13 september 2016

Tar hem en raketvinst

Så var kvotering till styrelserna i börsbolag på tapeten igen och nu ska det dessutom lagstiftas. Återigen visar socialdemokraterna takterna från tidigare regeringsperioder genom att inte värna och respektera svenskt företagande.

Men det är bra att jämställdhet diskuteras, att debatten hålls levande, det sätter press på bolag och dess ägare, men att lagstifta. Nej tack!

Jag förstår heller inte varför det enbart pratas om styrelser, varför börja i toppen? Verka istället för fler kvinnor på ledande positioner i bolagen, där basen finns och jag tror och hoppas att fler kvinnor skulle rekryteras till styrelsearbete. Viktigast trots allt är att bolagen väljer rätt kompetens till styrelsen.

Nog om detta. Idag har jag sålt mina aktier i Alelion Energy Systems. Bolaget som har funnits på First North sen i juni har tickat uppåt hela tiden, för att de senaste dagarna gå som en raket.

Alelion tillverkar litium-jon batterier och har nyligen ingått ett samarbete med amerikanska Crown som är en stor trucktillverkare. Det fick aktien att lyfta och jag passar på att ta hem vinsten.

Bolaget har trots allt ingen större omsättning och gör förlust och jag betraktar det som ett högriskbolag, en krydda med andra ord. Men potentialen finns, kanske går jag in igen vid kursdipp.

Efter en längre tids uppgång på börsen har vi fått se en mindre rekyl, mer lär komma vid en räntehöjning i USA. Men korrektionen är nyttig, börsen har gått bättre än bolagen och förr eller senare hinner verkligheten ikapp.

Sen har vi valet i USA, en riktig rysare med oviss utgång...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Om man menade det man pratar om kan de börja där de faktiskt kan införa förändringen: i sina egna styrelser, i de bolag de själva äger eller kontrollerar majoriteten av aktierna. Likaledes i alla de kommuner där de har majoritet, eller styr tillsammans med de som tycker likadan som de själva.
Samma sorts diskussion var när det talades om att alla skulle få rätt till heltid för några år sedan: om det hade varit ärligt menade förslag hade de kunna göra det i samma bolag och i övrigt sammanhang jag nämner ovan.
Varför händer inte detta? Det är ju rätt uppenbart, är det "varmluft" det kallas?

Daniel sa...

Politiken är rätt mycket mer välbalanserad och likaså företag under politisk styrning. Det här förslaget kommer ur frustration att näringslivet förändras väldigt långsamt.

börspappan sa...

Grafit behövs ju till batterier och mycket mer - ändå står Europas enda grafitgruva i Edsbyn pga låga priser (Kina dumpar) - aktie CAN Flinders Resources.
det finns en aktie på den enorma litiumfyndigheten i Chile - vad heter den - hur går den?

Anonym sa...

Intressant skrivet om en rekyl, hur handskas du med det? Säljer du av aktier och var placerar du i så fall de pengarna? Jag ha nyligen hämtat hem en del vinster, de står för närvarande på en ISK utan ränta.

Jag anser att risken är för stor för en sättning denna höst, antagligen kommer en räntehöjning i USA inom snar framtid samt risken med valet i USA. Detta sammantaget plus sättningen som blev efter valet i GB infärskt minne.

/Christina

finansmamman sa...

Hej,
Kan inte namnet på gruvaktien.

Till Christina,
Om jag säljer placerar jag pengarna på bankkonto i väntan på köptillfälle. Just nu har jag inte sålt av några större poster.

buchholz sa...

Alelion tillverkar inga batterier, de sätter ihop batteripaket till truckar. Batterierna (cellerna) köper de in från någon av de stora på marknaden.

finansmamman sa...

Hej, tack för ditt påpekande, helt riktigt.

Unknown sa...

Hej Sir/fru,
Jag är herr konusi de France JIONE jag letar efter lån av pengar för flera månader jag har varit 6 gånger offer för bedrägeri med dem har till långivare som har mig rune Jansson gjorde ett försök av självmord på grund av dem. Eftersom jag hade skulder och räkningar att betala. Jag trodde det var över för mig n har känsla av levande. Men lyckligtvis jag har sett rekommendationer görs av många människor på Ms. Mariana DAUBINE, som jag kontaktade honom för mitt lån betala mina skulder och mitt projekt. C är med Fru Mariana DAUBINE än livet, mitt leende igen. Det är en enkel och mycket förståelse hjärta Lady. Akta dig du från långivare i Afrika eftersom det finns verkligen personliga långivare här i Frankrike om du behöver finansiering. lån av pengar eller någon it-projekt har inse, denna dam kommer hjälpa dig en inse och stödja er ekonomiskt
Kontakter: marianadaubine@gmail.com
Kontakter: marianadaubine@gmail.com