13 maj 2014

Hoppas gruvan i Dannemora får leva vidare

Gruvbolaget Dannemora har under en längre tid haft ekonomiska bekymmer, idag mynnar det ut i en företagsrekonstruktion.

Dannemora är en gammal järnmalmsgruva som startats upp igen, det geografiska läget är bra med korta transportsträckor med tåg till Hargshamn för vidare båttransport. Kontrakt finnes och omsättningen ökar, trots detta är det svårt att nå lönsamhet.

För att nå dit måste utbytet av malmen öka, investeringar i sovringsverket behövs, dessutom ska det placeras under jord. Det kostar pengar.

Det är tydligen något som bolaget inte räknat med i sina kalkyler, bland annat. Järnmalmspriset var betydligt högre vid uppstarten och kanske räknade man kallt med att priset och efterfrågan skulle hålla i sig eller rentav stiga. Lätt att se genom fingrarna och göra en alltför optimistisk kalkyl. Det har vi sett fler exempel på.

Min man var i förra veckan till Ludvika och tittade på ett par gamla nedlagda järnmalmgruvor, Blötberget och Håksberg som planeras att återstartas.

Nordic Iron Ore som bolaget heter har en vd med förflutet i bland annat Dannemora och säger sig ha lärt av andra gruvors optimistiska kalkyler. Kalkylen ska hålla för Ludvikagruvorna. Kan vi lita på det?

Jag hoppas att Dannemoragruvan får leva vidare, den är bra för bygden och hamnar sen sovringsverket under jord blir det trevligare för kringboende som slipper buller och damm.

Men att investera i gruvor innebär hög risk, det tror jag de flesta lärt sig efter alla turer som varit de senaste åren.

6 kommentarer:

  1. Hej finansmamman!

    Vad tror du om att teckna aktier i Phone Family?

    Mvh
    Finanspappan

    SvaraRadera
  2. Då var det dags för Fint ab att lämna kvartals rapport torsdag 15 maj

    SvaraRadera
  3. Hej Finanspappan, jag har inte hunnit läsa prospektet ännu.

    Till Anonym, spännande, ett par order har också trillat in de senaste dagarna.

    SvaraRadera
  4. Vilka fonder rekommenderar du för en längre period? ca 10år

    SvaraRadera
  5. Jag tror problemen med nystartade gruvor (juniorer) i Sverige är att de 1/ varit underfinansierade med eget kapital och 2/ haft alldeles för optimistiska kostnadsprognoser för gruvstart fram till lönsam drift.
    Dessa problem hänger ihop då ledningen/de gamla ägarna inte har önskat späda ut sin egen andel av bolaget mer än nödvändigt vid nyemissioner och därför har gett det sk riskkapitalet alldeles för stor risk och för små marginaler samt överdrivit förutsättningarna

    SvaraRadera
  6. Till Anonym1,
    Jag är inte insatt i fonder, jag har mer fokus på aktier.

    Till Anonym2,
    Jag håller med.

    SvaraRadera