4 mars 2014

Kryssar i almanackan för vårens stämmor

Efter nedgången igår pekar alla pilar uppåt idag, lite tidigt att blåsa faran över, det kan bli fortsatt svängigt en tid tills läget stabiliseras i Ukraina.

Just nu sitter jag still i båten och har inte agerat på krisen, investeringarna är långsiktiga och kriser kommer och går, men jag följer utvecklingen noga och slår mig inte till ro, beredd att agera om det skulle behövas.

Istället sätter jag kryss i almanackan för några av vårens bolagsstämmor som börjar annonseras. Jag har ambitionen att besöka så många som möjligt av bolagsstämmorna där jag har intressen, om de inte går av stapeln alltför långt bort.

Men redan nu ser jag att Ratos och Beijer Alma krockar. I år väljer jag den senare, Beijer Alma är ett nygammalt innehav för mig och det var länge sedan jag besökte stämman, jag ser fram emot att höra mer om året som gått och hur ledningen ser på framtiden.

Bolagsstämmor är ett bra tillfälle att lära känna bolaget och dess ledning närmare, det ges dessutom tillfälle för aktieägarna att ställa frågor och ibland kan diskussionerna bli heta.

Ibland har bolagen en liten utställning av sin verksamhet där produkter visas upp och demonstreras, något jag önskar att fler bolag hade. Ofta bjuds det på en matbit eller kaffe.

Det är ett utmärkt tillfälle att möta bolagen med andra ord, dock ska en hel del formalia gås igenom och det kan vara lätt sövande och skrämmer säkert bort deltagare.

Doxas nyemission blev övertecknad, till 110 procent. Det var positivt och jag hoppas på tilldelning av de aktier jag tecknade utan företrädesrätt, förutom de jag tecknade med företrädesrätt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Undrar hur många bolag och vilka bolag du har.
Undrar också över vad du har för avkastning per år? Ratos mfl aktier som du skriver om har ju inte gått så bra de sista åren.

Aktieingenjören sa...

Då syns vi på Beijer Alma stämman. Efter tre år har jag äntligen hittat till konjaksbordet...

finansmamman sa...

Till Anonym,
I högerspalten på bloggen kan du se ett urval av mina aktier, övriga innehav tar jag upp i bloggen. De flesta innehaven är långsiktiga och ger fin avkastning trots att de ibland har sina svackor. Totalavkastningen varierar från år till år.

Till Aktieingenjören,
Vad roligt, vi ses.

Sophie sa...

Hej finansmamman

jag är väldigt ny med aktier. Tänk nyfödd-bebis-ny. Jag är student men har sparat ihop lite pengar som jag nu tänkte investera i aktier. Frågan jag har är hur mycket man ska köpa för första gången? Jag har precis öppnat mitt första aktiekonto hos avanza och jag har verkligen ingen aning..

Hoppas du har lite råd

Tack för en bra blogg!

finansmamman sa...

Hej,
Det finns ingen mall för det, hur mycket pengar kan du avvara och hur lång är din placeringshorisont, hur stor risk vill du ta, det är några frågor. Köper du aktier vid flera olika tillfällen sprider du risken, kursen kan ju gå både upp och ned och du får då ett snittvärde på ditt innehav.