23 augusti 2015

Tjäna pengar på börsnedgång

Det har varit lite glest mellan inläggen de senaste veckorna, jag har helt enkelt varit tvungen att prioritera annat, men nu så är jag redo för börshösten.

Hoppas att den blir bättre än senaste börsveckan som inte varit så munter, förutom för ägarna till biometriaktierna som haft en fantastisk uppgång, det är bara att gratulera.

Kommer börsnedgången att fortsätta är förstås det stora frågetecknet. Jag har inte agerat alls hittills, men är vaken för köptillfällen om börsen fortsätter ned, även en gardering med Xact Bear kan bli aktuell.

Det finns ju olika sätt att tjäna på en börsnedgång, att investera i den börshandlade fonden Xact Bear tycker jag är enklast, men det finns andra instrument som futures, blankning och optioner.

Genom Nordeas produkt Blanka är det numera lättare att blanka aktier, alltså tjäna pengar på en aktie som faller. Just nu går det att blanka cirka trettio aktier av de mest omsatta på Stockholmsbörsen och ett index, OMXS30.

Men det går också att förlora pengar på Blankaprodukten, om aktien jag blankat stiger i kurs, ja, då förlorar jag pengar.

Det kan vara svårt att tajma marknaden och det är lätt att hamna i otakt. Det krävs bevakning, tid och intresse och produkterna passar inte alla.

I morse vinkade vi av dottern på Arlanda, efter en lång sommar här hemma återvänder hon till USA för fortsatta studier. Det har varit härligt att ha henne hemma så lång tid och jag kommer att sakna henne.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Känns inte som att produkter för spekulation i nedgång är något man bör rekommendera till småsparare, merparten lär förlora pengar på dem förmodligen.

finansmamman sa...

Det krävs bevakning, tid och intresse för att investera i dylika produkter, men för en aktiv placerare med goda kunskaper kan det vara intressant.

magwal sa...

Håller med föregående talare. Blankning och diverse produkter att spekulera i en nedgång hör inte riktigt hemma på en blogg som denna. Trevlig blogg men det krävs lite mer kunskap för att ge sig in i dessa produkter än "Men det går också att förlora pengar på Blankaprodukten, om aktien jag blankat stiger i kurs, ja, då förlorar jag pengar". Borde inkludera en större varning...

Anonym sa...

Hej,
Ser att du ocksa har Alfa Laval i din portfölj. Jag insag att jag köpt in mig lite väl dyrt (162 kr) och ska fylla pa lite grann nu pa en mer tilltalande niva. Känns just nu som en aktie jag aldrig kommer sälja.

Anonym sa...

Denna nedgång tycker jag är annorlunda då de flesta defensiva aktier är mycket dyra,
Jag tänker på branscherna läkemedel och livsmedel.
Däremot inte sagt att det kan finnas vissa undantag

finansmamman sa...

Till magwal,
Jag tycker visst att det hör hemma på bloggen att upplysa om olika produkter att använda vid en börsnedgång.

Till Anonym,
Bra idé att köpa Alfa Laval lite då och då, vem vet, det kanske blir ännu billigare framöver.

Anonym sa...

Fortsätt skriva intressanta inlägg. Upp till var och en om man följer råden eller inte.

Anonym sa...

Berätta gärna mer om vad din dotter läser i USA. Hur gick ni tillväga och vad kostar det? Kan man använda utbildningen i övriga världen? Jag har en son som är sugen på att läsa i USA, men vi har inte riktigt kommit underfund med bästa sättet att göra det på än.

finansmamman sa...

Hej, jag återkommer.

finansmamman sa...

Hej igen,
Min dotter har genom sitt tennisspelande fått ett heltäckande stipendium för en fyraårig utbildning på college. Jag kan därför inte processen när det gäller att söka direkt till college. Men på universitetens hemsidor står kursavgift och boendeavgift. Oftast finns boende på campus till en rimlig hyra. Det är kursavgiften som är hög, men det finns stipendier att söka direkt på universiteten. En amerikansk examen bör vara gångbar i världen. Kontakta en studievägledare här hemma innan avresa för mer info, de hjälper till med kontakvägar angående validering.
Lycka till! Obs, mycket pappersarbete.

Anonym sa...

Tack för svar! Kul att din dotter att hon fått stipendium, det öppnar ju massor av dörrar. Jag får drilla de yngre sönerna i tennis, så kanske stipendier kan bli aktuella för åtminstone dem. ;)