3 september 2016

Tillbaka på bloggen

Det har varit ett långt uppehåll på bloggen, som jag skrivit tidigare har jag varit tvungen att prioritera annat, men nu kliar det i fingrarna att komma igång igen.

Mycket har hänt under sommaren, mest överraskande för mig och säkert många andra var Brexit. Än har inte resultatet av omröstningen satt några djupare spår, men det är ju högst osäkert hur beslutet kommer att påverka oss i framtiden.

En annan stor händelse är att Hans Vestberg gjorde en snabb sorti från Ericsson, lite olyckligt dock att ingen ny vd fanns att tillsätta i kulisserna. Det måste vara oerhört svårt att styra Ericsson, branschen är i ständig förändring, otroligt teknikdriven och konkurrensen är stenhård.

SCA ska delas upp i två bolag, en skogsdel och en hygiendel, det låter klokt och det var ganska väntat, en hel del spekulationer har ju föregått. Antagligen kommer vi att få se fler uppdelningar, det pratas ju om Volvo, ABB och Skanska till exempel.

Men jag funderar över uppdelningar i bolag, visst kan det ofta vara en fördel för bolag och aktieägare, men lika många gånger köper bolagen företag, genomför fusioner, låter bolagen växa, vilket leder till att resultat och aktieägarvärde ökar, i bästa fall är bäst att tillägga.

Uppdelning eller fusion, vilket är det bästa sättet att skapa värden? Det avgörs naturligtvis från fall till fall, oavsett brukar aktiekursen stiga initialt, vilket ger möjlighet till en bra affär.

Jag har gjort några nya aktieköp under sommaren, bland annat i Storytel. Jag har inte lyssnat på ljudböcker tidigare, men bestämde mig för att prova under semestern och nu är jag fast. Jag köper gärna aktier i bolag jag själv nyttjar, men jag ser också potential i Storytel.

Men det finns flera konkurrenter som annonserar flitigt i media, om Storytel är bäst och är framtidens vinnare är svårt att säga. Hittills ligger jag i alla fall på plus när det gäller aktieköpet.

Jag har just avverkat Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna", en stark berättelse om två kvinnor i Neapel och nu lyssnar jag på Håkan Nessers nya bok.

Här hemma känns det tomt, dottern har återvänt till USA för sista terminen, ofattbart att hon snart är klar med studierna, fyra år i USA tyckte jag kändes som en evighet.

Sonen har börjat studera i Linköping och kommer förhoppningsvis hem några helger under hösten. Han har också fått känna på hur svårt det är med studentbostad, just nu är han inneboende i väntan på ett studentrum.

Jag ska återkomma till mina nya innehav och försäljningar under veckan.

Trevlig Helg!

10 kommentarer:

Utdelningsbyggaren sa...

Välkommen tillbaka! Du var den första bloggaren jag följde 2013 =)

Kul med Storytel, den har jag också. Ser bra ut på de mesta sätt, tillväxt, lönsamhet, växande marknad etc.

Anonym sa...

Välkommen tillbaka!
Matches

Daniel sa...

Välkommen tillbaka till tangentbordet!

Det har hänt en del som sagt, och ändå är det ungefär som förut.

Jag är allmänt skeptisk till "strukturförändringar" oavsett om det är en uppdelning eller ett hopslagande. Om ett företag består av olika delar så kan de väl få operera som egna divisioner inom företaget, och uppköp är ännu värre eftersom man nästan alltid betalar dyrt för det. Där "man" är aktieägarna.

Gustav/Lönehelg sa...

Brexit: jag tror på det när det finns! Förmodligen måste det passera parlamentet (varken premiärministern eller Drottningen kan ta beslutet själv) och där finns det en del parlamentsledamöter som på mer eller mindre goda grunder kommer rösta nej. Tror jag.

finansmamman sa...

Tack!Kul att vara saknad.

KLesk Q3 sa...

Man behöver inte oroa sig för Ericsson. Ledning finns det ute i verksamhetsgrenarna. Det enda som behövs är någon som prioriterar investeringsförfrågningarna. Sprider man ut kassapoolen i dotterbolag kan var och en dotterbolagschef sköta det själv. Det handlar om vilka personlighetstyper som sitter som ägare, styrelse och högste VD. Vill man ha central kontroll eller inte. Sedan måste man ge begåvningarna utmaningar.

Kärnverksamheten räcker inte för att vara ett tillväxtbolag. Man behöver skaffa sig flera verksamheter. Det finns bara 7 miljarder människor på jorden och endast så mycket efterfrågad bandbredd. Maximal storlek på alla marknader är 7 miljarder gånger deras individuella löner. Resten handlar om andel av kakan. Tillverkar man kapacitet för 20 miljarder människor har man överinvesterat. Reduntanta system fungerar endast om ena systemet drivs av andra energikällor än det andra systemet annars delar de samma point of failure.

Problemet för Ericsson är väl snarare att man skaffat sig flera verskamheter men inte vetat hur man skulle förvalta dem. Det tyder på en djupgående okunskap om hur grejorna hänger samman. Apple har sitt ekosystem, har Ericsson fixat sitt? De har näten som är basen, man tillverkade ett tag användarenheter (telefonerna), sedan köpte man något streamingbolag och vad mer.

Konglomerat kan växa, men då måste de olika delarna behärska sina marknader. Alla delar måste verka inom sina egna ekosystem och inte bli för beroende av de inre delarna. Nätdelen kan inte bara tillverka för andra dotterbolag utan måste vara generisk för att nå maximal spridning.
Skall man bara syssla med nät eller något annat, är man begränsad till hur snabbt nätägarna vill byta ut näten och hur mycket användarna vill betala för extra trådlös kapacitet. Fiber i hemmen och plattor på resande fot.

Sedan måste man inspirera barn och ungdomar. Upp med riktigt innehåll på twitch, youtube, vimeo eller egen plattform(!!!) och så vidare så att de kan se vad man kan använda matematik, materialkunskap och andra färdigheter för att utveckla framtidens teknik. En modern Erlang-film, antenndesign med fraktalmönster, fibertillverkning och andra välkända tekniker -utan att avslöja affärshemligheter.

finansmamman sa...

Tack för dina synpunkter!

AktieBjörn sa...

Kul att du är tillbaka. Du är den första aktiebloggare jag började följa. Är sedan i februari-16 också Uppsalabo så vi kanske ses på Aktiespararnas event framledes.

finansmamman sa...

Vad trevligt, då ses vi säkert.

Unknown sa...

Hej Sir/fru,
Jag är herr konusi de France JIONE jag letar efter lån av pengar för flera månader jag har varit 6 gånger offer för bedrägeri med dem har till långivare som har mig rune Jansson gjorde ett försök av självmord på grund av dem. Eftersom jag hade skulder och räkningar att betala. Jag trodde det var över för mig n har känsla av levande. Men lyckligtvis jag har sett rekommendationer görs av många människor på Ms. Mariana DAUBINE, som jag kontaktade honom för mitt lån betala mina skulder och mitt projekt. C är med Fru Mariana DAUBINE än livet, mitt leende igen. Det är en enkel och mycket förståelse hjärta Lady. Akta dig du från långivare i Afrika eftersom det finns verkligen personliga långivare här i Frankrike om du behöver finansiering. lån av pengar eller någon it-projekt har inse, denna dam kommer hjälpa dig en inse och stödja er ekonomiskt
Kontakter: marianadaubine@gmail.com
Kontakter: marianadaubine@gmail.com