Många nya läsare undrar hur min investeringsstrategi ser ut, att den är långsiktig känner nog de flesta till, men här kommer den i korta drag.
Jag har några enkla regler jag håller mig till, avvikelser kan förstås förekomma, inget är hugget i sten, men det är lättare att bli framgångsrik genom att ha några enkla regler att luta sig emot.
För mig är det viktigt att förstå bolagets verksamhet, inte nödvändigtvis i detalj, det kan vara omöjligt många gånger, men i stora drag. Behövs produkten/tjänsten och kommer den att efterfrågas i framtiden, värt att tänka över. Jag ska själv tro på bolaget och ha en egen uppfattning, det finns gott om både goda och dåliga råd i informationsflödet. Jag vill ha en egen uppfattning.
Jag gör en egen analys genom att samla in material om bolaget, information och nyckeltal hittar jag i årsredovisningar, rapporter, affärspress, analyser, bolagsstämmor, videopresentationer osv.
Ledningen är viktig, jag ser gärna att de äger egna aktier i bolaget. Bolaget ska vara vinstgivande och visa en stabil tillväxt, gärna hög direktavkastning, men inget krav.
Det kan vara svårt att inte bli känslomässigt bunden till ett bolag, det är viktigt att ompröva sina investeringsbeslut då världen är föränderlig. Är investeringen fortfarande relevant, en bra fråga att ställa sig emellanåt.
Då och då hamnar bolagen i svackor, ha tålamod för oftast vänder det uppåt igen. Jag är långsiktig och hakar inte upp mig på enskilda kvartal.
Min basportfölj är långsiktig med någorlunda jämn fördelning över branscherna, någon övervikt åt verkstad. För att få lite spänning i tillvaron använder jag 10-20 procent av portföljen till kortare affärer.
En liten del går till nya och små bolag, så kallade kryddor. Här sätter jag aldrig in några stora summor, antalet aktier brukar växa genom nyemissioner som är vanliga i mindre bolag.
Jag försöker också vara likvid då nyemissioner och köptillfällen kan dyka upp.
Det här är en strategi som passar mig, var och en väljer naturligtvis sin egen. Men genom disciplin och hårt arbete kommer resultaten och med tiden värdefull erfarenhet.
kloka principer.
SvaraRaderaGällande kryddor - har du gjort någon utvärdering på denna del av ditt investerande? Har det lönat sig att investera i kryddor eller hade det varit bättre att satsa fullt på etablerade bolag?
Gällande kryddor-har du gjort någon utvärdering av denna del av ditt investerande? Precis som signaturen Signs tycker jag det hade det varit mycket intressant att ta del av.
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Lars
Gällande kryddor där du säger att du aldrig sätter in några "stora summor". Vad pratar vi om för ungefärliga belopp då? 5, 10 eller 50 tkr? :)
SvaraRaderaMycket tack för denna information! Tålamod är ju svåraste av allt (att vänta in en uppgång i en aktie). Det är säkert där de flesta har att lära.
SvaraRaderaVad har du för säljstrategi? Tycker det är svårt att veta när en aktie ska säljas.
SvaraRaderaFinansmamman konstaterar att nyckeln till framgång ligger i att ha några enkla regler att luta sig mot. Några basala grundbultar med andra ord. I nästa andetag gör hon en helomvändning och skriver att avvikelser kan förekomma, inget är hugget i sten. Så mycket för dessa grundregler således. En strategi som man skulle kunna sammanfatta som "constant changes are here to stay".
SvaraRaderaVidare skriver Finansmamman att "det är viktigt att ompröva sina investeringsbeslut då världen är föränderlig. Är investeringen fortfarande relevant, en bra fråga att ställa sig emellanåt." Redan i nästa stycke tar hon dock död på denna grundregel genom att konstatera: "Då och då hamnar bolagen i svackor, ha tålamod för oftast vänder det uppåt igen. Jag är långsiktig och hakar inte upp mig på enskilda kvartal."
En strategi är för mig enkla riktlinjer som undantagslöst ger generella stöd för handling och som dessutom bör gälla över (längre) tid.
Ja, jag kan också tycka det kan vara lite svårt att förstå. Det är å ena sidan långsiktiga innehav samtidigt som man bör kunna agera snabbt.
SvaraRaderaJag tror det sista är speciellt viktigt att fokusera på idag när börsen handlas på höga nivåer. Det är tveksamt om en begynnande vändning i Europa kan motverka en nedgång på börsen. Så det är bra om man tänkt igenom på vilka olika sätt man kan agera utan att tappa bort sig.
Den som vill ha enkla regler att förhålla sig till kan läsa Aktiespararnas gyllene regler:
SvaraRaderahttp://www.aktiespararna.se/gylleneregler?lb=no&kampanj=pop-up-nej-tack
Hej,
SvaraRaderaTill Signs och Lars
Kryddorna utgör en så liten del av mina innehav därför brukar jag inte göra någon utvärdering, lägger tiden på utvärdering av bolagen istället. Ibland träffar jag rätt, men det kan ta lång tid innan resultatet visar sig, ibland misslyckas jag.
Till Fru Minimalist,
Från 5tkr och uppåt, beroende på bolag. Med tiden kan det bli en större summa om jag deltar i de nyemissioner som oftast kommer.
Till Anonym,
Jag har ingen speciell säljstrategi utan har sålt t.ex vid husköp, renoveringar, resor osv. Men även vid omvärdering av bolag, konjunktur m.m
Till Anonyma,
Jag menar att i en långsiktig investering hakar jag inte upp mig på enstaka kvartal, oftast finns en förklaring till dåliga kvartal och bolag hamnar ibland i svackor. Däremot om marknaden förändras och bolagets produkter eller tjänster inte längre efterfrågas måste investeringen tas under omprövning.
Hur mycket till strategi är det egentligen fråga om?
SvaraRaderaFinansmammans svar beträffande säljstrategi är: "Jag har ingen speciell säljstrategi utan har sålt t.ex vid husköp, renoveringar, resor osv." Om vi då förutsätter att en försäljning måste göras, på förekommen anledning, där beloppet inte motsvarar hela portföljen och där någon omvärdering av bolag eller konjunktur eller dylikt heller inte varit påkallad. Vilka kriterier använder då Finansmamman för att besluta vilka aktier som ska säljas?
Att folk orkar. Har du inte viktigare saker för dig?
SvaraRaderaSmåaktiga påhopp från anonoym(a), enligt min åsikt. Det är väldigt enkelt att kritisera andra, inte fullt så enkelt att formlera något själv. Det enda giltiga kvitto på om en strategi fungerar eller inte är det ekonomiska utfallet. Och det är bloggarens ensak. Aktiespararnas regler, som någon tog upp, är bra för nybörjare och amatörer, men proffs som Finansmamman lär ha erfarenhet nog att vara lite friare och lita på sitt omdöme och sin erfarenhet.
SvaraRadera@Finansmamman: jag vill tacka dig för dina blogg – inte minst den insyn som du förmedlar i alla dessa småbolag, från kapitalmarknadsdagar och stämmar, sådant som jag själv inte har möjlighet att följa. De flesta bloggar tenderar att behandla ett begränsat antal bolag vilket ger en snäv utblick och rundgång.
Mymlan
Tack Mymlan!
SvaraRaderaHåller med Mymlan. Man får sålla och tänka lite själv och man behöver inte läsa det som fan läser biblen. Tycker bloggen är läsvärd och går in ibland.
SvaraRaderaLars