6 maj 2010

Grekland måste bita i det sura äpplet

Igår var jag på Avanza Forum i Globen, ett mycket trevligt evenemang. Här fick vi lyssna till en rad intressanta inslag och kommentarer runt marknadsläget.

Den föreläsare som gjorde störst intryck på mig och säkert på många andra var professor Hans Rosling, vilken föreläsare! På ett lysande och underhållande sätt beskrev han världens ekonomiska utveckling i ett historiskt och framtida perspektiv.

Andra aktuella ämnen som diskuterades var räntan, förmögenhetsskatten, införande av allemanskonto och så förstås Greklandskrisen. Hur orolig ska man vara?

Själv känner jag stark oro över krisen i Grekland, kommer den grekiska regeringen att få folket med sig? Det är naturligtvis ett måste, men som det ser ut i dagsläget verkar det svårt. Risken för spridning till andra länder är stor. Ett värsta scenario är att hela eurosamarbetet rämnar.

Är nu denna rekyl bara ett hack i den uppåtgående kurvan eller är det början till en större rekyl? Den frågan är det många som ställer sig nu, helt klart är väl ändå att börserna kommer att vara oroliga en tid framöver.

Men som någon i börspanelen sa igår kväll, positiv statistik fortsätter komma in, bolagsrapporterna är överlag bra och vi ser en tydlig återhämtning, om än långsam. I stort sett pekar alla parametrar uppåt.

Lite att glädja sig åt annars är att Ratos lämnat en bra rapport på morgonen, bolaget redovisar en vinst före skatt på 247 miljoner kronor för årets första kvartal, att jämföra med 150 miljoner motsvarande period 2009. Även Hexagon och BioGaia har levererat bra rapporter.

Inga kommentarer: