7 augusti 2014

Byter elbolag

Vårt treåriga elavtal löper ut i höst och vi har i dagarna fått ett nytt avtalsförslag från vårt elbolag Mälarenergi. Vid en snabb titt på elskling.se kan jag konstatera att det går att spara ett par tusen om året genom att byta bolag.

Även Mälarenergi har kampanjpriser, men det är inget man talar om i förnyelsebrevet, den som bara kryssar i och skickar in det nya avtalet förlorar pengar, dessutom har bolaget lagt på en fast avgift. Det lönar sig alltså att jämföra elbolagens priser.

Vi byter nu tillbaka till Vattenfall som ger oss bästa pris just nu. Jag ser däremot inte fram emot bolagets krångliga fakturor, Mälarenergis har varit föredömligt enkla att förstå.

Elpriset är något lägre än sist vi tecknade avtal. Vi väljer en ny treårsperiod, skönt med ett långt avtal och slippa bekymmer om elprisets utveckling.

Sanktionskriget är i full gång. Det är svårt att överblicka konsekvenserna för börsbolagen, vilka bolag drabbas? Idag är det livsmedelsbranschen som berörs, imorgon kan det vara en annan sektor. Helt klart är att sanktionskriget slår mot exportbolagen och börserna, dessutom är det oroligt i flera hörn i världen.

När börsläget är extra svårt att läsa av brukar jag handla med de börshandlade fonderna Xact Bull och Bear. I oroliga tider händer det att jag garderar portföljen till viss del med Xact Bear.

Där jag befinner mig har vi känt en svag doft av brandrök under en vecka, men nu faller ett skönt regn. Jag hoppas det når till den stora skogsbranden som har drabbat många hårt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vad tror du om Cavotec nu?

Anonym sa...

Tycker det börjar uppstå en del köplägen igen. Speciellt Doro är jag intresserad av för tillfället och är ett företag som verkar globalt. Men jag vet, säkert hög risk.

Magnus Sandvall sa...

Jag håller med. Jag hade lite tur och sålde av B & B Tools för inte så länge sen, så jag några kronor att investera om det dyker upp något långsiktigt bra. :-)

Jim sa...

Frågor till Finansmamman:
Hur länge brukar du hålla på dina Xact Bull/Bear?

Själv har jag handlat en del med Bear när börsen legat i negativ trend, men upplevde att det lätt blev en del kapitalförstöring när tidsvärdet urholkar dem, när börsen står still och förväntningarna skiftar. Hur ser du på det, att det till skillnad från aktier s.a.s. kan kosta att äga Bull/Bear?

Brukar du säkra värde med andra instrument, t.ex. optioner?

För övrigt verkar makro ha hamnat mer i fokus nu sen rapportfloden ebbade ut (med godkända siffror får väl sägas, även om det mesta var inprisat i värderingarna) och vollan verkar även tillta något, och de båda "parametrarna" brukar ju hänga samman med nedgång på börsen.

Anonym sa...

Hej!
Någon som har ett bra tips hur man ska tänka vid val av bank?

Funderar på antingen Avanza eller Nordnet.
Både Avanza Zero och Nordnets superfonder verkar intressanta.
Courtagen verkar vara lika mycket hos båda aktörerna?

Jim sa...

Till Anonym som ska välja bank:
Jag har både Avanza och NN. Har först haft NN i flertalet år men blev kund hos Avanza i och med byte av jobb - alla banker finns inte som alternativ att välja för alla olika tjänstepensionsavtal. Sammantaget är det nog inte så stor skillnad på vad du väljer om du mest ska ägna dig åt "vanliga" sparalternativ. Avanza är enligt min erfarenhet snabbare att svara på frågor och har enligt mitt tycke mer användarvänliga funktioner. När jag valde NN från början var det på grund av ett erbjudande om förmånligare courtage. Men kanske finns det fördelar hos NN vid placering i utlandsfonder, t.ex. de avgiftsfria nordenfonder du nämner? Har inte själv tittat närmare på dem ännu.

Anonym sa...

Tack Jim för svaret!

Precis som du nämner ska jag ägna mig åt vanliga sparalternativ (fonder/aktier).

Okej, vad jag kan se nu har de båda samma courtage? Dock finns ju alternativet Avanza Mini med ett lägre courtage upp till en viss summa.

Är det något annat som är viktigt att tänka på? ISK eller vanlig depå?
Kommer nog troligtvis bli både NN och Avanza.
Kanske dock inte är en nackdel att spara hos dom båda?

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym1,
Efter den snabba uppgången var fallhöjden stor.Jag avvaktar med köp tills den ekonomiska situationen klarnat.

Till Anonym2 och Magnus,
Ja, fortsätter nedgången kan det bli köplägen.

Till Jim,
Det varierar, men ingen längre tid. Håller med om att värdet urholkas vid långa tider, månader. Optioner kan ge bättre lönsamhet, men enklare med Bull/Bear sen de dök upp på börsen. Använde mer optioner förr.

Till Anonym3,
Du kan ju bli kund i båda bankerna som Jim säger. Det kostar inget och du kan välja både Avanza Zero och Superfonderna.

finansmamman sa...

Hej igen,
Du kan ha både vanlig depå och ISK, båda är kostnadsfria. Fördelen med ISK är att du inte behöver deklarera dina affärer, betalar ingen vinstskatt istället en schablonskatt. Nackdelen är att du inte kan kvitta förluster som du kan på en vanlig depå, schablonskatt utgår även om värdet minskar. Men ISK gör det enkelt att handla med värdepapper. Läs mer här:
https://www.avanza.se/kontotyper/isk.

Jag använder mig av både vanlig depå och ISK, ingen kostnad.

Anonym sa...

Hej
Du planerar att teckna nytt elavtal.
Jag tycker att du skall ta en titt på Wallenstam Naturenergi, som enbart har förnybar energi i sitt sortiment.
Dessutom stöttar man förnybara energislag, vilket kan vara värt något öre extra.

mvh YE