1 november 2016

Våldsam vd-vurpa

Oj, oj, vilken chock! Hexagons vd frihetsberövad och misstänkt för insiderhandel i Next Biometrics, veckan kunde ha börjat bättre.

Det hör ju inte till vanligheterna att en vd häktas, jag utgår ifrån att den norska ekomyndigheten har gjort grundliga efterforskningar och har en del bevis innan beslut om häktning togs, det ska ju mycket till innan en person frihetsberövas.

Efter att ha tagit del av medias uppgifter om Ola Rolléns transaktioner, kan jag konstatera att han balanserar farligt nära stupet, oavsett om han är skyldig eller ej. Varför ta den risken, kan man förstås undra?

En tråkig historia och även om insiderhandeln inte rör Hexagon eller MSAB så drabbas naturligtvis båda bolagen och vi aktieägare får se aktiekurserna sjunka, inte roligt.

Desto roligare var det på Aktiespararnas jubileumsfest häromdagen när förbundet firade 50 år. Under en god middag fick vi lyssna till intressanta talare på ämnet "investera hållbart, långsiktigt och tryggt. En nyttig påminnelse om hur vi kan tänka "hållbarhet".

Hållbarhet är ju annars ett ord det nästan gått inflation i, men det har också lett till resultat. Jag tror det flesta bolag numera har hållbarhetsarbete på sin dagordning, stora som små.

Annat att glädja sig åt är Storytel som är i en uppåtgående trend. En bra rapport som visar att bolaget fortsätter att växa och igår kom nyheten att Storytel avser att etablera sig på den arabiska marknaden. Och den är stor! Spännande framtid.

Själv har jag just laddat ner andra delen av Elena Ferrantes Neapelsvit och hoppas den är lika bra som första delen.

8 kommentarer:

arajs sa...

Utmärkt att komma in i HEXA lite billigare, mums

Anonym sa...

Verkligen onödig risk att ta för Hexagons vd kan man ju tycka. Nu är ju inte häktad samma sak som dömd men att förekomma i dessa sammanhang inger inte förtroende./Ingrid

Anonym sa...

Att utgå från att man har starka bevis kanske inte är så adekvat i detta sammanhang då ett huvudskäl till häktningen var att förhindra möjligheten att bevismaterial undanröjs. Men bevis tillsammans med indicier och det faktum att brottet har fängelse på straffskalan ligger naturligtvis till grund för häktningsbeslut. Och som Ingrid mycket riktigt påpekar, häktning innebär inte per automatik att man är skyldig.

Daniel sa...

Det verkar väldigt svårt att bevisa insiderbrott. Antingen det eller så är ekobrottsmyndigheterna inkompetenta och jag tror inte de är riktigt så dåliga.

Utan att önska Rollén något illa, då jag inte vet om han är skyldig eller inte, så skulle det inte skada med någon fällande dom för att avskräcka. Fast bara om han är skyldig.

Om han nu lockats att ligga på gränsen (och eventuellt över gränsen) så kan det bero på att han sett andra komma undan med sådan handel.

Anonym sa...

När det gäller antalet/andelen fällande domar i insiderrättegångar är det en väsentlig skillnad mellan Sverige och Norge. Jag är inte tillräckligt insatt i de norska förhållandena men antar att skillnaderna beror på eventuella diskrepanser i utformningen av lagtext respektive påföljder samt rättstillämpningen (rättspraxis).

arajs sa...

Bra tillfälle att komma in i HEXA billigare och nu blir det förvisso fler möjligheter på onsdag, mmm

börspappan sa...

att lära sig läsa och skriva det är ingen liten sak - i många länder kan faktiskt de flesta inte det - tex därnere i Saudiarabien. Ett land som Spanien har många analfabeter. (apropå detta "Storytell")....

finansmamman sa...

Tack för kommentarer!