31 juli 2014

Inte alltid lätt att investera på börsen

Det är inte alltid lätt att investera på börsen, när allt ser ut att gå i rätt riktning dyker oanade problem upp. Vem hade till exempel trott att Ryssland skulle annektera Krimhalvön för ett år sedan? På kort tid förändras förutsättningarna.

Inte heller är det lätt att förutspå vilka konsekvenser EU:s utökade sanktioner mot Ryssland kommer att ha på börsbolagen. Hur bemöts sanktionerna av Ryssland och kommer krisen att bli värre eller har den snart nått en lösning?

Än så länge syns det inte så mycket på börskurserna, men fortsätter krisen kan den slå hårt mot bolag med stor exponering mot Ryssland.

Sandvik är ett av mina innehav som kan drabbas. Det gör att återhämtningen för bolaget som jag väntar på kan dra ut på tiden. Än så länge gör jag ingenting, men följer naturligtvis utvecklingen.

Kommer krisen till en lösning, kan det ge en bra skjuts för börserna världen över, om nu inte Argentina ställer till det...

Våra ungdomar har nu endast ett par veckor kvar att sommarjobba innan allvaret börjar igen. De trivs båda mycket bra på sina arbeten och tycker det är skönt med lite extra pengar att röra sig med till vinterhalvåret.

I år tror jag båda hamnar över strecket för att betala skatt, beroende på om de fortsätter arbeta i höst. För den student som har stora inkomster kan det vara bra att kontrollera hur det påverkar studiebidraget.

Även inkomst av kapital, till exempel lägenhetsförsäljning och aktieförsäljningar räknas som inkomst när det gäller studiemedel. Än så länge inget problem för våra ungdomar. Läs mer om reglerna på CSN.


.

Den här ormen var jag nära att trampa på i morse. Första ormen jag ser i år.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte exakt hur man ska reagera på plötsliga kriser som Argentina. Men oftast är det nog som sagt bäst att inte göra någongting om man sparar långsiktigt. Däremot kan man nog lära sig en del om vilka aktier som påverkas mest och minst när det blir en börsnedgång och det kan kanske vara en anledning till att stuva om till nästa nedgång sker. Men såklart är det väldigt riskfyllt att göra så, när det är väldigt lätt att man placerar i mer defensiva aktier då som inte kommer att hänga med börsuppgången på samma sätt när den väl kommer.

Anonym sa...

Angående skatt är det faktiskt fördelaktigt att komma över skatt-strecket då avsättningarna som man får är större upp till i storleksordningen 170tkr (glömt siffran, men det borde gå snabbt a google). Rätta mig gärna om jag har fel.

/V

Magus Sandvall sa...

Jag som är långsiktig tänker att det kanske blir köpläge i något bolag jag är intresserad av. :-)

Är det någon som har några förslag på bolag med stabil intjäning, starkt ledarskap osv, lika HM, Elekta, Getinge, Nibe? Jag skulle vilja hitta deras motsvarigheter på mid cap eller small cap. Förslag emottages tacksamt.

Anonym sa...

Hej!

Som ett förslag till investering har jag ett fint och stabilt bolag som tuffar på och tjänar bra med pengar.

De ökar omsättningen ,ökar vinsten och förvärvar bolag som på sikt kommer ge ännu större inkomster.

De har stabila huvudägare bakom sig och de har nyligen blivit avknoppade från industri koncernen Xano.

Bolaget jag talar om och som jag nämnt här tidigare är Ages Industrier. Samma ägarfamiljer som har byggt upp ITAB OCH XANO koncernerna.

Värt att kolla på tycker jag. De har gått tillbaka lite nu när den allmänna oron har varit på börsen i veckan, men finns potential att gå riktigt bra på sikt.

Lite dålig aktieomsättning än så länge, men tror att den kommer att öka till hösten när alla är tillbaka från semestern.

Här är senaste rapporten

http://news.cision.com/se/ages/r/delarsrapport-1-januari---30-juni-2014,c9614078

Med vänlig hälsning Jesper

Anonym sa...

Magnus Sandvall...

På Mid cap listan hittar du guldkornen Nolato och Beijer Alma. Jag har då, utöver ditt krav på starkt ledarskap, inkluderat det ack så viktiga kriteriet starka ägare. Föreslår att du tittar vidare på dessa bolag.

finansmamman sa...

Hej,
När det gäller skatt finns också fördelen att pension betalas in.

Till Magnus,
Ser att du fått några bra förslag på aktier.

Till Jesper,
Har tittat lite närmare på Ages, ser bra ut för tillfället. Men hur kommer presstillverkningen att se ut i framtiden, jag tänker på 3D tekniken.

Anonym sa...

Jag tror att det kommer att dröja ett antal år innan 3D tekniken kommer att komma igång ordentligt.

Tror även att de företagen som håller på med stora serietillverkningar ( Ages bla. )kommer att anpassa sin situation och produktion, och att de kommer att investera i 3D tekniken.

Känner inte att 3D tekniken kommer att vara något som kommer att hindra Ages från att växa sig ytterligare större och bli mer framgångsrika. Ligger man lite långsiktig i detta bolag så kommer det att generera bra avkastning.

MVH/Jesper

finansmamman sa...

Hej,
Ja, rimligtvis bör Ages och övriga bolag investera i tekniken om den är gångbar för produkterna.