21 maj 2012

Är det sund riskspridning att sätta sig i skuld?

Vilken härlig dag, sommartemperatur och börsen går uppåt. Det har varit en skön långhelg, det är även skolledigt idag så det känns som helgen fortsätter.

Det blev ingen kursrusning i Facebook på introduktionsdagen, ingen given succé alltså men det kan ju svänga snabbt, återstår att se om bolaget kan leva upp till sin värdering.

Kanske har helgens G8-möte lugnande inverkan på börserna världen över. Det blir svårt att spara sig ur krisen,  mer stimulanser måste till för att få fart på ekonomin. Ja, det råder lite delade meningar om hur skuldkrisen ska lösas men tongångarna är inte lika hårda längre. Men hur ska balansen hittas mellan spara och stimulera?

Ska man låna till att köpa aktier, ja, det är ju upp till var och en naturligtvis.

Ett relativt nytt fenomen är seniorlån som Di skriver om idag. Det kan sätta guldkant på tillvaron för pensionärer om det är rätt utformat, men som med mycket annat dyker det upp mer eller mindre oseriösa aktörer och vips så sitter pensionären i skuldfällan.

Det är just när lånen placeras i olika investeringar som kapitalet kan ätas upp om investering går åt fel håll, borta är pengarna men skulden finns kvar.

Jag reagerar också på Aktiespararnas ledare i senaste tidningen, "viss skuld är bra och är sund riskspridning". Här syftar man på personer med obelånande hus, som oftast är pensionärer, som kanske äntligen har blivit skuldfria.

Är det då sunt att gå ut och låna pengar och köpa aktier och hoppas på en värdestegring med åren, visserligen till en låg ränta? Som pensionär är framtiden här och nu och risken finns att värdestegringen uteblir och istället fastnar låntagaren i skuld.

Jag gillar Aktiespararna men ledaren gör mig upprörd, vi måste inte köpa aktier till varje pris.

9 kommentarer:

nisse sa...

Eftersom bolånemarknaden börjar stagnera för bankerna,börjar dom se sig om efter nya kunder.Pensionärerna med hus där lånen i stort sett är amorterade är väldigt bra lånekunder,minimalrisk!

Anonym sa...

Jag tycker att det kan vara en sund riskspridning ja. Om man är en någorlunda sofistikerad investerare som vet vad man håller på med.

Om man har ett obelånat hus så är det ingen större risk att belåna detta till säg 20 % för att köpa aktier. Man kan se det som att man säljer 20 % av sitt hus och minskar en ensidig exponering mot bostadsmarknaden.

För att få lite perspektiv på det här med belåning så kan ju också ställa sig frågan vad som är högst risk av följande två strategier: 1) Köpa ett obelånat H&M med 20 % belåning, eller 2) Köpa ett högt belånat Kappahl utan belåning?

Johan sa...

Jag blev också lite brydd när jag läste Aktiespararnas ledare. Den speglar den "nya generationens" tankesätt: Varför betala av på sina skulder när du kan investera/slösa bort pengarna istället?

För en pensionär så är ett skuldfritt boende den bästa tryggheten man kan ha. Med minskad inskomst är det möjligt att bo kvar, samtidigt som en försäljning möjliggör flytt till mindre mer lättskött boende om man bor i villa.

Att belåna bostaden och ha pengarna på börsen, innebär en helt klart ökad risk. Med tanke på att de flesta pensionärer kanske vill vara hyffsat aktiva de 10 närmaste åren efter pension, så är det idioti att riskera kapitalet på börsen under denna tid, om man inte är väldigt aktiv och riskbenägen. De flesta har antagligen mer att förlora på detta än på att vara skuldfria.

Utan lån, äntligen! sa...

Jag är också tveksam till att pensionärer ska låna om de inte absolut behöver. En sak är ju att få guldkanten, kunna resa, kunna unna sig lite extra. Men inte till att köpa aktier för. Det är också en befriande känsla att inte ha lån.

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer!

Anonym sa...

Blev själv besviken på ledaren i Aktiespararen.Ja, ett bottennapp kan man nog kalla det."Satt i skuld är ej fri" gäller än i dag och i framtiden.Att uppmana folk som kämpat och betalt sina skulder att låna för att investera är ju helt tokigt. Ifall rådet finns i en kvällstidning förvånas väl ingen, men i Aktiespararen !

finansmamman sa...

Ja, man blir förvånad.

Anonym sa...

Angående Aktiespararnas ledare...
Jag tycker det var en bra ledare även om jag inte är säker på att jag håller med. Den fick mig nämligen att tänka efter och reflektera över placeringen av mitt kapital. Det är kanske inte självklart att man ska ha hela kapitalrt i sina fastigheter, och liten andel av kapitalet i andra tillgångar? Att den fick mig att väga för och emot gör att jag tycker den var bra. Okontroversiella ledare fyller ingen funktion

finansmamman sa...

Hej,
Bra att ledaren väcker olika tankegångar.