24 januari 2016

Två bra rapporter

Oj, oj, vilken börsvecka, ena dagen mörker och nästa dag euforisk, fin avslutning blev det i alla fall.

Ett par bra rapporter har kommit in som jag har intressen i, Avanza och Öresund. Båda höjer dessutom utdelningen, speciellt välkommet från Avanza som sänkte utdelningen förra året, nu hamnar åter utdelning runt 10 kronor.

De senaste årens börshausse har medfört ökat antal affärer som genererat courtage. Frågan är vad som händer framöver, blir det en ordentlig rekyl på börsen lär intresset avta vilket leder till färre affärer, ganska naturlig och svackor kommer alltid.

Men Avanza tar även marknadsandelar och fler och fler kunder upptäcker fördelarna med en nätmäklare, låga avgifter! Nu är det inte bara courtage som genererar intäkter, även andra produkter får ökad betydelse, pensionsområdet är ett exempel.

Men än så länge tycks börsintresset vara på topp och det är svårt att sia om börsens framtid. Jag behåller mina aktier i Avanza tills vidare och ser fram emot utdelningen.

Öresund höjer också utdelningen, från 7,50 kronor till 9 kronor, samtidigt föreslås en split av aktien, 2:1, alltså en aktie delas i två.

Jag blev förvånad över splitten, men ser det som positivt, handeln bör öka i bolaget och på sikt ge högre börskurs.

Värdemässigt förändrar splitten i sig ingenting, utan har mer en psykologisk påverkan, det är lättare att handla något som känns billigare.

Kommande vecka fortsätter med flera tunga rapporter, jag tror överlag att rapporterna kommer att vara hyggliga. Det intressanta är vad ledningen säger om framtiden och vilken utdelning som föreslås. Det blir en spännande vecka.

Nu ska jag ta hand om värmepumpen som ser helt nedisad ut, efter alla dagar med minusgrader har den börjat låta svajigt och behöver nog lite hjälp för att kunna arbeta vidare. Hoppas på plusgrader några dagar.

19 kommentarer:

Redaktionen sa...

Öresund gör en onödig split, aktien står i strax över 210 kr så det är inte en jättehög nivå a la Maersk.

Anonym sa...


Finansmamman skrev:

"Värdemässigt förändrar splitten i sig ingenting, utan har mer en psykologisk påverkan, det är lättare att handla något som är billigare."

Så uttrycker sig en amatörekonom! Aktien har definitivt inte blivit billigare. Det kostar lika mycket att köpa motsvarande andel av bolaget som före spliten. Däremot har kursen på aktien blivit lägre.

Anonym sa...


"Öresund höjer också utdelningen, från 7,50 kronor till 9 kronor, samtidigt föreslås en split av aktien, 2:1, alltså en aktie delas i två."

Det kunde för tydlighetens skull varit bra att förklara om angiven utdelning gäller före eller efter spliten.

Jan gustavsson sa...

Hon skrev ju att det inte förändrar något värdemässigt men kan ha en psykologisk effekt. Kan du inte läsa? "Amatörekonom"

Naturligtvis höjer dom till 9 kr före split eftersom spliten inte är gjord än. "Amatörekonom"Anonym sa...


Jan gustavsson det du utelämnar är att finansmamman skrev att det är lättare att handla något som är billigare. Men faktum kvarstår - Öresund har inte blivit billigare! Det är bara aktien som får ett lägre pris. Jag kan läsa Jan gustavsson, men frågan är om du kan. "gustavsson".

Jag känner väl till förutsättningarna för både utdelningen och spliten men det kan knappast förta min rätt att skriva att jag tycker det kan uttryckas tydligare. Inte minst så mot bakgrund av, som jag förstått, bloggen läses av många oinitierade placerare. "gustavsson".

Anonym sa...

En fråga till Jan Gustavsson:

Vad skulle det vara för fel med att uttrycka sig klart, tydligt och inte minst entydigt?

Anonym sa...


Till Jan gustavsson: Beträffande spliten skall den beslutas av bolagsstämman som hålls den 18 april 2016. Utdelningen lyfts den 25 april 2016. "Amatörekonom".

Anonym sa...

Hej!
Vad tror du om Fortum? De har ju en väldigt hög direktavkastning?
Med vänlig hälsning Jenni

Familjen oberoende sa...

Tagga ner Anonym! Det är väldigt tråkigt med anonyma besserwissers som klagar på bloggare i kommentatorsfälten. Det är en blogg och ingen vetenskaplig publikation! Om du tycker att du gör världen en tjänst genom att påpeka "fel" så starta en egen blogg där du listar dessa så får vi se hur många läsare du lockar. Kom ut och håll en trevlig ton eller "nätrolla" någon annanstans.

Anonym sa...

På tal om trevlig ton. Familjen oberoende är en värdig representant för denna bloggs målgrupp.

finansmamman sa...

Till Jenni,
Ja, Fortum har en bra direktavkastning, svårt att säga hur det kommer att gå i framtiden hänger förstås en hel del på elpriset, bolaget har länge varit nedpressat av låga oljepriser.

Anonym sa...


Det var en intressant kommentar finansmamman. Fortum är en leverantör av fjärrvärme och el med en mycket stabil vinst- och utdelningsutveckling. På vilket sätt och i vilken utsträckning påverkas de av låga oljepriser?

finansmamman sa...

Hej,det ska naturligtvis vara elpriset, en felskrivning. Tack för att du uppmärksammade mig.

Jan Gustavsson sa...

Hur kommer det sej att Fortum ökat vinsten så markant de sista två åren när omsättningen minskat drastiskt?
Tror du att de behåller denna höga utdelning?

Anonym sa...

Beträffande Fortum så dök aktien idag (3 feb) med dryga 13%. Skälet var att analytiker oroas över att utdelningen överstiger bolagets vinst. De befarar framtida sänkningar av utdelningen.

För ett par blogginlägg sedan ställde jag i ett liknande fall frågan till finansmamman beträffande Softronic och det faktum att deras utdelning åt upp hela vinsten hur hon såg på det. Hennes svar var: "Angående Softronic, behöver inte bolaget kapital för investering, lagerhållning, förvärv etc. kan vinsten delas ut. Om allt går som det ska, tillförs ju bolaget nytt kapital genom nya order."

Det vittnar om en begränsad kunskap i företagsekonomi om man tror att omsättningen kan finansiera investeringar, förvärv etc. Det är de facto vad som i princip återstår på sista raden)som är avgörande i dessa fall. Går hela nettoresultatet åt till aktieutdelningar finns inte medel ens till nödvändiga reinvesteringar, dvs kapital för nödvändigt underhåll av t ex anläggningstillgångar.

Dat är för väl att aktieanalytiker av Fortum förstår dessa samband bättre än vad finansmamman synes göra.

Anonym sa...

Man kan ju beklaga att du anonym inte förstår så enkla sammanhang som bloggning vilket i sin tur underkänner all annan kunskap du tänkbart kan besitta, öppna egen blogg så vi slipper så plumpa inlägg här.

Anonym sa...

Beklagar att jag inte kommer upp i din standard.

finansmamman sa...

Hej Jan,

Fortum ingick för en längre tid sen i min portfölj, men inte nu längre, därför följer jag numera inte bolaget närmare. Men det du efterfrågar går säkert att finna svar på i Fortums rapporter.

Anonym sa...

Jag tackar för övrigt "anonym" för tipset att öppna en egen blogg. Eftersom jag är civilekonom och har arbetat med affärsverksamhet inom näringslivet och dessutom har ett mångårigt intresse för och erfarenhet av aktiemarknaden så har jag börjat nära tanken om att starta en blogg om hur man flyger flygplan.