4 maj 2012

Besök hos Ericsson i Kista

Igår besökte jag Ericssons bolagsstämma i Kista, ganska tunnsått med aktieägare med tanke på hur många  som finns i Ericsson, runt 400 var på plats. Det bjöds på lite gott att äta och en mindre utställning fanns på plats för att visa upp några av framtidens produkter.

Intressantast är förstås att lyssna till vd Hans Vestbergs sammanfattning av året som gått och hur bolaget ser på framtiden. Det som är hett just nu är mobilt bredband, där hoppas bolaget på en fortsatt hög tillväxt och räknar med en fyrdubbling av antalet användare till år 2016.

Marknaden för mobilabonnemang kan däremot börja bli mättad då det finns 7 miljarder människor och redan 6 miljarder mobilabonnemang.

Men den stora frågan som flera aktieägare ville ha svar på är hur Ericsson ska bli lönsamt igen, bolaget är ju marknadsledande och har stora framtidsvisioner. Här finns inget enkelt svar, branschen är oerhört snabbrörlig med minskade marginaler, men ett viktigt steg var att sälja Sony Ericsson.

Ja, den som lever får se hur det går för Ericsson i framtiden, själv tänker jag hänga med tills vidare.

Den som står för den största kappvändningen i år, hittills är kanske bäst att tillägga, måste väl ändå vara Thomas Östros. Från att ha varit högljudd kritiker av bland annat bankbonusar väljer han nu att gå Bankföreningens ärenden. Förvånande och hur tänkte egentligen Bankföreningen vid rekryteringen? Inte heller ökar förtroendet för våra politiker med dylika kappvändningar.

Trevlig helg!

3 kommentarer:

stolpen sa...

Gällande Östros "väljer han nu att gå Bankföreningens ärenden" kan man väl bara tolka på ett vis, - if u cant beat them join them, eller friare översatt går han inte att tysta så får vi köpa karln ;), Nu är det synd att påstå att gemene man förväntar sig något mer av den stora massan politiker röken hinner inte lägga sig från en skandal innan nästa uppdagas, för att sticka ut o synas kunde dom pröva en osjälvisk handling eller bara försöka sköta sig året ut , Det borde skapa rubriker...

Kristina sa...

Hej! Jag var på Scanias bolagsstämma. Mycket folk, de sade aldrig hur många. Mycket bra presentation av Leif Östling. Ett bolag som fick beröm av samtliga. Och med mycket god lönsamhet. Men det blev en livlig diskussion och många nedlagda röster vid val av styrelse. VW fick för stort inflytande ansåg de svenska aktieägarna. Men de är också majoritetsägare. Hur det går med Scania när Leif Östling slutar om 4 år vet man inte. Han står nog för de goda kvaliteterna i företaget.
Jag ökar mina Scania.

finansmamman sa...

Har förstått att stämman var stökig när det gäller styrelsesammansättningen. Scania är ett fint bolag som Leif Östling sköter med bravur, förstår att du ökar.