11 juli 2014

Letar högre sparränta

Det blev en sen natt med en fotbollsmatch som aldrig ville ta slut, jag ser fram emot en spännande final på söndag, nästan skönt sen att fotbollen är slut.

Ingen vidare bra börsdag igår, det är gamla oroshärdar i Europa som blossar upp igen. Jag har noterat en del domedagsrubriker, men trycker inte på säljknappen i nuläget, däremot följer jag naturligtvis utvecklingen.

Flera bolåneinstitut har sänkt boräntorna till glädje för många, baksidan av Riksbankens räntesänkning är att även räntorna på sparkontot har sänkts, hos en del banker ända ner till 0 procent.

Ja, sparräntorna hos storbankerna är inte mycket att hurra för just nu, men det finns konton med bättre ränta. På sajten Compricer.se ges en bra översikt över sparkonton och räntor med eller utan bindningstider. Där anges även om kontot har den viktiga insättningsgarantin, vilket de flesta har, men det finns undantag.

Jag har flera sparkonton på olika storbanker, mest av praktiska skäl.  Men jag har också sparkonto på Avanza som erbjuder flera sparkonton med samarbetspartners till bra ränta. Med ett knapptryck har jag pengar tillgängliga för aktieaffärer, samtidigt som jag har en hyfsat bra ränta, smidigt.

Pengar jag inte behöver binder jag ibland till en högre ränta eller placerar i en räntefond, men med en räntefond finns det alltid en viss risk.

Billiga räntefonder har jag hittat hos Spiltan, årlig förvaltningsavgift 0,1 procent för den korta räntefonden. Nyligen startade Spiltan en Högräntefond, den ger högre ränta men till högre risk, förvaltningsavgiften är 0,75 procent årligen.

Det finns förstås andra vägar till högre räntor, preferensaktier, räntebevis, företagsobligationer  med mera. Men då är sparandet förenat med viss risk.

I nuläget låter jag mina sparpengar stå kvar på de konton jag har.

Här är vår husmås som troget kommer varje dag, speciellt när vi tänder grillen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det för risk som en räntefond innebär? Är den inte minimal?

Anonym sa...

SPP Företagsobligationsfond är billig och investerar enbart i Floating Rate Notes, så obligationsrisken är "borta", bara de längre papperstiderna som är en risk, men den köper enbart high grade bolag. Avkastning senaste året kring 3,5 %, perfekt att ha i en ISK.

Anonym sa...

Såg att du ökade i Sandvik men den står inte med på din lista över innehav på högersidan. Har du publicerat hela din portfölj någonstans? Det hade varit intressant och se :)

Anonym sa...

En välskriven betraktelse!

//Petrus

Jim sa...

Jag har högräntekonto hos Akelius spar. Dom saknar visserligen insättningsgaranti men maxbeloppet är 50000 kr, så risken blir hur som helst ändå begränsad. Mina tankar kring insättningsgarantin är i övrigt att jag tror att jag utsätter mig för större risk genom att köpa aktier än att ha pengar hos en bank utan insättningsgaranti. Skulle dock inte vilja placera en alltför stor summa på konto som saknar insättningsgaranti.

Emellertid, vad jag ser som det stora problemet med ett sådant högräntekonto är skatten, vilket man som bekant slipper om man har kapitalet på ISK/KF.

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym1,
Risken är låg, men går räntan upp brukar räntefonden sjunka. I räntefonder som innehåller obligationer finns en risk i underliggande företag.

Till Mama,
Tack för tipset!

Till Anonym2,
Har lagt till Sandvik. Hela portföljen finns inte publicerad, men jag brukar skriva om alla bolag jag är aktieägare i.

Till Petrus,
Tack!

Till Jim,
Akelius är ett bra alternativ för en begränsad summa, men håller med om att större summor är tryggast på konto med insättningsgaranti.

Anonym sa...

Jag har Spiltan högräntefond. Tills dess att räntan går upp räknar jag kallt med att jag kommer att ha tjänat mer än på ett bankkonto. Skönt att kunna ha hög ränta i ISK dessutom. /Pingvin

finansmamman sa...

Hoppas du får rätt.