27 augusti 2014

Fått förslag att delta i olika crowdfundingprojekt

Under det senaste halvåret har jag fått många mail med förslag på olika crowdfundingprojekt, alltså projekt som är gräsrotsfinansierade. Nystartade företag och projekt söker finansiärer genom "the crowd" över nätet, var och en i gruppen bidrar med en mindre summa.

Crowdfunding kommer förmodligen att växa, genom internet öppnar sig förstås helt andra möjligheter än tidigare att nå ut till den stora massan med olika projekt. 

Dessvärre kommer antagligen crowdfunding även att dra till sig lycksökare, det gäller att läsa på om företagen, vilka ligger bakom, håller affärsidén och hur ser investeringsvillkoren ut.

Jag har fått förslag på crowdfunding när det gäller filmer, inget att bli rik på, utan jag erbjuds ett visst antal biobiljetter. Det liknar mer donation, även kallad reward-based crowdfunding.

I andra projekt har jag blivit erbjuden att köpa aktier och bli delägare, equity crowdfunding. Här gäller det att läsa villkoren noga, vill jag komma ur projektet kan det bli svårt, aktierna handlas inte över börsen. Men tanken är förstås att var kvar tills projektet är slutfört och förhoppningsvis ska investeringen ge avkastning.

Ja, nu är jag ingen expert på crowdfunding, de sidor jag känner till är Crowdcube, FundedByMe och Kickstarter. Förmodligen finns det fler.

Än är det inget projekt som har lockat, men jag är inte främmande för att göra en mindre investering om jag hittar något roligt och intressant. 

Gräsrotsfinansiering är ju egentligen inget nytt, det har alltid funnits, men givetvis i mindre skala innan nätets möjligheter.

Min man har varit med i ett antal projekt med blandad framgång. Jag minns speciellt ett vrakprojekt, den förlista båten skulle innehålla lådvis med fin konjak och likör som skulle delas mellan investerarna. Än har maken varken sett till konjak eller pengar, men roligt projekt.

Första skörden druvor från trädgården.

4 kommentarer:

  1. crowdfunding är väldigt intressant. Jag har inte använt det för investeringar i entreprenörsverksamheter men har deltagit för att finansiera forskning till en väldigt underfinansierad allvarlig kronisk sjukdom. Där gav det väldigt konkreta resultat så jag gillar verkligen konceptet. Men jag vågar nog inte testa att investera i ett företag, inte än i alla fall.

    Ett annat intressant framväxande fenomen är peer to peer låneverksamheter som på allvar kommer utmana storbankernas utlåningsmonopol. Det kommer ta många år men Lending Club, Zopa och andra kommer växa snabbt. Gillar all utveckling som sätter press på våra alltför bortskämda storbanker.

    SvaraRadera
  2. Ja, peer to peer är också intressant, kommer förmodligen att växa rejält. Och vad kommer sen, nätet ger verkligen oanade möjligheter.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Fick syn på dig genom förra veckans DI. Du talar varm om Beijer Alma. Köpte för några år sedan aktier åt min 9-åriga son. Det har varit en lönsam investering. Direktavkastningen är inte dålig heller.
    Nu har aktien sjunkit en aning i värde. Du skriver at du kan köpa på rekyl, Vilken nivå ska den ligga på för att du blir intresserad? Det finns förstås ingen som kan spå hur det går, men ryggmärgskänslan, vilken nivå käns bra för dig?
    Vad säger du om Elekta? Tanka mera eller?

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Roligt att investeringen har gått bra för din son.
    Jag avvaktar något med ytterligare investering i Beijer Alma, följer den politiska oron och hoppas det klarnar.
    På lång sikt tror jag på Elekta, men förväntar inget lyft den närmaste tiden.

    SvaraRadera