7 februari 2012

Orkar vi till 75 år?

Statsminister Fredrik Reinfeldt sticker ut hakan och föreslår ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder, jag gissar att utspelet rör upp känslor, inte minst bland de arbetstagare som utför tunga sysslor. Det kanske inte är så lätt att skola om sig i hög ålder och var finns jobben?

Ska vi arbeta till 75-årsdagen blir det inte många jobbfria år kvar i livet och är vi sunda och friska då? Orken avtar för de flesta med åren, diverse krämpor dyker upp och det är vanligt att livsaptiten minskar. Hur kommer livskvalitén att se ut när det är dags att gå i pension?

Kanske behöver vi inte så stor pension de sista åren, de är inte alla förunnat att vara pigga och alerta, men det kan vara svårt att förstå som yngre.

Jag tycker ändå att det är bra att Fredrik Reinfeldt väcker debatten, kanske leder den till bättre arbetsmiljö, ett minskat arbetstempo och ökade personalresurser som gör att färre slipper bli utslitna i förtid.

Idag passerade Biogaia 200 kr, vilken fantastisk resa bolaget gjort och det på ganska kort tid. Jag behåller aktien tillsvidare.

Grekland fortsätter att hålla oss på halster, förhoppningsvis leder kvällens möte till en lösning, men det har vi ju hört förr...

Nu ska jag festa på årets första semla.

7 kommentarer:

  1. Nu börjar att den barhuvade blir bra lik tomten Julhult, haha
    Stora skämtare båda två!

    SvaraRadera
  2. Vi lever längre och längre. När pensionsåldern sattes till 67 år var medellivslängden ca 60 år. Nu är den förväntade livslängden för kvinnor 83.51 år och 78.78 år för män. Och i takt med att vi utvecklar bättre och bättre hälsovård i allmänhet (med tanke på stamceller, nanoteknik, etc; så är jag väldigt säker på att vi kommer att se en massa spännande saker de närmaste åren) så kommer vi att höja vår förväntade livslängd. Jag skulle personligen inte bli förvånad om barn som föds idag lever i snitt tills 90+ åldern.

    Så det vi har är ett pensionssystem som växer hela tiden i takt med medicin och att människor lever längre, som är formad för att tillgodose en äldrebefolkning med ca 7 år av pension.

    Visst kan jag själv tycka att 75 verkar vara lite mycket, men som du nämnde så tycker jag att det är bra att en diskussion tas upp eftersom att det är ett demografiproblem vi har och måste ta tag i.

    Påminner mig om detta:

    http://www.youtube.com/watch?v=0zFiNNeKkOA

    SvaraRadera
  3. 75 år känns tufft för de flesta yrkeskategorier, som privatinvesterare däremot finns inget tydligt slut, det är en av de stora fördelarna jag ser med detta jobb - hoppas kunna jobba till i alla fall 80 års ålder..

    SvaraRadera
  4. Mycket bra att diskussionen kommer igång. Samhället (dvs vi alla)kan inte finansiera hur långa overksamma år som helst!

    Sedan är det ju så att det inte finns något som heter "allt till alla". Vi kommer att orka olika beroende på vad vi gör och hur friska vi är. Och hur löser vi det?
    /G

    SvaraRadera
  5. Bra att diskussion om arbetslivet kommer igång, igen. Vi vill ju inte bli ett nytt Grekland. Ett arbete kan se ut på många olika sätt, och det är nog den bilden som behöver förändras. Kanske kan vi också spara mer själva till vår pension?

    En fråga till dig Finansmamman; nu går ju börsen lite bättre och det finns en del vinster att plocka hem. Gör du det? I företag med bra utdelningar ska man väl inte heller sälja innan? Fast en del vinster kanske kan må bättre ett tag på bankkonto med skaplig ränta? Om man nu inte gör som du och åker på en resa för pengarna. Jättebra att du påminner om man ska ha glädje av sina pengar. Hälsningar

    SvaraRadera
  6. men det finns ju inte jobb och de yngre måste ju få jobb i första hand? och när ska de betala tillbaka "lånet" ur vår AP-fond?
    (med ränta)

    SvaraRadera
  7. Tack för kommentarer!
    Ja, det är bra att frågan om pensionsåldern väcks, vi går förmodligen mot en mer flexibel pensionsålder, men det är förstås många frågor som måste lösas under vägen.

    Till Kristina,
    Jag behåller mina aktier långsiktigt och väntar nu på vårens utdelningar. Kurserna brukar ibland drivas upp av den kommande utdelningen, för att sedan falla tillbaka efter utdelningen, men det är lite beroende av det allmänna börsläget.
    Men visst gör jag omplaceringar och tar hem vinster om det känns rätt.
    Det är svårt att råda, det beror lite på vilken investeringsfilosofi man har.

    Till Signs,
    Ja, som privatinvesterare kan man jobba så länge huvudet hänger med.

    SvaraRadera