4 augusti 2014

Värme ger vinst, Beijer Ref


Vilken rekordvärme. Ja, nu går det ingen nöd på mig som fortfarande befinner mig vid kusten, ett dopp svalkar alltid.

Värmen får mig att tänka på vilka branscher som kommer att dra nytta av det alltmer varma klimatet. Om nu klimatrapporterna stämmer spås en ökad temperatur världen över. Det finns förstås tvivlare på detta, då till exempel USA hade extremkyla i vintras och vintern i Norden lyste med sin frånvaro.

Bolag med affärsområden riktade mot olika typer av kylanläggningar bör ha framtiden framför sig, till exempel luftkonditionering och kylning av serverhallar.

Jag förstår att Facebook byggde sin serverhall i norra Sverige för att spara energi, men kylning lär behövas även där när sommaren är ovanligt varm och går vi sen mot en temperaturhöjning blir det oundvikligt.

Det bolag jag hittar på svenska börsen är Beijer Ref på mid cap som är inriktade på kyla och luftkonditionering, en av världens tre största kylgrossister. Nyligen slutförde Beijer Ref förvärvet av ett italienskt kylbolag som beräknas bidra positivt till resultatet 2014.

Den senaste rapporten var bra, bolaget ökar vinsten och framtidsutsikterna ser goda ut. Det finns säkert andra börsbolag med affärsområden inriktade på kyla, men fördelen med Beijer Ref är att här investerar man enbart inom kylområdet.

Bolaget kan vara värt att titta närmare på, det skulle kunna platsa bra i min långsiktiga portfölj.

5 kommentarer:

Svante1 sa...

Hej, ta en koll på Lars Bern´s blogg "Antropocene" så kommer du till insikt att om att FN´s klimatpanel drivs av egoistiska motiv...Bluff och båg !

Anonym sa...

Hej Svante,

Jag är övertygad att människan påverkar klimatet mer eller mindre. Det är bara att titta på storstadsmiljöer där temperaturen brukar stiga med ett par grader på grund av människans aktiviteter. Sedan kan man ju spekulera hur mycket av denna värme försvinner i tomma intet... och hur snabbt. Ju fler vi blir och som vill leva som västerlänningar desto större påverkan kan vi få på klimatet. Jag tror vi kommer att få se alltfler passivhus i framtiden. Långsiktigt bli politiken allmer tvunget att anpassa sig till bistra fakta. Jag tror även återvinning blir alltmer vanligt. Tomra är en väldigt intressant aktör i Norge. Återigen är utvecklingen väldigt beroende av politiska beslut men till slut att tvugna att göra något

finansmamman sa...

Tack för synpunkter.

Daniel sa...

Människans påverkan på miljö, luften vi andas, global uppvärmning etc. finns väl iaf en majoritet av forskare världen över som står bakom...och sen kan ju givetvis denna "härva" och moderna vetskap givetvis löpa parallellt med typ av klimatcykel som alltid funnits och varierat genom historien...men vad vet jag, och vad är väl en bal på slottet?! Im just a jealous guy :)

Nåväl nåväl, ang nämnda luftsystem; Rehact tycker jag är ett MYCKET intressant bolag i vår samtid. Satt på pappret ett halvår men kastade (kanske) tyvärr in handduken. Men i en närtid hoppas jag att det lossnar ordentligt för dem. Och det gäller att för dem att konkurrenter ej hinner före. Om man i frågan har mer tålamod än vad jag hade så är ju dagsläget förvisso ett ypperligt att köpa, om man tror dvs.

finansmamman sa...

Hej,
Jag känner till Rehact, intressant bolag, men det gäller att ha tålamod som du säger.