12 februari 2016

Ledningsproblem hos stora och små

Ledningsproblem dyker då och då upp, den här veckan har det varit stora rubriker om Swedbanks ledning som på dagen kickar ut dess vd Michael Wolf. Han har gjort ett bra jobb tillsammans med de anställda, som fått banken på fötter igen efter finanskrisen då banken var riktigt illa ute.

Men sen har omdömet brustit, att tillåta högsta ledningen göra fastighetsaffärer, dessutom med bankens kunder är klart olämpligt. Jag är inte förvånad att Michael Wolf får gå, däremot att hans närmaste bollplank, styrelseordföranden, ser ut att sitta kvar.

Det är också märkligt tyst hos storägaren Folksam som annars är snabba med åsikter om moral och etik. Nu är det sparsamt med kommentarer.

Hela sfären med Swedbank, Folksam, KF och Coop gör att jag direkt tänker på SCA-härvan. Jag hoppas att Di gräver vidare.

Ett annat bolag, dock av mindre storlek, som stött på ledningsproblem är Fortnox. I veckan meddelades att vd Sara Arildsson slutar, även styrelseordförande och en ledamot, avböjer omval. Orsaken är meningsskiljaktigheter om bolagsstyrning och framtidsutveckling. Tråkigt och oroväckande och man vill förstås gärna veta vad dessa meningsskiljaktigheter består av.

Fortnox kom i veckan med en bra rapport som visar på fortsatt god tillväxt och jag hoppas bolaget kan behålla takten även om det just nu känns lite skakigt med ledningsavhopp.

Efter en orolig börsvecka ser fredagen ändå ut att sluta uppåt, åtminstone i skrivande stund, vi har ju lärt oss att det kan ske snabba förändringar.

Trevlig Helg!

10 kommentarer:

Investerarens.se sa...

Intressant där kring Fortnox det hade jag faktiskt helt missta. Äger inte bolaget men har följt det ett tag och är imponerad av deras tillväxt. :)

Anonym sa...

Nu är det inte ledningen utan företagets styrelse (läs styrelseordförande) som "kickat ut" VD.

P sa...

Intressant. Det har svängt en hel del. Som en kommentar oavnför skrev så har jag också missat Fortnox

Klas sa...

Hej! Har du kvar dina CellaVision? Hur resonerar du efter fredagens rapport?

Anonym sa...

Betydelsen av ledningens och styrelsens sammansättning i företagen visar sig bara ännu mer och mer tydligt Allt är inte bara siffror o tabeller. Ledarskap bygger på förtroende.
/ Dalmasen

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer.
Till Klas,
Ja, jag har kvar Cellavision, jag tycker mig se att bolaget har fortsatt god potential.

Signs sa...

Att vara storbolags VD är en modern version av att vara galärslav. Med lite bättre betalt...
Noll frihet, utsliten snabbt och sen kastas till hajarna. Fy.

Att investera på heltid måste vara världens bästa jobb, total frihet, ingen annan lider för ens misstag och man gör i princip vad man vill varje dag. Härligt! Förstår inte att fler VDar inte hoppar av..

Finnansmannen sa...

Intressant inlägg! Tackar för det!

finansmamman sa...

Till Signs,
Ja, håller fullständigt med, mycket bra jobb och frihet.

Anonym sa...

Intressant om Fortnox. Med så stora personförändringar borde mer information komma ut.

Sedan... bolaget har fina tillväxtsiffror men resultatet...nästan hela vinsten de senaste åren kommer från aktiverade utvecklingskostnader...inte någon bra signal.
Ett dacapo på 90-talets IT-yra där affärssystemföretagen gjorde samma sak med känt och mindre trevligt resultat. Kan det möjligen vara om detta som menings-skiljaktigheter råder.

A