3 oktober 2016

Bra med stabil plattform

Det har verkligen varit småbolagens år, ibland behövs inte mycket för att kursen ska stiga, som en cyklande minister med en uppblåst Hövding på huvudet och en film som spridits på nätet, vips så stiger kurs och värdering till himlen. Förväntningar förstås, men inga egentliga nyheter har presenterats, om jag nu inte missat något.

Själv undrar jag varför CellaVisions aktie stigit kraftigt de senaste dagarna. Jag kan inte hitta någon egentlig nyhet, kanske är det rapportförväntningar, en positiv analys jag missat eller något annat som är i görningen.

I dessa småbolagstider med kurser som rör sig kraftigt går det naturligtvis att tjäna pengar, samtidigt måste man stanna upp ibland och fråga sig om värderingen kan var riktig, i de flesta fall bygger den på förväntningar. Många gånger är den riktig, men lika många gånger blir det efter en rusning platt fall för kursen.

Basen i min aktieportfölj är stora- och mellanstora bolag, men jag kryddar den gärna med små spännande bolag.

Ett av mina basinnehav är Trelleborg, jag ökade på innehavet i våras och är nöjd med kursutvecklingen. Här handlar det inte om lika stora kursrusningar som i småbolagen utan en betydligt lugnare resa, men det är heller inte risk för platt fall.

Sen jag köpte Trelleborg har bolaget gjort flera förvärv i USA. Det senaste inom flygindustrin där bolaget är specialiserat på precisionstätningar till flyget, ett annat förvärv är en distributör av tätningar. Även i Europa har gjorts förvärv, i UK ett ledande bolag inom däckdistribution. Ja, det går att räkna upp fler.

Aktiekursen har gått upp en del, men jag tror att aktien kan fortsätta ticka uppåt, dock ingen rusning som i de mindre bolagen.

I helgen har vi varit en tur till Linköping, sonen har fått ett studentrum och behövde diverse prylar hemifrån. Kul att träffa honom, vi har inte sett till honom så mycket här hemma.

8 kommentarer:

börspappan sa...

den här Hövding är ju hur knäpp som helst - påminner om den misslyckade plastcykeln Itera? guldet gick upp 93% på ett år - snart måste bubblan spricka och då gäller fysiskt guld och silver som bottensäkring?

Häst i sydväst invest sa...

Sålde själv i CellaVision på 95,5 SEK... verkar minst sagt orimligt att aktien totalt stigit ca 40% under en tid helt utan nyheter. Köper nog tillbaka om det kommer någon slags förklaring till uppgången... annars väntar jag på en rekyl nedåt...

Hälsningar
Häst i sydväst invest

Daniel sa...

Jag gillar Hövding, i teorin. Den löser många av de små problem som gör att man undviker en vanlig hjälm.

Carl Pedersen sa...

Otroligt intressant blogg, tack för den! Har också en ekonomiblogg, här hittar du den: https://fretagsverksamhetochekonomiblogg.wordpress.com/2016/08/29/5-oumbarliga-sparknep/

finansmamman sa...

Tack för kommentarer!!

Unknown sa...

Hej Sir/fru,
Jag är herr konusi de France JIONE jag letar efter lån av pengar för flera månader jag har varit 6 gånger offer för bedrägeri med dem har till långivare som har mig rune Jansson gjorde ett försök av självmord på grund av dem. Eftersom jag hade skulder och räkningar att betala. Jag trodde det var över för mig n har känsla av levande. Men lyckligtvis jag har sett rekommendationer görs av många människor på Ms. Mariana DAUBINE, som jag kontaktade honom för mitt lån betala mina skulder och mitt projekt. C är med Fru Mariana DAUBINE än livet, mitt leende igen. Det är en enkel och mycket förståelse hjärta Lady. Akta dig du från långivare i Afrika eftersom det finns verkligen personliga långivare här i Frankrike om du behöver finansiering. lån av pengar eller någon it-projekt har inse, denna dam kommer hjälpa dig en inse och stödja er ekonomiskt
Kontakter: marianadaubine@gmail.com
Kontakter: marianadaubine@gmail.com

Anonym sa...

Hej! Finansmamma!
Har en undring om ett företag och när man kan tänkas gå in.
Namoimprint är det bredaste teknik område som spänner över nästan alla industrier, från miccroneedleplåster till hårddiskar solceller, Graphen,Displayer you name it.
En massproductions teknik som funktionerar ytor. Typ ger glas integrerad solcellsfaktor, leds billigare och bättre.etc
En produktionskostnads minskning med minialisering.
Tekniken arbetar på nano och micro nivå och kommer in som etsättare för dagens lithografi som börjar se sitt slut.
Bolaget har sålt 170 system, dom flesta till forskninginstitut och universitet där väldigt intressanta uppfinningar tagit form. Bolaget har redan tecken på att återkoppling till industrialation sker från universitet/företags avknoppningar som ser ut att leda till dom riktigt stora försäljnings volymerna mätt i hundratals miljoner per affär.
Jag går inte in på vilka.
Bolaget har fem sex allvariga konkurrenter men är marknadsledande inom detta område, patenten gäller 40 uppfinningar och verkar vara svåra att runda.
Tochiba har i princip kopierat tekniken men kan inte sälja maskinerna pga patenten, men kan använda dessa internt.
Canon har gått ål in på tekniken och köpte upp en fjärdedel av annan konkurrent för ca 1.6 miljarder kr 3/4 delar gick till Magic leap/ Google för mer än så.
Sciwax i Japan gick nyss ihop med Toppan printing där Toppan tog 20%

Bolagets prestastion är bättre än alla konkurrenters och i veckan skall man lansera ett nytt system som tagits fram tillsammans med en världsledande Display tillverkare som ytterligare gör vårt försprång längre.
Bolaget har kommit in på Led området där man sålt en handfull maskiner
Man vill sälja maskiner till Kimberly clark som har en mycket intressant produkt Miccroneedle patches där bolagets maskiner står för det lyckosamma i applikationen.
Man har maskiner som ingår i Oled pilot produktion som förmodligen står och väntar på Lanseringen av systemet som bör komma i veckan. Större tryck yta!
Allt tar som sagt tid och jag har följt företagets uttveckling sedan 17 år här på börsen.
Teknikskifte tar 20 år har jag läst och det inte bara känns som att det är på gång utan det händer precis nu verkar det som.
Kunder som LG, Sony,Kimberly Clarc, Nasa infenion gör trovärdigheten rätt så hög. Men här kommer ett stort men!
Bolaget hsr levt på oss aktieägare i alla dessa år och vi vet att dom tagit oskäligt betalt i arvoden och löner trots sin situation. Trots detta har vi alltid ställt upp i emissioner och på detta sett försvarat utspädning. Vi har som sagt följt alla potensiella projekt via länkar från publiseringar där bolagets Tools återfinns. Väldigt många arbeten står nu inför industrilisering.
Allt från bolaget är hemligt pga av avtal så information har skett via externa publiseringar slutledningsförmåga och en speciell duktig "grävare"
Vi är idag värda ca 160 miljoner pga en pågående emission som skall ta in ytterligare 80 miljoner kr.
Vi har en reviderad försäljningsprognos som ligger fast på 80-110 miljoner i år
Kan inte du ta dig en extra titt på detta företag som trots allt dumt gör väldiga framsteg. Jag tror detta företag kan bli väldigt viktigt för sverige på sikt och jag har föraningar om att dom stora svenska bolagen börjar inse detta.
Bolaget har försökt undgå upptäckt är min slutsats,det är en röd tråd som givetvis kan och bör vara fel.
Det kommer ett prospekt i dagarna där jag hoppas att det hjälper dig en smula om du nu skulle finna detta intressant.
Varför vill jag detta då!
För att höra en reaktion från ngn som kan se detta med 18 år piggare ögon!
OBDUCAT ÄR BOLAGET.
MVH köllix Jonas

finansmamman sa...

Hej,
Tack för dina synpunkter angående Obducat. Jag är inte insatt i bolaget och har därför svårt att uttala mig om det. Det finns ju väldigt många intressanta bolag på börsen, men jag känner att tiden inte räcker till att sätta sig in i alla. Jag hoppas att du förstår.