4 oktober 2015

Uppskruvat tempo på börsen

Det är dags för höstens första börsintroduktion på Nasdaq, CLX Communications. Bolaget levererar molnbaserade kommunikationstjänster till företag och mobiloperatörer, en marknad som växer.

Jag har läst prospektet och tycker bolaget är intressant, men jag tecknar ändå inte aktier. Börsklimatet känns alltför osäkert och jag är inte så säker på att alla nyintroduktioner kommer att stiga per automatik.

Ibland kan bolagen också gå att köpa billigare efter en tid på börsen då kursen har satt sig, även de mest hajpade bolag brukar förr eller senare ramla ned till en mer rimlig nivå.

Börsen reagerar nu kraftfullt på varje uttalande vare sig det är från Fed, domedagsprofeter eller köp- och säljrekommendationer från affärspress och poddar.

Det här är ett fenomen som föregått varje börskrasch, tempot är uppskruvat och det ger stora utslag i börskurserna, många låter sig hetsas och det känns inte riktigt sunt. Det blir sannerligen en intressant höst.

Hösten är även en bra tid att se sig om efter vårens högutdelare. När utdelningssäsongen närmar sig har kurserna i bästa fall redan dragit iväg och det är inte lika lockande att köpa. Det här bygger förstås på att vara lite långsiktig, inget för den som är ute efter snabba klipp.

För mig som har en vanlig aktiedepå är också hösten en tid då jag tittar närmare på hur jag kan kvitta vinster och förluster, det kan bli en del omplaceringar. Den som placerar i ISK behöver naturligtvis inte tänka på detta.

I Uppsala har Scandionkliniken öppnat, Nordens första klinik för protonstrålning av cancerpatienter. Med protonstrålning minskar risken att friska organ skadas då strålen är mer träffsäker till skillnad från traditionell strålning.

Scandionkliniken är ett samarbete mellan landets sju landsting med universitetsjukhus. Hittills har fyra patienter behandlats, kliniken är dimensionerad för 1000 patienter per år men kan byggas ut och målet är att behandla 2500 patienter årligen.

Som kuriosa kan nämnas att världens första behandlingen med protoner av cancerpatienter gjordes i Uppsala redan 1957. Här kan man tala om lång tid innan en behandlingsform slår igenom...

11 kommentarer:

Anonym sa...


I brist på reella nyheter och information florerar allsköns rykten från domedagsprofeter, poddar o dyl. Dessa ska man ta för vad de är värda.

Vad som närmast kan få börsen att reagera är de förestående kvartalsrapporterna. Det vore intressant att ta del av din uppfattning om hur dessa kommer att se ut och mottas.

Hausse sa...

Det kan inte vara ett drömläge att introducera på börsen när den är så skakig. Det kanske är värt en slags ”trygghetspeng” att avvakta en stabilisering av kursen innan man fattar beslut om en eventuell investering i nyintroducerade bolag, precis som du skriver.

Anonym sa...

Semcon har sjunkit som en sten. Man skulle kunna vända på resonemanget, att de borde kunna få mer att göra istället långsiktigt när man tänker på det som har hänt inom bilbranschen, inte minst vad gäller Volkswagen.

Anonym sa...

Då var det dags igen
"Sivers IMA gör ytterligare en nyemission
Millimetervågsspecialisten Sivers IMA ber aktieägarna om mer pengar. Den här gången handlar det om mellan 62,7 och 67,8 miljoner kronor, pengar som ska bredda sortimentet med produkter för WiGig.
"

Anonym sa...

Hej!
Jag hittade din blogg via google och undrar om du skulle vara intresserad av ett länkbyte med mig?
Jag driver bloggen www.västkustinvesteraren.se. Detta skulle hjälpa oss båda att placera oss högra upp i google sökmotor och driva besökare fram och tillbaka mellan våra bloggar!

Ser fram emot ett lyckat och smidigt samarbete! :-)

Med vänliga hälsningar
Västkustinvesteraren

Anonym sa...

Re Anonym om Sivers IMA.

Effekten av tillkännagivandet av nyemissionen blev ett katastrofras vad gäller aktiekursen. Det går fort i detta bolag eller så är det anhängarna som kanske är naiva. För inte så länge sedan kunde man på detta forum läsa följande inlägg:

"Marcus sa...
Du bör ta upp Sivers igen...Det har hänt massor sedan du tog upp det sist.

september 21, 2015"

"Anonym Anonym sa...
Tänker likadant som dig Marcus! Sivers känns mer aktieägar vänligt och på gång med sin nya Vd.

september 22, 2015"

Anonym sa...

Finansmamman:
Har din man kvar sina aktier i Sivers IMA ?

Anonym sa...

Vore onekligen intressant att, som redan efterfrågats, ta del av din uppfattning om hur kvartalsrapporterna faller ut innan det är överspelat.

Anonym sa...

Spännande höra hur du resonerar kring vanlig aktiedepå och ISK. Nyfiken på nåt mer inlägg kring dina tankar där.
/Dalmasen

Ella sa...

Spännande reflektioner! Fortsätt så!

http://bankkollen.se

finansmamman sa...

Hej,
Ja, maken har kvar aktier i Sivers Ima, men har minskat innehavet.