29 maj 2012

Jag har missat guldtåget, när kommer nästa?

Det här med råvaror är inte helt lätt. Det har hänt något med guldpriset, guldet som brukar gå i motsatt riktning mot börsen har på senare tid börjat följa börsutvecklingen istället.

Guldet brukar ju ses som en tillflykt när det är oro i världen med skakande börser och priset har ju sannerligen gått upp under krisen, men nu tycks uppgången stannat av.

Hur ska man nu tolka detta? Är det många som köpt på sig guld i ett sent skede som nu fått kalla fötter, det kan också vara vinsthemtagningar, bubbelvarning eller helt enkelt en tillfällig paus i uppgången.

Skuldkrisen fortsätter och ser ut att dra ut på tiden så visst finns det möjligheter att guldpriset tar ny fart. Ja, det här är det ju ingen som vet, man kan endast spekulera.

Även om guldpriset rusat i höjden finns ingen garanti för att guldaktierna och fonderna hänger med, det har vi sett flera exempel på, Nordic Mines är ett.

En guldgruva kan råka ut för förseningar i produktionen, fördyrade prospekteringskostnader med mera, mycket annat som påverkar annat än guldpriset.

Själv har jag missat guldtåget och jag tänker inte kliva på nu. Jag tycker gruvbranschen är svår att se in i, för mig känns den chansartad, men för att vinna får man ibland chansa. Idag är aktieägarna i Endomines lyckliga vinnare då bolaget annonserar nya guldfyndigheter.

8 kommentarer:

Kristoffer sa...

Tjena FM

Är en periodare när det kommer till läsning av din blogg, går lite hand i hand med intresset för börsen vilken jag ibland helt enkelt struntar i. Kanske beror det på att jag inte har en portfölj utan mer är sugen på att skaffa en men inte vet när man ska våga sig in, med tanke på hur klimatet ser ut.

Hur som, jag gillar din blogg för det känns som att den ger en sund bild och en åsikt som mer läggs fram utan bakomliggande agenda. Tack!

JAg har iaf en fråga, på torsdag så avgörs det om Åre får alpina VM 2017. Skistar är ju en maktfaktor inom alpinvärlden, och styr de flesta större anläggningarna i Sverige, samt flertal i Norge.

Aktiekursen ligger på samma bottennivå den studsade på förra året, och inte så långt ifrån lägsta under "finanskrisen 08-09".

Är det läge för köp?

Mvh Kristoffer

Unknown sa...

Jag ser på guldpriset enligt tillgång/efterfrågan. Sen 70-talet har guldproduktionen räknat på gram per capita legat still på ca 0,35 gram. Samtidigt har fyndigheternas guldinnehåll i medeltal minskat från 8 gram/ton malm till 0,8 gram/ton malm. Den här utvecklingen har väl till viss del kompenserats med bättre brytningstekniker. Men man kan redan se hur kostnaderna exploderar för vissa gruvföretag när halterna sjunker. Senast i Nordic Mines när man fick in dålig malm i anrikningsverket, katastrof.
Branchfolk menar att det dröjer inte länge innan guld måste kosta minst $2000 för att överhuvud taget vara värt att bryta i många gruvor när malmen mer och mer börjar likna gråberg.
Sen har vi efterfrågesidan. 0,35 gram per person är inte mycket när hela kontinenter lyfter sej ur fattigdom och börjar efterfråga annat än mat.
Jag blir nog gärna delägare i nån guld/silver-gruva med bevisat bra halter framöver.
Tore

börspappan sa...

tja det spelar ingen roll-har provat aktier, fysiskt guld och fonder, alla samma sak-följer inte alls guldpriset?
commerzbank trodde i vintras att guld skulle klättra trill 2000 till jul!
indien som är stor importör införde en skatt på guldimporten-kan ha påverkat? men nu är väl ändå nordic mines undervärderat? mineralinvest?

Anonym sa...

Hejsan!
Undrar om du använder Stop Loser?
Vad tror du om aktien Melker Schörling?
Hälsn. Håkan

finansmamman sa...

Till Kristoffer,
Får Åre alpina VM sätts svenska fjällen i fokus, vilket borde gynna Skistar.
Bolaget är väderberoende, kalendern styr bokningarna och en stark krona skrämmer utlänningar. En fortsatt eller än värre lågkonjunktur gör förstås sitt till. Men aktien ligger på bottennivå som du säger, köpläge eller inte, svårt att sia om.
Roligt att du läser bloggen.

Tore,
Tack för intressanta synpunkter. Ja,exempelvis Kina och Indien lär stå för ökad efterfrågan på guld i framtiden.

Börspappan,
Jag skulle nog vara försiktig med Nordic Mines.

Håkan,
Nej, jag använder inte stop/loss regelbundet, men det händer ibland.
MSAB är ett intressant investmentbolag med bra ledning, ligger tungt i Hexagon som utvecklats fint.

Kristoffer sa...

Tack för svar

Ser att aktien är upp ca 5% till 79 Sek idag, omröstningen för VM är imorgon och efter lite sökningar på nätet så ser det ut som att storfavoriten är St. Moritz som senast hade VM 2003. Åre hade senast 2007 och borde rimligtvis missa 2017. En till kandidat, från Italien.

Eftersom jag bommade köp igår så avvaktar jag (som vanligt) och räknar med att de missar och det blir rekyl ner till 75 igen.

Som sagt inte bra med lågkonjunktur, stark krona och skuldsättningen i bolaget verkar lite osund. Läste en analys i bloggen 40%20år, men då den gjordes var kursen högre, inte runt 75.

Anonym sa...

Tjenixen!
Läste att du sparar 90 % av dina pengar i en lång portfölj och resten 10 % i lite mer riskfylld och kortare portfölj. Hur många olika aktier har du i respektive portfölj? Hur många olika aktier tycker du är lämpligt att ha? Tacksam för svar och vägledning.
Ha det toppen

finansmamman sa...

Till Kristoffer,
Har inte sett resultatet ännu angående Vm. Skuldsättningen är en annan faktor och en eventuell satsning i Schweiz som jag känner tvekan till.

Till Anonym,
I den långa 25-30 bolag, en del mindre innehav, den kortare varierar.
Runt 7-10 bolag med bra riskspridning, men det beror förstås också på tillgången av kapital.