14 maj 2009

Nya sparmöjligheter

Aktiespararna har lagt fram ett förslag om att införa ett allemanskonto för aktie-och fondhandel.

Tanken är att man som sparare ska kunna handla aktier och fonder utan att behöva betala reavinstskatt vid varje försäljning, istället betalas exempelvis en årlig avkastningsskatt. Man ska alltså fritt kunna byta mellan olika fonder och aktier utan avgifter.

Inte heller ska man behöva deklarera för sina affärer, istället dras automatisk en avkastningsskatt. Det här påminner om en kapitalförsäkring, en skillnad är dock att man på ett allemanskonto direktäger sina aktier.

Jag har inte detaljstuderat förslaget men det låter ju ganska bra. Mats Odell ser förslaget som en bra utgångspunkt då man har planer på något liknande, så någon form av förenkling för aktie-och fondsparare kommer med all säkerhet i framtiden.

Imorgon har jag tänkt att gå på Black Earth bolagsstämma, ett bra tillfälle att få veta lite mer om bolaget. Kursen har ju svängt en hel del men ser nu ut att återhämta sig lite. Hög risk förstås, men spännande. Jag ska återkomma med rapport.

2 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
jag ser fram emot Black Earth rapporten. Langsiktigt kan det bli mycket bra dock med en hel del politisk risk.

Direktörsdottern sa...

Spännande med allemanskontot. Jag som handlar med små summor avskyr alla dessa avgifter. Det det här hänger på är ju förstås hur mycket den årliga avkastningsskatten är.