4 juli 2014

Mina tankar kring räntesänkningen

% % % % %

Riksbanken sänker räntan från 0,75 procent till 0,25 procent, en större sänkning än väntat. Börsen tog ett glädjeskutt, framför allt de råvarutunga bolagen som Boliden, SSAB och skogsbolagen visade på fina lyft.

Men även övriga svenska börsbolag som är exportberoende följde med upp, med en lägre kronkurs får de ett bättre konkurrensläge. Fastighets- och byggbolag gynnas också av en räntesänkning.

Sonen som köpte Boliden i vintras är förstås jublande glad, på köpet har han lärt sig att se sammanhangen i ekonomin, hur ränta, inflation och valutakurser hänger ihop och hur bolag och aktiekurser påverkas. Förhoppningsvis ökar även sonens aktieintresse.

Räntesänkningen kan förstås driva aktiekurserna uppåt för de bolag som påverkas, men ännu viktigare är konjunktur och efterfrågan hos exportbolagen, det avgör framgången. Och hur långvarig räntesänkningen blir.

Låg ränta gör också att kapitalet förmodligen fortsätter att placeras i aktier, det finns få alternativ.

Det ser kortsiktigt bra ut för börsen, men se upp, den dag vi närmar oss en räntehöjning kommer den förmodligen redan vara intecknad i börskurserna eftersom börsen blickar framåt cirka ett år. Det innebär att vaksamheten mot en börsnedgång måste ökas.

Dags för frukost i solskenet tillsammans med Fabeges färska rapport.

10 kommentarer:

Jim sa...

Sett till den obefintliga inflationen är en räntesänkning nödvändig. Men det oroar mig att politikerna inte visar det mod som krävs för att ta impopulära finanspolitiska beslut när så fordras. Tänker då främst på fastighetsskatt, som en så gott som enig kår av nationalekonomer menar bör (åter)införas, helst som en del av en större skattereform. Men man ska väl inte vänta sig alltför mycket politiskt mod under ett valår...

Anonym sa...

Håller med dig Jim.
Det bör bli lite dyrare att bo och lite enklare/billigare att flytta. Bostadsbristen i Sverige beror förviss o på att det byggs för lite i förhållande till inflyttningen men också på att många inte flyttar från sina förstora hus på ålderns höst.

Sen tycker jag att en ekonomi som bygger på inflation och urholkning av pengarnas värde inte kan vara sund i grunden. Det är ju en form av pyramidspel när inflationen hela tiden är en faktor. Det premierar ett lånesamhälle.

Anonym sa...

Kan någon förklara vad de menar med att ÅTERinföra fastighetdskatten. Det enda jag märkt är att den bytt namn till AVGIFT istället. För mig är summan mer eller mindre densamma.

Jim sa...

@ Anonym 1
Helt sant att bostadsbristen beror på en reell brist på bostäder, inte på spekulation, som i t.ex. vissa kinesiska städer. För att råda bot på det behövs många förändringar, både ekonomiska och byråkratiska. Den borgerliga regeringen har genomfört en del nödvändiga förändringar vad gäller byråkratin, men dom är inte lika förtjusta i dom ekonomiska förändringarna, av lätt insedda politiska skäl. Men den främsta anledningen till att jag vill ha en fastighetsskatt, är för att den utgör en sund del av en större skattereform. Vi behöver lägre inkomstskatt, lägre bolagsskatt och bland annat högre fastighetsskatt.

Vad gäller inflationen, så har varje sund ekonomi inflation. Deflation medför att folk slutar handla (eftersom det är mer gynnsamt att spara och för att varor och tjänster sjunker istället för stiger i pris), företag inte anställer och att skulder hela tiden ökar istället för att minska i värde, vilket medför att både företag och privatpersoner undviker investeringar och ytterligare bidrar till den negativa utvecklingen.

@ Anonym 2
De flesta har med övergång från fastighetsskatt till fastighetsavgift fått lägre skatt/avgift. Enligt in uppfattning är det olyckligt att vi inte har en högre och ändamålsenligt utformad fastighetsskatt, främst för att fastigheter är väldigt ändamålsenliga att beskatta, dom flyttar inte utomlands som företag kan göra om dom beskattas alltför högt och dom arbetar inte mindre som anställda kan göra om inkomstskatten blir för hög. Därtill kan fastighetsskatten utformas progressivt på ett väldigt träffsäkert sätt.

Anonym sa...

Fastighetsskatt är fel fel fel..

Varför skall man beskatta något som någon köpt för skattade pengar och sedan äger?

Om fastighetsskatt skall tillbaka så får de ta bort vinstskatten istället som kan uppstå när man säljer bostaden.

Anonym sa...

Fastighetsskatt är knappast något som finns (fanns) bara i Sverige. Det är väl i huvudsak de som har väldigt högt värderade fastigheter som märkt av den borttagna skatten. Ju rikare desto förmånligare precis som det ska vara under borgerligt styre. Förhoppningsvis är det ändring i sikte, typ i september :)

Knut Karlsson sa...

Intressant debatt. Jag föreslår en utvidgad fastighetsskatt som läggs på brukaren, inkl ägare av förstahandskontrakt och Bostadsrättsinnehavare. Börja med en låg procentsats av bostadens värde på marknaden. Här finns miljarder att hämta. Kanske kan man jämka beloppet mot månadsavgifter/hyror? Låt en en kommitté jobba med detta några år så tror jag det kan bli ett bra o rättvist system.

Anonym sa...

När vi ändå är inne på fastighetsskatt...varför inte momsbelägga hyror och avgifter också? Boende kan som sagt inte flyttas utomlands så lätt. Det finns en anledning till att (s) fick sparken av svenska folket. F-skatten tog ett strupgrepp på vanligt folks ekonomi. Men även utan f-skatt så ligger vi i topp när det gäller skatteuttaget av befolkningen. Skattevurmare behöver inte oroa sig. Dock oroar jag mig för vad jag egentligen får för mina skattekronor. Är lååångt ifrån imponerad......

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer och synpunkter.
När det gäller fastighetsskatt tillhör jag skaran som tycker det är skönt att den är borta.

finansmamman sa...

Tack för invitering.