20 maj 2015

Ger Kinneviks satsningar resultat?

Igår var jag som sagt på Kinneviks bolagsstämma på hotell Rival i Stockholm, i år fick jag även sällskap av dottern, trevligt.

Den morgonpigga aktieägaren kunde innan stämman delta i en frågestund med styrelseordföranden Cristina Stenbeck och vd Lorenzo Grabau.

Bra för aktieägare och media att kunna ställa frågor under lite mer avslappnade former, flera frågor kan avhandlas som förmodligen inte skulle komma upp under stämman. Ett bra initiativ som även andra bolag infört, bland annat Investor.

Både styrelseordförande och vd höll varsitt anförande där vi fick höra om året som gått och om bolagets framtidsvisioner, klart spännande. Det börjar lossna ordentligt för e-handelsbolaget Zalando som numera går med vinst och har vuxit sig större än Tele2. Och Kinnevik ska fortsätta investera och utveckla Zalando, någon utdelning från aktien är inte i sikte.

Nu väntas nybildade Global Fashion Group, modebolag på tillväxtmarknader, göra samma resa, än så länge är bolagen i startfasen, men växer snabbt.

Kinnevik är långsiktiga i sitt företagsbyggande och ägande. Men de äger nödvändigtvis inte bolagen helt själva utan söker strategiska och operativa samarbeten.

Under 2015 ska bolaget fortsätta driva värdeutveckling från befintliga digitala investeringar och ett nytt område på tur att utvecklas är e-hälsa.

Aktiespararna tyckte försäljningen av skogsbolaget Korsnäs tagit Kinnevik till en högre risknivå eftersom portföljen blivit mer koncentrerad till kommunikation och online. Det är nog riktigt att risknivån är högre, men vd Lorenzo Grabau känner sig bekväm med den valda vägen.

Skogsbranschen är för närvarande ingen tillväxtbransch utan mer en mogen marknad. Online har däremot en stor potential och Kinnevik är väl positionerat för att ta tillvara framtida möjligheter, enligt vd.

Om Kinneviks stora satsningar på online faller väl ut återstår att se. Men jag vill gärna vara med på resan, bolaget är visserligen svårvärderat, men spännande.

Efter stämman var vi en sväng på Fotografiska och tittade på vårens fotoutställningar, absolut värt ett besök, dessutom kan man njuta av en härlig utsikt över Stockholm från restaurangen.

9 kommentarer:

  1. Både Rival och Fotografiska är väldigt trevliga besöksmål i huvudstaden. Kul att du fick med dig dottern på stämman, då ör hon också aktieägare alltså. Kan du inte berätta mer om barnens eventuella aktieintresse och hur du gjort för att skapa det?

    SvaraRadera
  2. Zalando tuffar på och har gjort det ett tag. Men Rocket Intenet är lite mer problematisk: en inkubator med bolag som tom konkurrerar med varandra.

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Jo, dottern har ett litet innehav i Kinnevik. Jag ska ta upp barn och aktier i ett inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul du fick sällskap. :)
      Ska kolla ditt inlägg. Investerat i några bolag åt min dotter och kanske aktieintresset gror lite efterhand.... Spännande ju! :)

      Radera
  4. Anonym skrev att Rocket Internet har bolag som t.o.m. konkurrerar med varandra. Det hade varit intressant om skribenten förtydligade sig. Vilka företag konkurrerar med varandra? På vilket sätt? Med vilka produkter? På vilka marknader?

    Möjligen har skribenten inte fullt förstått RI:s affärsidé.

    SvaraRadera
  5. Det är full möjligt att skribenten Anonym som denna skribenten Anonym hänvisar till inte förstått ideen med RI. Vi kan själva hänvisa till spigels artikel ang Ri:

    Flera investerare har börjat tvivla på Rocket Internets möjligheter att nå lönsamhet genom att hitta det nästa stora på Internet.

    Det skriver tyska Der Spiegel i en vidräkning med Rocket Internet, publicerad inför veckans bokslut från det delvis Kinnevikägda Berlin-baserade startup-bolaget.

    Investerarna frågar sig mer och mer vad för slags företag Rocket Internet egentligen är, heter det i tidningen som citerar en fondförvaltare som betecknar nyemissionen i februari på nästan 600 miljoner som överraskande: både ovanligt nära höstens börsnotering och i strid med utfästelser från bolaget vid noteringen om obefintligt kapitaltillskottsbehov efter tillskottet på 1,4 miljarder euro då.

    Enligt Spiegel har Rocket undan för undan förvandlats från startup-fabrik med löpande band för att grunda internetföretag till börsnoterad riskkapitalist med begränsat inflytande i innehaven, visserligen finansiellt potent, men utan övertygande strategi.

    Att vissa av Rocket-bolagen konkurrerar med varandra nämns som skäl till att Rockets inflytande i dem begränsas.

    Tydligast syns detta i det nya hämtmatsinnehavet Delivery Hero, som den överraskande nyemissionens pengar delvis användes till: Rocket har trots 39 procents ägande ingen styrelseplats, något den svenska grundaren och vd:n Niklas Östberg motiverar med intressekonflikter eftersom Rocket äger hämtmatskonkurrenten Foodpanda. Hoppet för Rocket står nu till en framgångsrik börsnotering för Delivery Hero, enligt Spiegel.

    Problem för finansbolagen Lendico och Zencap nämns av tidningen som exempel på hur svårt det är att hitta den nästa stora internetaffären, apropå Rockets utfästelser att starta tio nya bolag per år.

    De senast grundade företagen riktar sig samtliga till en urban och betalstark målgrupp. Det återstår att se om de når en masspublik, fortsätter Spiegel om bolag som ska hämta smutsiga skjortor för tvätt och strykning, eller leverera gourmetmat.

    Beträffande vanlig hämtmat påpekar tidningen att mogna marknader som USA och Storbritannien är upptagna av konkurrenter, varför Rocket riktar in sig på länder som Montenegro, Rwanda och Bangladesh, där varken någon hämtmatskultur eller särskilt många människor som har råd med onlinehämtmat finns.

    Investerare frågar sig nu när nästa nyemission kommer, enligt Spiegel, som avslutar med ett citat från en anonym fondförvaltare:

    Blott när en stringent och tydlig affärsmodell syns är investerare beredda att tolerera förluster.

    Rockets bokslut, publicerat på tisdagen, innehöll fortsatta förluster, men ebitda-marginalen förbättrades till minus 34 från minus 56 procent i de mest mogna bolagen och omsättningen i dem steg med 82 procent till 1,29 från 0,74 miljarder euro. En ny stor hämtmatsinvestering, i turkiska Yemeksepeti vars ebitda-marginal 2014 var plus 48 procent, aviserades.

    Kursreaktionen på bokslutsdagen blev minus 3,7 procent, och vid lunchtid på onsdagen handlas Rocket på kursen 43:85 euro, en dryg euro mer än vid noteringen i höstas men nästan 25 procent lägre än inför den emission i februari som enligt Spiegel sådde tveksamhetens frön hos investerarna.

    SvaraRadera
  6. Jag har varit runt på flera av de stora investmentbolagens stämmor bl a Ratos, Investor och Indu och blev imponerad av Kinneviks presentationer. Den nye VD:n Lorenzo gav ett mkt gott intryck och besvarade såväl begåvade som mindre begåvade frågor o synpunkter med en respekt och detaljrikedom som jag inte sett på någon annan stämma. Det här bådar gott inför framtiden!

    SvaraRadera
  7. Ja, det var onekligen en dräpa Anonym framförde till försvar på min fråga:"Vilka företag konkurrerar med varandra? På vilket sätt? Med vilka produkter? På vilka marknader?"

    Kvalitet framför kvantitet hade trots allt varit att föredra vad gäller svaret. Här hänvisas till en artikel i Spiegel. Inte till någon affärstidning som exempelvis Wirtschaftswoche el dyl.

    När de lösryckta citaten talar om "investerare" och "anonym fondförvaltare" blir man inte direkt imponerad. Varför framträder inte bolagen eller personerna bakom påståendena med namn? Hur seriöst framstår det?

    Vad signaturen Anonym uppenbarligen inte snappat är att bolag som Delivery hero och Foodpanda inte konkurrerar med varandra eftersom de agerar på olika marknader. Det redovisas öppet på t ex Delivery heroes hemsida att bolagen avtalat om en marknadsuppdelning.

    Merparten av de framförda "åsikterna" i inlägget handlar för övrigt till synes om försök att misskreditera RI (inte ens med egna argument utan genom lösryckta citat från en tidningsartikel). Något svar på min enkla fråga gavs inte.

    SvaraRadera
  8. Hej och tack för kommentarer.

    Ja, jag fick också ett gott intryck av vd.

    Det är mycket annat än aktier som lockar och tar tid för ungdomar, men vi försöker ändå väcka ett intresse.

    SvaraRadera