30 juli 2015

Beijer Ref allt hetare

Jag har fått många frågor när det gäller crowdfunding och crowdlending. Ja, nu är jag ingen expert på detta, filmen är mitt första projekt, däremot har jag ibland investerat i aktier i onoterade bolag.

Jag har lärt mig att det kan vara oerhört svårt att sälja onoterade aktier, tanken är naturligtvis inte från början att sälja, men förutsättningarna kan ändras

Vid crowdfunding gäller det att läsa villkoren noga, vid så kallad equity crowdfunding blir man delägare genom aktieköp. Frågor man kan ställa sig är om det går att sälja aktierna innan projektet löper ut, var och hur går en försäljning till, finns det köpare osv..

Tanken är förstås att stanna kvar i projektet tills det är slutfört och ta del av avkastningen, men för den som vill komma ur ett projekt kan det vara knepigare då aktierna inte handlas över börsen. Bra mycket enklare då med börsnoterade aktier.

Samtidigt är jag öppen för nya crowdfundingprojekt och kan tänka mig att investera en mindre summa om jag ramlar över något intressant projekt. Jag får löpande förslag, men än är det inget projekt som har lockat. Jag behandlar crowdfunding som kryddor, med försiktighet.

Annars råder det ett nervöst sommarlugn på börsen, fokus har tillfälligt flyttats från Grekland till Kina. Men vad händer egentligen i Ukraina, förvånansvärt tyst på nyhetsfronten därifrån.

Förra sommaren skrev jag några rader om kylgrossisten Beijer Ref, då var det värmeböljan som fick mig att tänka på bolaget, lite dåligt med den varan den här sommaren.

Men kursutvecklingen är det inget fel på och bolaget fortsätter att expandera i nya delar av världen. Under året som gått har bolaget gjort flera förvärv, bland annat nya zeeländska Patton som även har verksamhet i Australien och Indien.

Senast förra veckan gjordes ytterligare ett förvärv i Nya Zeeland. Det är mycket troligt att fler förvärv kommer som i sin tur ger kurslyft. Jag tycker framtidsutsikterna ser ljusa ut för Beijer Ref.

9 kommentarer:

  1. Svårflörtad när det gäller crowdfunding projekt fortfarande.... Andra faktorer än just crowdfunding påverkar i mycket större grad projektet om det blir lyckosamt eller ej. Hoppas det varit rätt team i filmprojektet.... :)
    // Dalmasen

    SvaraRadera
  2. Finansmamman skrev: "Vid crowdfunding gäller det att läsa villkoren noga, vid så kallad equity crowdfunding blir man delägare genom aktieköp. Frågor man kan ställa sig är om det går att sälja aktierna innan projektet löper ut, var och hur går en försäljning till, finns det köpare osv."

    Den första och absolut viktigaste frågan man ska ställa sig är. Varför ska jag överhuvudtaget köpa aktier i ett företag som inte kan ordna sin finansiering via riktade emissioner eller notering på någon börs/marknadsplats? För övrigt är det oerhört väsentligt att inte bara "läsa villkoren" noga. Än viktigare är att sätta sig in i företagets/projektets affärsidé, verksamhet, årsredovisning, målsättning, ledningens bakgrund och erfarenhet etc. Det är en klen tröst om det visar sig att villkoren var bra men företaget en katastrof. Man bör även fundera över varför s.k. affärsänglar, private equitybolag och liknande inte har visat intresse. De gör ordentliga genomlysningar av företag innan de satsar några pengar.

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarer.

    Till Anonym,
    Det du räknar upp ser jag som självklarheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för bra blogg och det enkla tänket.
      /Dalmasen

      Radera

  4. Jag blir minst sagt förvånad över din kommentar: "Det du räknar upp ser jag som självklarheter." I din utläggning tar du upp allt annat än den centrala frågan; varför ska man överhuvudtaget köpa aktier i företag som inte lyckats lösa sin finansiering på smidigare och förmodligen billigare sätt. Det första du nämner är istället vikten av att noga läsa igenom villkoren.

    Jag tror att både du och jag har noterat att det är ganska många av dina läsares kommentarer här på din blogg som är skrivna av, som de själva kallar sig, nybörjare. Med så, relativt sett, många noviser bland läsarna inom ämnesområdet tycker jag det är både omdömeslöst och aningslöst att betrakta essentiella fakta som "självklarheter" och av det skälet helt utelämna dem.

    Du skriver att filmen är det första crowdfundingprojekt du satsat pengar i men samtidigt redovisar du att du ibland investerat i onoterade bolag. När jag läser det kommer jag osökt att tänka på Jonas Bernholm som emellanåt skriver underhållande men samtidigt sedelärande kåserier i tidningen Aktiespararen. Han har under flera år skrivit om sina dyrköpta erfarenheter på marknaden för mer eller mindre obskyra investeringar. I senaste numret av tidningen (6/7 2015) har han som underrubrik till sin artikel: Chansen att träffa rätt i onoterade aktier är lika liten som att vinna på lotteri. Med den visheten i åtanke skulle ett förslag från min sida vara att istället för crowdfundingprojekt, onoterade aktier eller referat från besök på Aktietorgets infomöten skulle du lika gärna kunna ge förslag på stryktips- eller lottorader eller tips om lotterier med de minst dåliga vinstchanserna.

    Låt mig bara ge några exempel på Berholms domar i den senaste artikeln.

    - Egna iakttagelser och uträkningar från åren 1997 - 2012 ger upphov till samma frågor som för 15 år sedan: Varför skrotas 40 procent av alla nya affärsidéer som sjösätts på aktiemarknadsplatserna Aktietorget, First North och NGM? Varför gör 30 procent av nya bolag som introduceras på aktiemarknadsplatserna kon kurs?
    Runt 40-50 procent av värdet i nynoterade småbolag har efter 5-10 år gått förlorat.

    - Facit av de 240 första noteringarna på Aktietorget visade att 120 bolag försvunnit och 80 av dessa 120 har gjort konkurs.

    - Överdrivna prognoser är betydligt vanligare än överprestationer.

    - Mina uträkningar indikerar att småsparare de senaste 21 åren satsat minst 30 miljarder kronor i 1000 nyintroducerade småbolagsaktier med påföljande emissioner. Ungefär hälften av pengarna har förlorats och extra mycket i de aktier som inte lyckas bli listade. Det handlar om minst 715 förlorade miljoner varje år. Det är ett högst betydande frivilligt företagsstöd som borde gett oss skatteförmåner.

    Är det här omständigheter och förutsättningar som du Finansmamman, genom din blogg, aktivt vill bidra till att de tillåts fortsätta och i värsta fall eskalera? Om så är fallet kan du väl lika gärna ge mig ett bra förslag på stryktipsrad tills på lördag.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är spännande med några kryddor i portföljen, men jag kryddar försiktigt som jag också påpekar i inläggen. Förutom några kryddor har jag även en stående stryktipsrad.

    SvaraRadera
  6. Och var är förlusterna minst, på tips eller på kryddor?

    SvaraRadera
  7. Hoppas att Du köpte, ty nu kom det en köprekommendation och då brukar kursen gå upp
    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/08/18/veckans-tva-kopsignaler.html

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  8. Hej,
    Ja, Beijer Ref har fått flera rekommendationer den senaste tiden, kan var bra att plocka upp vid en dipp.

    SvaraRadera