5 augusti 2015

Beredd på det mesta

Sommarledigheten lider mot sitt slut, jag dröjer mig kvar ett par veckor i stugan, men sen är det dags för vardag och börs igen.

För mig är det en nödvändighet att koppla bort ekonomi och börs några veckor varje sommar, det gör att jag känner mig inspirerad och vaken för nya affärer till hösten. Men en snabbtitt på börsen blir det trots allt varje kväll.

Oljepriset fortsätter ned och det kan kännas frestande att plocka upp bolag i sektorn, men vem vet om priset har bottnat, kanske blir de oljerelaterade bolagen ännu billigare?

Programvarubolaget Vitec har sjunkit en hel del sen aktiekursen toppade i juli, vinsthemtagningar gissar jag, kursuppgången har varit fantastisk, dessutom snabb. Den senaste rapporten var bra och jag tror på fortsatta goda resultat från Vitec. Bolaget är heller inte påverkat av vad som händer i Kina.

Det är däremot en del andra bolag, däribland Hexagon som det finns en viss oro för. Jag har dock inte sålt några aktier i Hexagon utan inväntar rapporten på fredag och följer förstås utvecklingen i Kina.

Jag känner ingen oro över börsraset i Kina, efter en uppgång på över 150 procent på kort tid är fallhöjden stor. Däremot känner jag oro för en kraftig inbromsning av ekonomin i Kina, senaste inköpschefsindex för industrin visar på 47,8. Skiljelinjen för tillväxt går vid 50, ett tal under indikerar minskad tillväxt.

Ja, det gäller att hålla ögonen på Kina och så har vi Greklandsdramat som ligger och pyr och frågan om räntan snart kommer att höjas i USA. Det finns gott om orosmoln alltså, men så är det nästan alltid, det är sällan molnfritt.

Blir det sämre tider kan det också yppa sig fina köptillfällen, bra att vara likvid.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gäller inköpschefsindex (PMI) är det väl snarare så att värden under 50 indikerar avmattning till skillnad från värden över 50 som signalerar tillväxt.

Anonym sa...

Köpte du inte Africa Oil för en tid sedan efter att ha läst en bok som hade handlingen förlagd till Afrika? Du såg det som ett sätt att lära dig mer om kontinenten vill jag minnas.

Anonym sa...

Kanske man bör ändra fokus en del nu efter turbulensen i Kina. Dvs. fokusera mindre på bolag exponerade mot Kina och mer mot USA... Men å andra sidan är det alltid svårt att bedöma påverkan från makrofaktorer när man utvärderar enskilda aktier.

Anonym sa...

Inköpschefsindex tas fram månatligen genom att 200 inköpschefer besvarar enkätens frågor/påståenden med något av tre svarsalternativ - ökar, minskar eller oförändrad. Skulle alla respondenter genomgående svara oförändrad erhålles värdet 50. Ett tal under 50 indikerar således inte en "minskad tillväxt" utan en tillbakagång/minskning.

Anonym sa...

Värt att titta på angående Intrum... dom förlorade en ENORM affär mot Lindorff. Tuff konkurrens i sverige!

http://www.realtid.se/ArticlePages/201508/13/20150813095643_Realtid765/20150813095643_Realtid765.dbp.asp

Henrik sa...

Hej! Kul blogg att följa! Keep it up. Hur ser du på Etrions framtid ? Tung rapport Q2 och problem på intänktsidan trots dubblad volym. Låga elpriser, valuta mm. Jag har själv Etrion som krydda.

Jim Nyberg sa...

Börjar tro att du lagt ner bloggen Finansmamman, inte ett inlägg på två veckor. Tänker osökt på den diskussion som förekommit i flertalet medier kring bloggare som kritiseras för att haussa/baissa enskilda bolag...

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer!
Nej, jag har inte lagt ner bloggen men varit tvungen att prioritera annat en tid.
Beträffande Etrion ser jag investeringen som långsiktig, jag tror på solkraft och jag tror Etrion kommer att verka på flera marknader i framtiden.

Anonym sa...

Din beskrivning av Etrion tycker jag låter som en definition på ett kärninnehav. Du tror långsiktigt både på sektorn och på företaget. I den högra kolumnen på din blogg anger du däremot Etrion som en av kryddorna.

Det vore intressant att ta del av din karaktärisering av ett långsiktigt kärninnehav kontra en krydda.

finansmamman sa...

Jag räknar inte Etrion som ett kärninnehav just nu, men förhoppningsvis kan det utvecklas till ett kärninnehav i framtiden.

Kryddor för mig är många gånger bolag som är i sin linda, dvs ännu inte visat någon större vinst, tillväxten har kanske inte tagit fart, men produkten eller tjänsten har potential. Genombrott eller inte? Jag kryddar alltid försiktigt.

Kärninnehav är större etablerade bolag med historik, tillväxt och utdelning.