ikapp oss. Jag tror på en fortsatt långsam kursuppgång i Swedbank och behåller mina aktier.

Alfa Laval rapporterar högre vinst för det tredje kvartalet, däremot föll orderingången, det är rederierna som är försiktiga, men eftersom Alfa Laval har flera ben att stå på är det inget avgörande. Bolaget verkar inom områden som ligger rätt i tiden, miljö, energi och livsmedel, dessutom med stort fokus på tillväxtmarknader.

Aktiekursen sjunker rejält idag, istället för att sörja kan man se det som köpläge. Många gånger är kursreaktionerna för kraftiga och kursen vänder upp igen efter några dagar. Jag behåller mina aktier i Alfa Laval som jag tycker är ett kvalitetsbolag.

22 oktober 2012

Vilka appar behöver jag för mobilbetalning?

Jag har fått ett sms med uppmaningen att skaffa Wywallet för att kunna fortsätta att betala med mobilen. Det är inte speciellt ofta jag använder mobilen för att betala, hittills är det mest sms-biljetter till buss och tunnelbana.

Samtidigt läste jag ett pressmeddelande att Mopper lanserar digitala biljetter med Dibs betalningslösning. Med appen Mopper ska vi kunna köpa exempelvis fotbollsbiljetter, den bygger på QR-kod och betalning görs med Dibs mobila kortbetalning.

Sen har vi Seamless som slutit en rad avtal och testar sin lösning i några Hemköpsbutiker, också med QR-kod. Bankerna kommer med sin lösning och kortföretagen ligger säkert också i startgroparna.

Det här verkar bli en riktig djungel, jag hoppas på en lösning i framtiden, inte för många appar och konton med diverse avgifter.

Jag tycker det är enkelt att betala med kort och det går relativt snabbt. Det jag inte gillar med Seamless lösning är att kunden måste öppna ett konto i Colletctor, pengarna dras inte direkt från banken utan jag handlar på kredit, inte bra, då betalar jag hellre med kort.

Jag avvaktar med Wywallet och hoppas det klarnar under hösten, vilka appar är det jag egentligen behöver? Framför allt undrar jag hur säkert detta är, vi lämnar ju ut person- och kontouppgifter till allt fler betalningsinstitut.

I en tysk undersökning varnar forskare för brister i säkerhet när det gäller appar, det är alltför lätt att komma åt inloggnings- och kontouppgifter. Jag hoppas våra bankappar inte tillhör den kategorin.

Idag presenteras NFO Drives som ett nytt bolag hos Introduce.se, här finns en hel del för den som vill lära mer om bolaget, som exempelvis nyckeltal och prognoser, en färsk analys och en intervju med bolagets vd.

Börsveckan börjar bra.

19 oktober 2012

Lite om Spiltans investmentbolagsfond, Bure och Nokia

Gårdagens rapport från Nokia visade sig vara bättre än väntat, kursen åkte berg- och dalbana för att idag vara tillbaka på utgångskurs. Rapporten har ändå fått ett flertal analyshus att skruva upp riktkursen för bolaget, bland annat Carnegie, Nordea, SEB och ett antal utländska aktörer.

Men det handlar fortfarande om låga nivåer, runt 2-3 euro. Det ska bli mycket spännande att se hur de nya modellerna kommer att sälja, start i november. Nokia är en högriskaktie, men det behöver väl knappast sägas.

Spiltan Fonder lämnar också kvartalsrapport. Spiltans investmentbolagsfond har snart varit igång ett år och ser ut att ha fått en bra start. Sedan starten är fonden upp 17,7 procent, vilket innebär 4 procent bättre än jämförelseindex.

Det senaste kvartalet har fonden stigit 4,1 procent, bättre än index. Fonden är passivt förvaltad, har låg avgift och siktar på att slå Stockholmsbörsens index, vilket den gjort hittills.

Största innehaven är Investor, Industrivärden, Kinnevik och Lundbergs följt av mindre innehav i Hakon Invest, Ratos, MSAB, Latour,Creades och Svolder. Genom dessa investmentbolag är Spiltan delägare i cirka 75 börsnoterade företag, tala om riskspridning. Jag tycker fonden är ett bra alternativ för den som inte vill direktinvestera i investmentbolagen.

Jag blev något överraskad när jag läste att Bure ger sig in i gruvbranschen, tydligen har bolaget köpt en post i Nordic Mines under tredje kvartalet, närmare bestämt 1,9 procent av aktierna.

Jag känner mig mycket tveksam inför den investeringen, en hel del frågetecken runt ledning och prognoser, men som aktieägare i Bure hoppas jag förstås att det blir ett lyckat drag. Det ska bli intressant att höra hur bolaget resonerar runt gruvinvesteringen, tänker man göra fler investeringar i branschen? Jag väntar på rapporten.

Fredag igen och veckorna går i rasande fart, snart är det jul också. En tur på stan och jag blev påmind, julsakerna är redan framplockade i varuhusen.

18 oktober 2012

Behåller Getinge och Nokia

Rapporterna fortsätter trilla in, det är nästan svårt att hänga med, det blir en snabbtitt och noggrannare läsning vid senare tillfälle.

Eftersom jag placerar långsiktigt brukar jag inte hänga upp mig vid enstaka kvartal, ett sämre resultat ett kvartal behöver inte betyda att bolaget är på väg utför, men jag vill naturligtvis veta orsaken. Är man kortsiktig och spekulerar över rapportperioden har resultatet en helt annan betydelse.

Getinge som är ett av mina innehav har lämnat sina siffror för delåret, ungefär som förväntat, orderingången ökade med 14 procent och resultatet före skatt ökade med 4 procent för delåret. De flesta marknader visar tillväxt medan Europa och då framför allt Sydeuropa ser svagare ut.

Det viktiga är dock att Getinge står fast vid sin prognos för året, vd räknar med en tvåsiffrig tillväxt under 2012 och uttalar sig även positivt om 2013. Goda framtidsutsikter alltså, jag hoppas bolaget kommer att leva upp till målen.

Getinge är i mitt tycke ett kvalitetsbolag med bra ledning. Jag sålde mina aktier i AstraZeneca för en tid sedan och ökade i stället på mitt innehav i Getinge, det har gett bra utdelning, aktiekursen har sakta tickat uppåt och jag behåller mina aktier i bolaget.

I nuläget tycker jag också att medicinteknikbolagen känns stabilare än läkemedelsbolagen där de mindre svänger en hel del eller står och stampar som AstraZeneca.

I ögonblicket kommer Nokia med sin rapport, spännande. Jag har fortfarande kvar ett antal aktier i bolaget som jag behåller tills vidare. Det är för tidigt att räkna ut Nokia.

17 oktober 2012

Undret i Berlin...vilken match!

Vilken match, vilken vändning. Jag var på vippen att lämna soffan när Sverige låg under med 4-0, men så kom vändningen, efter allt skrik och jubel är jag nästan lite hes idag.

En av mina kryddor rapporterar idag, NFO Drives. Glädjande nog visar bolaget positivt resultat och positivt kassaflöde för kvartalet. Omsättning ökar med över 100 procent 2012 och omsättningsökningen beräknas fortsätta under de två följande åren.

För att kunna hantera tillväxten behöver NFO Drives stärka kassan och det gör man med en nyemission. Teckningskursen är 32 öre, kursen sjönk direkt till 49 öre när nyheten släpptes. Det lutar åt att jag är med i nyemissionen, men än är det ingen brådska med att bestämma sig.

Investor rapporterar också idag, ett av mina kärninnehav i den långsiktiga portföljen. Jag har bara skummat rapporten än så länge, men kan konstatera att bolaget ökat sitt innehav i ABB och Wärtsilä, substansvärdet har ökat och rabatten minskat något. Totalavkastningen var 18 procent för delåret och för det sista kvartalet  10 procent.

Jag behåller mina aktier i Investor, bolaget ser starkt ut och är på rätt väg, substansrabatten minskar och det kan tyda på ökat intresse för bolaget. Utdelningen har höjts de senaste åren och jag tror vi kan få se höjd utdelning även i år.

Det verkar vara högsäsong för takläggare, var och varannan granne lägger nytt tak, kanske inte så konstigt efter allt regnade. Jag hoppas vi slipper den kostnaden.

16 oktober 2012

Fortsätter på ämnet investeringsstrategi

Jag fortsätter på ämnet investeringsstrategi eftersom jag fått många frågor. En väl diversifierad investeringsportfölj bör innehålla andra tillgångsslag än aktier hävdar en del, som till exempel ränteplaceringar, fastigheter, råvaror, valutor, hedgefonder, börshandlade fonder eller bankboken.

Då går naturligtvis att få exponering mot fastigheter och råvaror genom aktier, men då finns bolagsrisken kvar. Ibland kan det vara en fördel att handla direkt med råvaran genom till exempel certifikat, det har jag provat med viss framgång när det gäller olja.

Jag har inga ränteplaceringar för närvarande utan kapitalet placerar jag hellre på ett bankkonto med bra ränta.

Börshandlade fonder, etf:er har blivit populära de senaste åren och det är något jag brukar handla med, framför allt Xact Bull och Bear. Vid riktigt oroliga tider händer det att jag skyddar portföljen med Bear. Jag gillar etf:er, de är lätta att handla med och avgiften är oftast låg.

Ibland handlar jag med hävstångssprodukten mini futures, men där är det lätt att bränna sig om investeringen går åt fel håll. Den senaste tiden har det varit svårt att läsa marknaden och då är det bättre att låta bli den typen av investeringar.

Jag är nyfiken och provar ofta på nya investeringsslag. Genom åren har jag handlat med till exempel valutor och råvaror, med blandad framgång ska sägas. Men jag återkommer alltid till aktier, det är mitt område och det har gett mig mest utdelning och så är det roligt.

Alla är vi olika och det gäller att hitta den strategi som man trivs bäst med, det finns inget rätt eller fel. Mitt intresse är aktier, då är det också naturligast för mig att placera i aktier, för andra kan det vara råvaror eller hedgefonder.

Nu startar en intressant period på börsen, rapportsäsongen är igång. Jag tror på en fortsatt långsam börsuppgång i höst, det finns en hel del positivt att ta fasta på, men skuldkrisen kan naturligtvis ställa allt på ända.

15 oktober 2012

Så här vaknade mitt intresse för aktier

Jag har fått en del frågor om hur jag började med aktier och vilka böcker jag läst om aktieinvesteringar. Sanningen att säga har jag inte läst så många böcker för att lära mig om aktier, istället har jag haft turen med en far som har ett stort aktieintresse som han överfört på mig.

Han introducerade mig i aktievärlden och har lärt mig mycket om investeringar. I början gick det nog lite trögt, mycket annat tog tid och plats i ungdomen, men en del aktieköp blev det och med åren ökade intresset och portföljen växte.

Genom min far fick jag de grundkunskaper jag behövde för att fortsätta på egen hand. Jag har som sagt inte läst så många investeringsböcker men däremot en hel del dagstidningar, affärstidskrifter och årsredovisningar, där finns mycket kunskap att inhämta.

Idag finns kurser i aktiekunskap, mängder med böcker om hur vi ska bli bättre investerare och en enorm källa med information på nätet för den intresserade, så mycket att det nog kan vara svårt att välja.

Har man ingen aktieintresserad i sin omgivning som kan dela med sig av kunskaperna är en grundkurs i aktiekunskap att rekommendera, sen kan man enkelt bygga på sina kunskaper genom att läsa böcker, affärstidningar, årsredovisningar, bolagens hemsidor och gå på aktieträffar osv.

På köpet lär man sig allmänt om ekonomi, inte bara aktier utan även om privatekonomi som vi alla har nytta av. Till slut ser man också helheten i ekonomin och hur allt hänger ihop.

Nu hoppas jag förstås att jag i min tur kan överföra mitt aktieintresse och kunskaper till mina barn, än så länge går det lite trögt, jag känner igen mig själv.

Min far är fortfarande aktiv och vi diskuterar och utbyter ofta tankar runt aktieaffärer, ett givet samtalsämne när vi träffas.

12 oktober 2012

Avvaktar med Dannemora

Det blev lite glest mellan inläggen den här veckan. Vi åkte ut till stugan för att "bädda in" den för vintern så att säga, stänga av vatten, rensa hängrännor osv.

Det var riktigt kallt, frisk nordlig vind och regn. Det visade sig sen att varken telefon eller bredband fungerade, trist, bara att inse hur beroende man är av internet. Åskan var orsaken denna gång.

Under de här dagarna har flera nyemissioner hunnit aviserats.

Det var ingen hemlighet att Dannemora Mineral behövde stärka sin likviditet, men att det skulle ske så snabbt och på det lite märkliga sättet var en överraskning.

Först en större riktad nyemission, en mindre efterföljande där befintliga aktieägare erbjuds att teckna sig för aktier till samma pris som i den riktade nyemissionen, 20 kronor per aktie. Villkoren presenteras runt den 22 oktober.

Jag är intresserad av Dannemora, men just nu avstår jag köp, jag avvaktar till nyemissionen är genomförd och ser var kursen tar vägen.

Kapp-Ahls nyemission kom inte som någon överraskning, dålig försäljning och stora skulder, ingen bra kombination. I min stadsdel har Kapp-Ahl öppnat en ny stor butik, men ack så tom. Jag tror det kan bli svårt att vända bolaget, en rejäl omstöpning behövs om kunderna ska hitta tillbaka, om det inte redan är för sent.

Avanza rapporterar sämre resultat, inte heller någon större överraskning, minskat intresse för börsen innebär tapp i viktiga courtageintäkter, men även andra faktorer spelar in. Här gäller det att hitta nya vägar till intäkter.

Vänder börsen uppåt återvänder säkert många sparare, men det kan dröja innan oroshärdarna försvinner i världen och läget stabiliseras. Spännande att se om Avanza kan hålla utdelningen.

I torsdags landade Aktiespararen i brevlådan, denna gång i tid och jag tackar för fin distribution.

Trevlig Helg!

9 oktober 2012

Besök på Aktiespararnas hållbarhetsdag

Igår besökte jag Aktiespararnas Stora Analysdag med fokus på hållbarhetsfrågorna, nyttigt tema som får mig att tänka efter. Flera bolag var på plats för att berätta hur de hanterar ämnet, hur förenar man finansiell framgång med miljöfrågor och socialt och etiskt ansvarstagande. Intressanta frågeställningar.

Hållbarhetsfrågor är något som blir allt viktigare, kunder kommer att trycka på och välja de företag som tar detta på allvar och väver in det i sin verksamhet.

"Allt hänger ihop" sa Bo Ekman, grundare av Tällberg Foundation, det finns inga nationella gränser för ekonomi- och miljöfrågor, problemen måste lösas på en global nivå. Tänkvärda ord.

Allt handlade inte bara om hållbarhet, på plats var även Handelsbankens aktieanalyschef som gav sin syn på marknaden.

Han menade att aktier nu började bli ett attraktivt tillgångsslag igen, som skäl angav hand bland annat att den starka kronan attraherar utländska och svenska köpare till börsen, pensionsbolagen som tidigare satt press på börsen, är nu inte samma negativa kraft och den höga direktavkastningen ger stöd, utdelningarna återinvesteras ofta.

På plats var även Aktiespararnas nya vd Carl Rosén, han gjorde dock inget större intryck, men jag hoppas ändå att Aktiespararna gjort rätt val.

Sammantaget var det en mycket intressant dag som väcker många nya tankar.

8 oktober 2012

Ny fastighetsfond presenterades hos Skagen

Häromdagen var Skagen Fonder i stan och presenterade sin nya fastighetsfond Skagen m². Vi som var där fick också en  genomgång och uppdatering av övriga fonder, hur Skagens investeringsfilosofi ser ut och hur man ser på marknaden framöver. Som vanligt en mycket tydlig och bra information.

Det är ett brett sammansatt förvaltningsteam med gedigen erfarenhet som kommer att styra Skagen . Fonden ser ut som en pyramid, i basen som utgör cirka 50-60 procent finns företag med låg risk, goda balansräkningar och höga utdelningar, i nästa kategori finns värdeskapande bolag som bygger om och förädlar fastigheter, på toppen finns mer opportunistiska bolag.

Till att börja med kommer det att finnas cirka 50 bolag i fonden och avkastningsmålet ligger på 7-8 procent per år. Skagen menar att fastigheter är lokalt värderade, en begränsad resurs och fastighetsmarknaden utvecklas annorlunda än aktier och obligationer på lång sikt vilket ger en bra riskspridning.

Lyckas Skagen lika bra med denna fond som med sina andra kan Skagen m² vara ett intressant alternativ.

Normalt investerar jag inte i fonder, jag tycker det är intressantare att direktinvestera i bolagen, men har man inte tid och intresse är fonder naturligtvis bra. Ibland kan jag använda mig av en fond eller etf för att komma åt svårtillgängliga marknader som är näst intill omöjliga att direktinvestera i.

Just nu äger jag fonder endast genom ppm, bland annat då Skagen Global och Kontiki, placeringsfilosofin passar mig. Ett stort innehav i fonderna är Samsung som just leverart ett mycket bra resultat. Hoppas på fortsatt god utveckling av fonderna.

5 oktober 2012

Investerar i det jag nyttjar

Jag fortsätter på ämnet placeringsstrategi.

En modell jag brukar använda mig utav är att placera i bolag jag själv nyttjar, är jag kund hos till exempel Telia kan jag köpa in mig i bolaget och på så sätt få lite återbäring, handlar jag hos Willys kan jag köpa aktier i Axfood, åker jag skidor finns Skistar som ger aktieägaren rabatt osv. Det blir dessutom roligare att handla och åka skidor när man är delägare i bolagen.

Alla är vi dessutom kunder i någon bank, varför inte investera i den. Handlar jag mycket kläder på H&M är det heller ingen dum aktie. Ja, det finns många exempel, det gäller förstås att syna bolagen som vanligt innan en investering görs.

Jag är även aktieägare i Tele2, men där blev jag faktiskt lite irriterad häromdagen. Jag var och tittade på en ny iPhone, men se den fanns inte att köpa utan att bli intvingad i ett abonnemang på två år, antingen med Telia eller Tele2.

På priset tillkom dessutom inträdesavgift, administrativ avgift och fakturaavgift varje månad, vill man sen låsa upp mobilen kostar det ytterligare 300 kronor.

Nej tack, det här känns som en mycket dålig affär, även om jag är aktieägare i Tele2. Jag föredrar att köpa min mobil kontant just för att slippa bli inlåst i krångliga abonnemang och jag vill fritt kunna välja operatör. Men jag förstår att mobiloperatörerna  tjänar pengar och jag behåller mina aktier i Tele2.

Ett klargörande angående gårdagens inlägg när det gäller chansaktier. Jag sätter en liten summa till att börja med, bedömer jag bolaget som fortsatt intressant deltar jag i eventuella nyemissioner för att försvara min andel. Deltar jag däremot inte blir utspädningen stor och knappast någon bra affär. 

Det är oktober igen, den rosa månaden. Glöm inte att stödja kampanjen mot bröstcancer, ett enkelt sätt är att köpa det rosa bandet, det har jag gjort. I år finns det även en hel del andra produkter att välja mellan, se här.

4 oktober 2012

Så här ser min placeringsstrategi ut

Jag har fått en del frågor om hur min placeringsstrategi ser ut. Den är ganska enkel, min basportfölj är långsiktig och består av en någorlunda jämn fördelning i de olika branscherna, dock med en övervikt åt verkstad. Jag har också valt att satsa på högutdelande aktier.

Genom åren har jag deltagit i emissioner, erhållit utdelning (som oftast återinvesterats), tilldelats bolag gratis genom avknoppning som senare har utvecklats fint, inte alla men de flesta. Då och då ökar jag innehavet i de aktier jag har eller lägger till ett nytt bolag, oftast stora stabila bolag. På så sätt växer portföljen.

Jag hoppar inte i och ur men omprövar ibland mina placeringar, världen är föränderlig och ibland går det fort, det går inte att luta sig tillbaka men jag behöver inte ha daglig kontroll. Med en långsiktig strategi missar jag heller inga tåg.

Det kan vara svårt att vara långsiktig, man måste vara utrustad med en god portion tålamod. För att få lite krydda i placeringarna använder jag cirka 10-20 procent av portföljen till kortare affärer, det dyker alltid upp nya möjligheter. Dessutom är aktier mitt intresse, jag letar ständigt efter intressanta placeringar.

En liten del använder jag också till chansaktier, oftast nya och små bolag, där behövs också tålamod. Jag sätter aldrig några större summor i dessa bolag, oftast växer ändå antalet aktier genom flertalet nyemissioner som är vanligt i småbolag.

Jag försöker alltid vara likvid för eventuella nyemissioner och köptillfällen som kan dyka upp.

Att vara långsiktig och kombinera med inslag av kortare affärer och några kryddor, det är en strategi som har fungerat utmärkt för mig.

2 oktober 2012

Håll ögonen på Moberg Derma och Catena

Häromdagen köpte jag aktier i Moberg Derma, ett bolag jag sneglat på en längre tid. Kanske sneglade jag för länge då kursen hunnit gå upp en del. För den som inte vet så utvecklar bolaget produkter inom dermatologi, hudsjukdomar. Den första produkten är mot nagelsvamp, Nalox som snabbt har blivit marknadsledande.

På kapitalmarknadsdagen berättade vd att Nalox största konkurrent är "ingen behandling alls". De flesta gör alltså ingenting åt sin nagelsvamp, övriga medel som finns fungerar dåligt eller så vill man inte stoppa i sig tabletter som ger biverkningar.

Genom Meda lanseras nu produkten framgångsrikt i Europa. I USA finns Nalox eller Kerasal som det heter där i Walmartbutikerna. Nyligen fördubblade Walmart distributionen i USA och produkten finns nu i 3500 butiker, vilket täcker 70-80 procent av marknaden i USA. Försäljningen växer med cirka 30 procent per kvartal.

Drygt 10 procent av befolkningen drabbas av nagelsvamp, marknaden är alltså stor och konkurrensen begränsad. Moberg Derma visar fin tillväxtpotential och jag tror takten kommer att hålla i sig, det dröjer innan marknaden är mättad. Men som med alla bolag finns det risker, värderingen är hög och tål nog inte några bakslag.

Jag återkommer till en aktie jag skrev lite om förra året nämligen fastighetsbolaget Catena. Jag köpte in bolaget till portföljen just med tanke på det stora projekt bolaget har på gång i Stora Frösunda, ett attraktivt område. En ny stadsdel ska växa fram med bostäder, kontor och kommersiella fastigheter.

Nu börjar det närma sig fastställelse av detaljplanen och när det väl har skett räknar jag med en kraftig uppvärdering av bolaget. Läs här vad jag skrivit tidigare om Catena och här kan man följa utvecklingen av projektet. Priset på aktien är idag 57 kronor.

1 oktober 2012

Turistat i Rom

Jag är just hemkommen från Rom som jag besökt tillsammans med dottern några dagar. Det är en fantastisk stad, vilken arkitektur, jag undrar om det finns någon huvudstad i Europa som har så mycket att visa upp. En mängd sevärdheter, kultur, mysiga restauranger, cafeér, shopping och så den italienska glassen förstås, den är i en klass för sig.

Vi märkte inte av någon eurokris i huvustaden, det var otroligt mycket turister som måste var en stor inkomstkälla för staten. Det kan säkert se annorlunda ut i andra delar av Italien. Jag tror heller inte Italien skrämt bort turister som Grekland däremot gjort genom alla strejker och demonstrationer.

Hur som helst, skönt med lite värme. Nu ska jag uppdatera mig på börsen och återkommer.