4 mars 2015

Är det dags att sälja nu?

 
Efter den senaste tidens börseufori är det många som ställer sig frågan om det är dags att sälja av aktier eller rentav gå ur aktiemarknaden. En fråga som återfinns i många mail jag fått.

Det finns förstås inget givet svar. När börsen toppar kommer en rekyl allt närmare, men rekyler hör till och börsen kan också gå sidledes långa stunder. Ingen vet heller om det kommer en mindre rekyl eller en större nedgång.

Om man ska sälja eller inte beror på många faktorer, ska pengarna användas inom en snar framtid eller är placeringarna långsiktiga och hur ser riskviljan ut, vilken risk vill jag ta? För inga placeringar på börsen är riskfria, även om aktier kan delas in i olika risknivåer händer det att även stabila bolag misslyckas.

Den som absolut inte vill se delar av kapitalet försvinna, även om det är tillfälligtvis vid en nedgång, kanske gör bättre i att ha pengarna på ett sparkonto även om räntan är i stort sett obefintlig.

Eller sälja delar av innehavet, säkra några vinster och fortsätta vara med på börsen med resterande innehav. Det är en annan strategi.

Men alla går inte i säljtankar, många vill in på börsen och den långsiktiga placeraren ser ofta rekyler som ett bra köptillfälle.

I nuläget är jag försiktig med nya investeringar, det tar emot att köpa aktier på nuvarande nivåer och jag inväntar bättre köptillfällen, dessutom är jag mer eller mindre fullinvesterad i aktier.

En bra strategi är att köpa aktier i omgångar, den som har oturen att köpa aktier då börsen toppar, kan köpa fler i en nedgång för att på så sätt få ett bra snittvärde. Att försöka tajma börsen är väldigt svår, skapar oro och tar mycket energi.

Nu ska jag ta mig en titt på Elektas rapport, kanske ett bra tillfälle att snitta ner kursen.

8 kommentarer:

  1. Ja, det är ett svårt läge. Samtidigt som aktier ser dyra ut efter en lång börsuppgång så har det kontinuerligt kommit in bra konjunktursignaler från USA och beroendet av USA lär inte ha minskat. Hursomhelst tror jag börsen blir osäkrare nu fram till nästa rapportperiod då mycket avgörs.

    SvaraRadera
  2. Jag handlar inte aktier, men fonder. Vore kul och intressant om du kunde skriva lite om fonder då och då. Saknar det i bloggen!

    SvaraRadera
  3. Hej,ligger även tungt i Karo Bio då Anders Lönner verkar ha fått styrsel på bolaget.Säljer inte förrän kursen passerat 1,50 SEK

    SvaraRadera
  4. Sälja? Inte före utdelningarna i vår. Men sedan kan det bli småsvårt. Kanske! "Kanske" bara därför att det inte finns något annat placeringsalternativ idag med en 0-procentsränta.
    Nej,jag hänger kvar!

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Först och främst, tack för en välskriven och trevlig blogg och för att du delar med dig av dina kunskaper och tankar.
    Jag har en undran, som inte gäller detta inlägget utan Avanza.
    Jag funderar på att flytta mitt fondsparande till Avanza wftersom de har större utbud och dessutom lägre avgifter.
    Jag undrar hur säker en sådan bank som Avanza är. Kan den krascha och vad händer i så fall med mina pengar?

    Mvh Sophia

    SvaraRadera
  6. Hej,
    Till Anonym,
    Ja, det blir spännande framöver och se var börsen tar vägen.

    Jag brukar inte investera i fonder, annat än i PPM-fonderna, därför blir det inte så mycket skrivet om fonder.

    Till Svante,
    Karo Bio är spännande, jag har dock inte vågat investera i bolaget.

    Till Sophia,
    I det ekonomiska läge som råder nu är det högst osannolikt att en bank som Avanza skulle krascha.
    Roligt att du uppskattar bloggen.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker svaret till Sophia var ofullständigt och aningen ansvarslöst.

    Inköpta värdepapper registreras i ägarens namn och ingår inte bland Avanza tillgångar i den händelse de skulle komma på obestånd.

    Dessutom omfattas kapitaltillgångar hos Avanza av bankgarantin om 100.000 euro.

    SvaraRadera
  8. Hej Sophia!

    Jag ville bara passa på att förtydliga lite hur dina pengar hanteras hos oss på Avanza.

    Först och främst, Avanza bedriver ingen trading som kan äventyra våra kunders tillgångar. Vi placerar inte heller pengar utomlands överhuvudtaget. Allt sammantaget är vi en utpräglad lågriskbank, just av den anledningen att våra kunder ska känna att deras besparingar är trygga hos oss.

    Vår verksamhet står under Finansinspektionens tillsyn och löpande kontroll. Det - i kombination med högt ställda kapitalkrav – gör att det i princip aldrig ska kunna gå så långt att Avanza går i konkurs.

    Skulle en konkurs ändå inträffa, träder insättningsgarantin in. Den ersätter icke-investerade pengar på depå och sparkonto upp till ett värde av 100 000 euro per person. Vid sidan av det finns investerarskyddet som ersätter värdepapper upp till 250 000 kronor per person.

    Observera att du för värdepapper även har ett annat skydd. Vi är nämligen skyldiga att hålla våra kunder värdepapper avskilda från bankens tillgångar, vilket innebär att investerarskyddet normalt inte ska behöva användas.

    Utan att gå in djupt på detaljer vad som gäller för olika kontotyper vill jag tipsa dig om den här länken, där du finner svar på nästan allt som gäller säkerhet hos oss:

    https://www.avanza.se/kundservice/sakerhet-villkor/sakerhet.html

    Har du några frågor är du även välkommen att kontakta oss på kundservice, antingen genom meddelande på hemsidan eller på 08-562 250 00.

    Ha en fortsatt trevlig dag!

    /Kristoffer, Avanza

    SvaraRadera