11 augusti 2014

Hur bör man tänka vid en börsnedgång?

Jag har fått många mail från oroliga läsare som undrar hur de ska agera på den senaste tidens börsnedgång.

Det finns inget givet svar på detta. Ingen kan förutse hur börsen kommer att gå framöver även om det finns gott om experter som gärna uttalar sig. Mycket pekar på att börsen kan fortsätta upp, samtidigt är det oroligt i världen och börsen kan när som helst vända ned.

Även om börsen över tid hittills alltid gått upp, måste rekyler då och då räknas som något normalt, ett hack i kurvan helt enkelt. Ibland blir det djupdykningar som vid finanskrisen, en del menade till och med att nu var det helt enkelt slut med börsen som handelsplats.

Men förr eller senare efter börsnedgångar börjar hjulen snurra igen och marknaden tar fart, dock kan ta flera år innan en lågkonjunktur har passerat. Viktigt att komma ihåg också, att börsen ligger före, det gäller att tänka framåt.

Det är oerhört svårt att pricka in dessa toppar och bottnar, därför är det enklare att placera långsiktigt i stora stabila bolag. Köper man sen aktier lite då och då, inte bara i uppgång utan även i nedgång minskar risken och möjligheten till ett bra snittpris ökar.

Det är oftast i sämre tider som de bästa affärerna görs, även om det kan ta emot att köpa aktier när det ser som mörkast ut.

Idag är oron på börsen som bortblåst, upp 1,6 procent. Tillfällig uppgång eller inte återstår att se.

Nu börjar sommaren sjunga på sista versen, om en vecka är jag hemma i stan igen och vardagen tar vid, det innebär mer fokus på börs och ekonomi.

Vi har stora fina tomater på gång, hoppas de hinner mogna innan hemfärden.

6 kommentarer:

Fattigbonddräng sa...

Tomat tips! Lägg de omogna gröna tomaterna i en skål i rumstemperatur, lämpligtvis i köket. Så mognar de fram sakta och fint. Vi brukar göra så, med de sista för säsongen så inte frosten förstör dem.Beträffande börsens svängningar... det är ju det som ger spänningen.

Anonym sa...

Man kan nog ha nytta av en bunt konjunkturoberoende aktier. Börsen har ju gått upp i flera år nu. Någon ny draghjälp från europa verkar också svårt att infinna sig

finansmamman sa...

Hej,
Tack för tipset. Tomaterna får nog åka med hem och mogna.

Ja, konjunkturoberoende aktier är alltid bra att ha i portföljen.

petrusko sa...

Vid en börsnedgång får man fler aktier för pengarna. Bra läge att köpa alltså. Genom att köpa regelbundet som du nämner så köper man ju även i börsnedgången och får ett bra snittpris.

Mvh

//P

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentaren.

Daniel sa...

Svar överskrift: Run to the hills! Nej skämt åsido så är att gilla läget nyttigt, samt att bada kallt o träna - både upp som ner förvisso.

I de välskötta med fin avkastning ligger man ju kvar o ler åt det som händer (som vanligt dvs). Alltid svårt att sia om vilka som inte åker med i nedgång. Men nån "billig och trygg" hedgefond kan man ju alltid köpa en sudd av inför ev pyspunka - så tänker jag :)