17 februari 2010

Riskaptiten minskar

Sportlovet närmar sig och det är dags att packa resväskorna igen. Det är ju full vinter här hemma så det har blivit en hel del turer på längdskidor, men nu ska det bli roligt med några dagars utförsåkning. Sen är det alltid skönt med miljöombyte.

Imorgon kommer Dibs Payment med sin rapport och även konkurrenten Paynova, det blir intressant läsning. Jag tycker ändå att det är lite svårt att få grepp om dessa bolag som är i en "ny" branch. De påminner mig om Getupdated och Tradedoubler som jag också tycker är svåra att få insikt i.

Det är bra att Finansinspektionen överväger att utfärda råd till banker och kreditinstitut som begränsar utlåningen till hushåll när det gäller bostäder.

I en undersökning visar det sig att 12 procent av låntagarna har en belåningsgrad på över 90 procent och en tredjedel har en belåningsgrad på över 80 procent, det låter oroväckande högt. Det förvånar mig att bankerna fortfarande är så generösa med lån.

Riskaptiten på börsen ser ut att minska, blankarna är tillbaka, och visst finns det en del orosmoment i luften. Samtidigt skriver Anders Borg upp prognoserna för de offentliga finanserna och räknar med en ganska god tillväxt 2010. Positivt!

2 kommentarer:

Signs sa...

TradeDoubler har gjort ett närmast unikt skräckförvärv - betalat ca 700M i dåvarande SEK/GBP kurs för ett företag som fortfarande knappt genererar en krona på sista raden. En katastrof. Och där började företagets problem och transformation från lönsamt högmarginal företag med nettokassa till förlustföretag med usla marginaler, hög skuldsättning och goodwill bomb på ca 700M (nu delvis nedskriven). Svårt säga om företaget kan komma tillbaka ordentligt - jag har lagt en hel del tid på att försöka anlysera det tidigare men har faktiskt ingen vettig slutsats att komma med. Tror det krävs riktigt drastiska drag för att göra företaget till en stjärna igen.

finansmamman sa...

Ja, det verkar vara svårt att få bolaget på fötter igen, var sitter felet? Svårananlyserat precis som du säger.