27 juni 2012

Vilken placeringsstrategi passar mig bäst?




Senaste Placeringsguiden beskriver tio olika placeringsstrategier som kan ge inspiration.

En populär strategi är att satsa på värdeaktier, kort sagt köpa aktier som är lågt värderade, lågt p/e-tal, starkt kassaflöde och hög direktavkastning. Taktiken är att behålla aktierna under lång tid, ofta oavsett konjunktur. Det spar kostnader i form av courtage och förstås även tid. Exempel kan vara AstraZeneca och Kinnevik.


En annan populär strategi är att gå mot strömmen, att undvika flockbeteende. Köp när börsen går ned, aktier som är ute i kylan. Ratos kan vara ett exempel.

Eller satsa på utdelningsaktier, här kan olika strategier tillämpas, att köpa några veckor innan utdelningen och hoppas på att aktien stiger fram till det är dags för utdelning är en strategi. 

Det finns fonder som satsar på utdelningsaktier, exempelvis den nya fonden Fidelity Funds-Global Dividend Fund för den som inte har tid och intresse att investera i enskilda aktier, men se upp med fondavgifterna.

Andra strategier är att satsa på tillväxtaktier, trading och teknisk analys, småbolag, kursförlorare, säsongsmönster och insiders. Flera bygger på kortsiktiga innehav och det krävs en del tid och intresse. På Finansinspektionens sida är det lätt att följa insiders, dagliga uppdateringar.

Jag tror på en kombination av flera strategier, beroende på tillfälle och konjunktur.

Nu till något helt annat. Forskare synar våldet i deckarna, det var inte en dag för tidigt. Det är dags för diskussion, fruktansvärda scener beskrivs i detalj, gärna våldtäkt där offret lemlästas. Det här ska vi roas och koppla av med, ofattbart!

Under sommaren är även följetongen i dagstidningarna en deckare av värsta sort, nog måste det väl finnas trevligare stories att publicera? 

Jag tycker det räcker med allt våld som finns ute i samhället, för länge sedan har jag slutat titta på våldsamma deckare på tv och jag tillhör en av de antagligen få som inte läst Stieg Larsson-böckerna.

7 kommentarer:

  1. Lite sjukt att rekommendera Fidelity Funds-Global Dividend Fund med tanke på de avgifterna fonden har..


    5,25 % i insättningsavgift, dvs det kostar 5 250 kr om man vill satsa 100 000 kr. Hur f-n kan de ta betalt för att jag ska sätta in mina surt förvärvade pengar? Ofattbart. Egentligen borde jag få betalt för att låna ut mina pengar till fonden Fråga nr 2: Vem sätter in pengar i en sådan fond?

    Inte nog med detta, de kommer ta en årlig avgift på 2 %....

    Första året startar man med 7 % negativ avkastning. Det blir svårt att skapa stora förmögenheter då.

    Det stod något om bytesavgift också men jag la inte ner mer tid för att ta reda på vad det var.

    SvaraRadera
  2. Hej, det var inte tänkt som en rekommendation utan endast en upplysning. Men jag håller med dig om att fonden är dyr, jag har gjort ett tillägg i inlägget.

    SvaraRadera
  3. ratos skulle jag personligen köpa om jag hade råd i dagsläget. Och H&M så klart...=)

    SvaraRadera
  4. Du är inte ensam om att inte ha läst Stieg Larsson-böckerna, jag läste 10 sidor och kommer inte läsa mer, spelar ingen roll om alla har läst de, det är verkligen inte underhållning enligt mig.

    SvaraRadera
  5. Till Minna,
    Ja, både Ratos och H&M är intressanta.

    Till Anonym,
    Skönt att inte vara ensam.

    SvaraRadera
  6. Hej! Till det här med våld i deckare m.m; undvik att titta/läsa dem så kan vi som gillar det och tycker att det är intressant och spännande få ha vårat roliga.

    För övrigt vill jag tacka för en bra blogg!

    SvaraRadera
  7. Till anonym,
    Jodå, jag undviker att läsa/titta på den värsta sorten. Jag tycker nog att det ändå är bra med en diskussion då våldet eskalerat de senaste åren. Det går ju att göra bra deckare utan detaljerat våld.
    Roligt att du läser bloggen.

    SvaraRadera