17 januari 2016

Pessimistiska experter på Skagens konferens


Förra veckan besökte jag Skagen Fonders Nyårskonferens, som vanligt stod en rad intressanta talare på programmet, i år för att ge sin syn på utsikterna för det kommande året. Överlag tyckte jag dessvärre att de andades pessimism. Jag hoppas de har fel!

Första talare ut var den amerikanska professorn Ian Bremmer, expert på geopolitik. Han har aldrig upplevt en liknande geopolitisk miljö som dagens och förklarade att geopolitik går i cykler och detta är början på en ny cykel.

Exempel på det är att det finns en extremt stark terrororganisation, flera stater har brutit samman som i sin tur medfört en stor flyktingkris. Ian Bremmer uttryckte även oro för Mellanöstern, vad kommer att hålla samman Saudiarabien de kommande tre åren, landet blir alltmer isolerat.

Ytterligare orosmoment är Kina och Ryssland och kommer Europa att fortsätta hålla ihop? Ja, det går att räkna upp många orosmoment.

Normalt sett kan geopolitiska händelser innebära köpläge sa Ian Bremmer och nämnde Kina och Taiwans motsättningar som exempel, inget att oro sig för.

Men budskapet idag var att inte handla i början på en ny cykel och det är just där vi befinner oss nu. Varning alltså, enligt statsvetaren Bremmer.

En som var något mer positiv var Garry Evans från analysfirman BCA, han förutspår en svag tillväxt, men ingen recession. Han höjde dock ett varningens finger för Emerging Markets och olja och visade med diagram att sen 200 år tillbaka är råvarupriserna i en lång utförslöpa och i dagsläget ser priserna ganska höga ut, hm. Något att fundera över.

Både Garry Evans och Skagens egna förvaltare Torgeir Høien uttryckte oro för nästa lågkonjunktur. Vilka vapen finns att ta till då räntan redan är låg och nya kvantitativa lättnader medför ökade offentliga skulder?

Som sagt, en ganska pessimistisk syn målades upp inför kommande år och det gäller att vara vaksam. Men även experter kan ha fel...

4 kommentarer:

Anonym sa...


Du tyckte att konferensen "andades pessimism" och hoppas på att de har fel. Och trots att "en ganska pessimistisk syn målades upp inför kommande år" är din kommentar att "även experter kan ha fel". Dina kommentarer indikerar att du har en annan, mer optimistisk, syn på framtiden. Det vore intressant att ta del av din uppfattning och vad du grundar den på.

kristian sa...

Jag tror skagen gjort sitt. Får köpa aktier istället.
www.braaktier.se

Leif sa...

Personligen hoppas jag de har rätt. De bästa affärerna görs i samband med en börskrasch och dagens penningpolitik med kreditexpansion och negativa styrräntor har nått vägs ände.

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym,
Jag känner också osäkerhet inför framtiden och känner mig inte speciellt optimistisk, men jag hoppas ändå på en ljus framtid.

Till Kristian,
Ja, de senaste åren har fonderna haft en medioker avkastning.

Till Leif,
Ja, under nedgångar skapas köptillfällen.