16 april 2012

Är lägre ingångslöner rätt väg?

Idag har regeringen presenterat vårbudgeten, inga större överraskningar, en del var ju redan känt sen tidigare.

Tillväxtprognosen sänks för år 2012 för att sedan normaliseras redan nästa år, enligt finansministern. Han tror vidare att arbetslösheten kan stiga något den närmaste tiden för att sedan minska framåt hösten.

För att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten finns olika förslag, ett som Folkpartiet har kommit med är att sänka ingångslönerna för ungdomar, det tror jag är riktigt och kan leda till fler jobb.

Många vänder sig emot sänkta ingångslöner, men det är trots allt en begränsad tid det rör sig om och som ung är även erfarenheten begränsad. Det viktiga är att få in foten på arbetsmarknaden och med det få arbetslivserfarenhet.

Att man sen räknar ungdomar som heltidsstuderar och söker extrajobb som arbetslösa är för mig en gåta, den statistiken tycker jag är totalt missvisande. Hur ser siffran ut om vi bortser från studerande ungdomar, det är ju den som är intressant.

Förmodligen blir det fler satsningar i höstbudgeten när det gäller arbete och utbildning.

Den här veckan är det mycket statistik som styr börserna och det är svårt att få någon känsla för vilken väg börsen tänker ta. Rapportsäsongen börjar och bolagsstämmorna är i gång, själv tänker jag besöka ett par stämmor i veckan, jag ska återkomma med rapport.

Nu ska deklarationen bli klar.

9 kommentarer:

  1. Sänka lönerna för ungdomar är inte rätt väg att gå. Kanske för en kortare inskolningsperiod men inte för en hel målgrupp och definitivt inte för en längre period.

    Redan nu har kidsen svårt att klara sig för egen hand och svårare blir det om de får mindre cash att röra sig med.

    Hellre subventioner för arbetsgivarna än sänkta löner. För detta i sin tur leder till att fler grupper och branscher kommer att dra ner lönerna vilket i långa loppet leder till ett utpräglat 2/3-dels samhälle.

    En arbetsgivare anställer hellre en motiverad duktig arbetstagare än en dussin låglönearbetare.

    Arbetstillfällen skapas av konsumtion och jämn hög standard, inte av sänkta löner. Inte ens för ungdomar...

    Men visst, en "lärlingsperiod" eller en inskolningsperiod som kanske de första månaderna ger en "lägre lön" för att sen bli marknadsmässig så fort anställningen går över till "varaktig" eller "tills vidare" kan vara en väg..

    Trevlig vecka!

    Mvh

    SvaraRadera
  2. börspappanapril 16, 2012

    bättre med en lön som det går att klara sig på-hoppas företag som inte kan betala anständiga löner försvinner-vad har vi facket till egentligen?

    SvaraRadera
  3. Problemet är den globala marknaden,det är svårt för våra företag att konkurrera med de företag i utvecklingsländerna där lägstalönerna är 1/20 av våra löner.Lösningen för vår del måste vara högre automatisering av produktionen.Inte att konkurera med lägre löner.

    SvaraRadera
  4. börspappanapril 16, 2012

    det där är nåt borgarna hotar med-transportkostnaderna äter upp skillnader och andra kostnader tillkommer-för övrigt stiger lönerna även där-man kan inte importera allt-det kostar.

    SvaraRadera
  5. Nyutexaminerade sjuksköterskor gör gemensam sak och vägrar ta jobb om de inte får 24.000 kr/mån. Sjuksköterskor som har jobbat i 30 år får kanske 28.000 kr/mån. Är det bara jag som ser ett problem i detta?

    Jag har inga problem med lägre ingångslöner och jag vill att studier och erfarenhet ska ger mer i plånboken.

    SvaraRadera
  6. Man kanske måste räkna med studenter/ungdomar som studerar, kanske för att många studerar för att de inte kan få arbete, och därför hamnar i ofrivilligt studerande, de kommer sedan ut i en arbetslöshet där det finns många högutbildade arbetslösa istället, det finns helt enkelt inte nog många arbeten för dem att söka.

    Vi har en väldigt välutbildad grupp akademiker som inte får arbete efter avslutad examen..

    /mvh Rymdis
    rymdiz.blogspot.se

    SvaraRadera
  7. Nja, jag är tveksam till de siffrorna som inkluderar studerande.

    SvaraRadera
  8. Du har tyvärr fel i att man mäter studenter som arbetslösa. Bra inlägg i övrigt!

    SvaraRadera