26 oktober 2016

Sverige täcks av fiber

Jag fortsätter på ämnet Fortnox. Idag meddelar bolaget att en ny vd har utsetts, med "gedigen erfarenhet från internationella digitala affärer". Betyder det att en internationell expansion står för dörren.? Är det en utlandssatsning som det rått meningsskiljaktigheter om?

Ja,jag har inte svaret, det får framtiden utvisa. Men det är säkert lättare för väletablerade Fortnox att ro hem en utlandssatsning än för Briox som har en kort historik. Spännande framtid!

Det är ju rapportperiod och som vanligt blandat resultat. Jag kan glädjas åt att teknikkoncernen Hexatronic fortsätter att visa fin tillväxt.

Bolaget har just kommit med sitt bokslut och helårsomsättningen ökar med 42 procent, sett till det fjärde kvartalet ökar omsättningen med 40 procent och nettoresultatet uppgick till 15,1 miljoner kronor, jämfört med 8,9 föregående period.

Hexatronic utvecklar, tillverkar och levererar produkter inom fiberkommunikation, bland annat optisk fiberkabel. Utbyggnaden av fiber kommer antagligen att fortgå i många år, även utanför Sveriges gränser.

Spännande då att Hexatronic under året gjort förvärv i England och Nya Zeeland, samt startat ett dotterbolag i USA.

Vi blir ju allt mer uppkopplade, streamar film, musik, spelar och använder appar och sociala medier, det ökar behoven av snabb uppkoppling. Jag tror därför på en fortsatt god tillväxtresa. Min resa med bolaget började i mars, jag betalade 17 kronor och kan inte klaga på kursuppgången sen dess.

Industrigrossisten Ahlsell ska börsnoteras. Jag tecknar mig inte för aktier, spannet är alldeles för stort, närmare 30 procent, incitamentsprogram och ett otal inblandade rådgivare får mig av avstå.

Ett tråkigt besked nådde mig idag, Melker Schörling lämnar sina styrelseuppdrag på grund av hälsoskäl. Detta har fått aktiekurserna i hans bolag att sjunka initialt, själv har jag dock inte sålt mina innehav.

Melker Schörling har gjort en fantastisk resa och att investera i hans bolag har varit bland mina bästa affärer. Att han skulle lämna förr eller senare var väntat, men så tråkigt att behöva lämna av hälsoskäl.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hittar inga inlägg med biometri. Har du inga aktier där eller?

Anonym sa...

På tal om fiber och bredband: kolla in Bahnhof!

Maria sa...

Hexatronic är ett väldigt bra innehav, nu ska vi ju också få en liten utdelning. För att fortsätta där Hexatronic lämnar verkar Transtema som installerar fibern väldigt bra. Både Hexatronic och Transtema är ju Göteborgsföretag som extra plus

arajs sa...

Hexatronic, läge att ta hem vinsten, tips...

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Signs sa...

Ahlsell - att använda så många finansiella rådgivare för att koka ihop en börsnotering är ett otyg. En alldeles för dyr soppa som säger mig nog mkt om företaget för att jag ska bestämma mig för att inte teckna. 9 banker inblandade, och de kunde inte ens komma fram till ett vettigt spann. Ju fler kockar...

I den börsnotering jag varit delaktig i så satt över 30 personer runt bordet och i runda slängar var det högst tio av dessa som verkligen bidrog med värde, resten mer eller mindre bara utfyllnad för att kunna överfakturera. Tyvärr så är man så upptagen och stressad mitt i processen så det blir omöjligt att vara kostnadsmedveten. Fakturorna bara betalas utan något kritiskt granskande. Jag hoppas på en framtid där ngn av internetbankerna kan ta fram ett fullgott alternativ som också större företag kan använda, till en bråkdel av priset som Goldman och annat löst folk erbjuder. Så fantastiskt komplicerat behöver det inte vara att börsnotera sig, även om finansspelarna vill ge en helt annan bild…

finansmamman sa...

Hej,
Nej, jag har inga biometriaktier.

Bahnhof är klart intressant!

Tack för tipset om Transtema!

Ja, det är höga kostnader för noteringar, inte blir det billigare med så många inblandade heller. Jag hoppas också vi får se alternativa lösningar i framtiden.