Som jag skrivit tidigare har boken "Det nya Afrika" inspirerat mig till någon form av investering i Afrika. Jag har dock inte forskat djupare i utbudet av Afrikafonder och ETF:er ännu.
Under tiden gör jag en liten investering i oljeprospekteringsbolaget Africa Oil. Aktiekursen har pressats i sommar, flera insiderförsäljningar och torrborrningar har rapporterats. Men den pressade kursen innebär också att det kan finnas potential till kurslyft.
Africa Oil är ett riskfyllt men spännande bolag. Jag ser placeringen som en krydda och tanken är en kortare affär. Samtidigt ger mig investeringen ett bra tillfälle att följa med vad som händer på delar av den afrikanska kontinenten.
Den politiska risken är hög i Afrika och jag är inte lika övertygad som Anders Borg att våra pensionspengar ska tillåtas att investeras där. Pensionspengar bör placeras så säkert som möjligt och inte investeras i högriskprojekt.
Är det inte Africa Oil som använder den etiopiska militären för att skydda sina anläggningar? Samma militär som tillfångatog Schibbye och Persson?
SvaraRaderaLucara Diamond Corp är ett spännande bolag verksamt i Afrika, tillhör också Lundin S-fären.
SvaraRaderaMagnus Sandvall efterlyste för några veckor sedan bra bolag noterade på Mid Cap, detta är ett tips även till honom.
Aktien har stigit 6,47% sedan igår, rapport för Q2 kommer ikväll efter Torontobörsens stängning.
Hälsningar
Linnea
Nej Daniel, det stämmer inte. Du ska inte tro på allt som Schibbye, Persson och Aftonb ladet påstår.
SvaraRaderaFinansmamman: Om du vill investera i den växande medelklassen i de afrikanska länderna tycker jag att du ska kolla in vår bloggranne Gustav. Han brukar skriva en hel del om detta.
SvaraRaderaTack för tips och kommentarer!
SvaraRaderaNär du säger att man bör placera sina pensionspengar så tryggt som möjligt, menar du då sparkonton eller vad? Till finansmamman
SvaraRaderaFinansmamman skrev: "Pensionspengar bör placeras så säkert som möjligt och inte investeras i högriskprojekt."
SvaraRaderaGenerellt sett är det få investeringar som görs på längre sikt än pensionsplaceringar. Med ett så långsiktigt sparande är det väl snarast här man ska acceptera högre risk. Eller tänker jag helt fel....?
Tänk om fler kunde lära sig att "lång sikt" är en dålig riskspridare när det gäller aktier. Fonder kan delvis vara en annan sak. För övrigt känns Tethys mer intressant just nu - fast då pratar vi förstås Oman, inte Afrika.
SvaraRaderaDet låter som en bra spekulativ investering. Är själv inne där och hoppas att de snart ska träffa på lite bättre fynder under jord och att situationen i afrika så sakterliga skall förbättras... ;)
SvaraRaderaPPM-pengar sa: "Tänk om fler kunde lära sig att "lång sikt" är en dålig riskspridare när det gäller aktier. Fonder kan delvis vara en annan sak."
SvaraRaderaDet var en osedvanligt obegåvad kommentar. Tid har inget med riskspridning att göra. Ingen har här heller påstått detta. Däremot hänger risk och avkastning ihop. För att ha möjlighet att öka avkastningen måste även risktagandet öka. Att göra mer riskfyllda investeringar med ett kort tidsperspektiv blir per automatik mer av hasard. Tyvärr missade nog signaturen PPM-pengar radioprogrammet i P1 för en tid sedan när Nalle Wahlroos var Sommar-pratare. Där om någonstans kunde han ha möjligen ha lärt sig ett och annat.
Kommentaren att "Fonder kan delvis vara en annan sak" är totalt obegriplig. Vad skiljer i grunden en aktieportfölj från en aktiefond?
Hej,
SvaraRaderaNej, jag menar inte att pensionspengarna ska placeras på bankkonton, men det finns betydligt stabilare marknader än Afrika, än finns mycket politisk oro och bakslag inträffar. Risken är väl hög för våra pensionspengar.
En för de flesta stor skillnad mellan deras aktieportfölj och fonder lär vara antalet innehav. Att hålla fast vid fel aktier kan då bli förödande, medan fonden påverkas i betydligt smärre utsträckning och förmodligen repar sig när konjunkturen vänder.
SvaraRaderaJag tycker finansmamman kastar sten i glashus när hon skriver: "Nej, jag menar inte att pensionspengarna ska placeras på bankkonton, men det finns betydligt stabilare marknader än Afrika, än finns mycket politisk oro och bakslag inträffar. Risken är väl hög för våra pensionspengar."
SvaraRaderaJag är övertygad om att tanken aldrig varit att placera merparten av AP-fondernas pengar i Afrika. Inte ens en star andel. Men med de enorma belopp som AP-fonderna förvaltar utgör även en mycket blygsam investering ett icke föraktligt belopp. Varför avstå från placeringar i en expansiv kontinent som ett led i riskspridningen.
Ideligen läser man om finansmammans egna nya placeringar i diverse kryddor. Vad skulle skillnaden vara? Pensionsplaceringar torde dessutom vara betydligt mer långsiktiga.
Jag har själv, som krydda, placerat i en handfull fonder som placerar i Afrika och regionen Mellanöstern/Afrika. Hittills med mycket gott resultat - upp 30-35% hittills i år. Det är avsevärt mycket bättre än vad mina tunga placeringar på börserna i Sverige, Danmark och USA presterat.
Anonym skrev:"En för de flesta stor skillnad mellan deras aktieportfölj och fonder lär vara antalet innehav. Att hålla fast vid fel aktier kan då bli förödande, medan fonden påverkas i betydligt smärre utsträckning och förmodligen repar sig när konjunkturen vänder."
Ju fler aktier du har i din portfölj desto större är risken att du presterar som index. Aktiespararna rekommenderar exempelvis att portföljen består av tiotalet innehav med god branschspridning. Varför är risken högre att en privatperson håller fast vid fel aktier än att en fondplacerare gör det? Finns ingen logik i det påståendet. Frågan är om det i realiteten är tvärtom. Hur många gånger har det inte uppmärksammats att fonder som tar betalt för att vara aktivt förvaltade i själva verket är passivt förvaltade. Dvs i praktiken är indexfonder. Slutligen - varför skulle en fonds innehav repa sig snabbare än en privat aktieportfölj? Jag saknar argumenten härför. Ju fler innehav portföljen består av ju trögare borde återhämtningen ske. Åtminstone rent logiskt.
Jag tycker det är en viss skillnad mellan att göra egna placeringar på en riskfylld marknad som Afrika än att riskera svenska folkets pensionspengar.
SvaraRaderaStår man sig inte själv närmast?
SvaraRaderaAtt marknaden är riskfylld innebär per automatik samtidigt att möjligheterna till bra avkastning är stora.