29 augusti 2015

Skrämmande överord om börsläget

Det fortsätter att guppa rejält på börsen, veckan slutar ändå lite uppåt. Men nu dyker nya hot upp, som det inte räcker att skrämmas med kaos och kollaps, nu väntar dödskors och dödskyssar. Ja, uttryck inom teknisk analys för den som inte känner till det.

Det betyder att det korta indexet, 50 dagars glidande medelvärde korsar det långa indexet, 200 dagars medelvärde. Den korsningen kan uppfattas som ett hot om man ser till teknisk analys och kan ge en viss vägledning.

Men vad kan hända vid ett dödskors? För en oinsatt kan själva ordet indikera dödsstöten för bolagen, vilket det inte är, däremot kan dödskorset indikera en fortsatt nedgång på börsen.

Nedgångar på börsen kommer med jämna mellanrum precis som konjunkturnedgångar, men hittills har alltid börsnedgångarna varit tillfälliga och kurserna har återhämtat sig.

Jag har dock aldrig låtit mig styras av dödskorset, men så är jag heller ingen expert på teknisk analys. Jag ser hellre till världshändelser, konjunktur och företagens utveckling som ger mig bättre guidning.

Efter Icas bud på Hemtex som lyfte kursen har jag sålt mina aktier i bolaget.

Det här är nog sista helgen med sommartemperaturer och vi tar en tur till stugan för att njuta, kanske blir det ett sista dopp i havet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Företagsledning o ägarbild ger också bra guidning..... goda investeringsmöjligheter i svamp och bärtider!
/Dalmasen

Anonym sa...

Inget att bry sig om. Tycker mycket har blivit billigare under senaste tiden och det tar jag fasta på. Även kommande vår ser flera bolag ut att ha en generös utdelning.

Anonym sa...

Men efter flera års uppgång tror jag det är bra att ha en rejäl kassa. Om man inte har så får man se till att man har. Sedan får man vara beredd att köpa tillbaka i omgångar (börsen kan alltid bli billigare). Mest intressant att följa just nu är hur USA påverkas av Kina.

finansmamman sa...

Hej,
Jo, det blev en hel del lingon plockat i helgen.

Ja, alltid bra att vara likvid vid nedgång.