6 oktober 2011

Råvaror i utförsbacken

Idag rapporterar Skistar, inga större överraskningar. Bokningsläget är hittills något sämre än fjolåret, antagligen är det samma faktorer som spökar i år också, som en stark krona och helgdagar som ligger fel.

Men jag har fått rapporter norrifrån som säger att snön börjat falla, så vem vet, kanske skidsäsongen börjar tidigare i år och bokningarna börjar trilla in. Men ännu känns det inte som köpläge, dessutom sänks utdelningen.

Hexagon har tappat en hel del på börsen. Nu börjar allt fler peka på de stora skulder bolaget har och en viss oro finns för att bolaget ska tvingas göra en nyemission. Hur det går för Hexagon får vi snart svar på i nästa rapport.

Men det är fel att jämföra Hexagon med Husqvarna som en del i media gör. Husqvarna har också stora lån men även andra problem, som en misslyckad fabriksflytt som stoppat upp försäljningen under den viktigaste perioden och bristande information runt vd-frågan.

I senaste Placeringsguiden läser jag att Torbjörn Iwarson, råvaruchef på SEB, tycker att vi ska vänta med att investera i rena råvaror, istället föreslår han byte till aktier i råvarubolag.

Aktiekurserna har fallit och snart faller förmodligen råvarupriserna, allt enligt investeringsklockan. Till exempel har oljeaktier sjunkit mycket mer än råoljan, det gör oljeaktier köpvärda. Något att tänka på!

Inga kommentarer: