17 januari 2013

Funderingar runt ISK-kontot

Jag har fått en del frågor om hur jag använder mitt ISK-konto. Jag har både ett vanligt depåkonto och ett ISK-konto.

Eftersom jag har cirka 90 procent av mina aktieplaceringar på ett vanligt depåkonto använder jag ISK-kontot endast vid nya investeringar.

Jag har inga planer på att flytta mina aktier till ISK-kontot. De aktier jag har på depån får alltså stå kvar, jag säljer när det passar och utnyttjar kvittningsreglerna. Den möjligheten finns inte inom ISK, därför gör jag även nya investeringar på min vanliga depå.

Den som önskar flytta sina aktier till ett ISK-konto kan få hjälp med detta av banken, oftast courtagefritt, men det räknas som en försäljning. Bra att ha i minnet.

Vill man göra det enkelt för sig är naturligtvis ISK-kontot att föredra, då slipper jag deklarera varje enskild affär, vinsten är dessutom skattefri och schablonbeskattningen låg. Nu gör de flesta även dåliga affärer och då finns ingen möjlighet till kvittning, det är den stora nackdelen som jag ser det.

Det finns inget som hindrar att använda sig av både depå och ISK-konto, sen får man känna sig för, vad passar bäst för just mig, vi har alla olika situationer. Som vanligt finns det alltid för och nackdelar med det mesta.

Enligt en undersökning i DN är det endast 12 procent av befolkningen som känner till den nya sparformen ISK, jag tror dock att sparformen kommer att öka, många efterlyser just enkelheten som kontot innebär.

Just nu är det förmånligt att spara på ett ISK-konto eftersom schablonskatten är låg. Det behövs ingen större avkastning för att det ska gå runt skattemässigt. Det kan naturligtvis komma att ändras i en framtid, det är något att hålla ögonen på från år till år.

Sen har vi konjunkturen att ta hänsyn till, vid goda år kan det vara lönsamt att placera på ett ISK-konto, vid sämre tider kan en vanlig depå vara att föredra. Läs gärna tidigare inlägg om ISK.

Det har blivit vinter igen, i eftermiddag har jag tänkt mig en långtur på skidor, det gäller att hålla efter konditionen.

6 kommentarer:

  1. Jag själv har både ett depåkonto och ett ISK konto, men kommer att allteftersom föra över allt till ISK kontot. Det är mer fördelaktigt med den investeringsstrategi som jag har anser jag.

    SvaraRadera
  2. Ska bli spännande att se hur mycket hjälp man får att deklarera avräkning av utländsk källskatt på utdelning från utländska aktier i ISK.

    SvaraRadera
  3. Jag har nästan avslutat min vanliga depå, och placerade om innehaven i en KF för 2-3 år sedan.
    I fjol öppnade jag ISK, och gör mina nyinvesteringar där,ska sälja av i KF när det passar enligt TA.
    Fördelen med ISK för mig är att jag slipper riskpremie och kan kvitta utdelning på utländska aktier när jag deklarerar,istf att vänta dryga 3 år på att bolaget som har KF,ska deklarera och kvitta skatter innan de återbetalar till mig. Har inget behoov av försäkringsbiten då jag är singel utan barn. Slipper skatta på utdelningen i vanlig depå. Även om räntan och schablonskatten stiger är det lönsamt med ISK och KF.

    SvaraRadera
  4. Har helt gått över till ISK, ser ingen anledning att betala minst dubbla skatten på utdelning, som läget är nu.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Förändras courtageavgiften om ni väljder att flytta från depåkonton till ISK?
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Hej,
    Hoppas på lösning med utländsk källskatt.
    Ja, alla har vi lite olika strategier, men visst är det skönt med skattefri utdelning!

    Till Anonym,
    Nej, inte för min del, men det är bäst att du kollar med din bank eller mäklare.

    SvaraRadera