21 oktober 2013

Varningsklockorna ringer...Just nu verkar det inte finnas några gränser när det gäller riskaptiten på mindre bolag, de senaste veckorna har flera bolag stigit kraftigt efter köprekommendationer, ibland räcker det med ett omnämnande så drar kursen iväg.

Det är roligt när börsen går bra, men det kan vara en god idé att stanna upp och fundera om värderingen av vissa framrusande bolag är rimlig. Ett liknande scenario brukar utspelas strax innan en börsnedgång tar vid, tempot har skruvats upp rejält och alla är hungriga på aktier.

Nu ska jag inte låta alltför pessimistisk, men någonstans ringer en varningsklocka. Trots allt hoppas jag förstås som alla andra på fortsatt börsuppgång.

Huspriserna fortsätter också att stiga i Sverige. Yaleprofessorn Robert Shiller, skapare av USA:s boprisindex Case/Shiller är en av tre ekonomer som i år delar på Nobelpriset. Jag hade förmånen att lyssna till honom då han besökte Sverige för ett par år sedan.

Redan då varnade Robert Shiller för höga bostadspriser i Sverige, sen dess har priserna fortsatt upp. Är det en bostadsbubbla eller inte?

Det ska bli intressant att höra hans åsikt om bostadspriserna när han besöker Stockholm igen. Men så länge räntan är låg och inga större skattehöjningar sker tror jag vi får se stigande priser. Läs tidigare inlägg om Robert Shiller här.

Investor har rapporterat, inga större överraskningar. Bolaget har ökat sitt innehav i ABB, omfinansieringen av Mölnlycke är klar, där kan finnas tillväxtmöjligheter och affären Gambro är slutförd. Glädjande att Investor håller fast vid sina utdelningsmål, en stadigt stigande kurva.

Årets kursuppgång kan jag inte klaga på, men nu tror jag på en lugnare utveckling. Jag behåller mina Investoraktier som ingår i min långsiktiga portfölj.

I helgen har jag varit på auktionsvisning, högsäsong så här på hösten. Priserna på konst verkar också ha rusat i höjden, den här gången fastnade jag inte för något, föremålen ska passa både plånbok och hus.

Ja, sen har jag fortsatt med löven....de tycks aldrig ta slut.

3 kommentarer:

mojo sa...

Hej
Bostadsbubbla eller inte - enl Johansson/Fast Partner är det trams att tala om sådan åtminstone i Sthlm. Ja vad ska man tro.
Byggboom är då klart att det är på G i vårt land. Vad tror du om bolaget Uniflex ?
Svårt att hitta ngt att köpa nu men kanske ovan nämnda kan vara ngt.

Investerarens.se sa...

Håller med att det varit hysterisk rusning i många mindre bolag. Men gäller som sagt att ta sitt förnuft till fånga och fundera kring hur mkt dessa bolag faktiskt är och kan vara värda framöver. Inte lätt alla gånger.

Mvh
Investerarens.se

finansmamman sa...

Hej,
Ja, många aktier har rusat iväg, har inte tittat på Uniflex ännu.