10 december 2016

Möblerar om i portföljen

I december brukar jag titta över portföljen för eventuella justeringar inför årsskiftet, om det finns förluster som går att kvitta mot vinster. Den som har ISK behöver inte bekymra sig om detta, men jag har både en vanlig aktiedepå och ISK, på flera banker dessutom, så det finnas lite jobb att göra.

I veckan har jag sålt Trelleborg som gått upp en hel del sedan oljepriset börjat röra sig uppåt. En bra vinst jag kan använda till kvittning. Det är mycket möjligt att jag köper tillbaka Trelleborg, helst då på en dipp förstås.

En aktie som råkade ut för en liten dipp var Fortnox, när största ägaren sålde en stor post. Jag passade på att öka något i bolaget, trots insiderförsäljningar.

Jag har även ökat i Cellavision. Efter att ha stigit kraftigt utan synbar anledning har kursen kommit ner till acceptabla nivåer igen. Ett spännande bolag med stor potential som jag tror mycket på, dock kan det ta tid att bearbeta den något konservativa marknaden. Ett långsiktigt innehav.

BimObjects split har slagit väl ut hittills med en kursuppgång på några kronor, återstår att se om det kommer en nyemission inom kort. Bara en tanke, då jag fortfarande inte har förstått ändamålet med splitten.

Nyintroduktionerna duggar tätt, men jag har gett upp. Tiden mellan prospekt och börsentré är alltför kort och det är ytterst sällan jag fått tilldelning och i så fall ett litet antal aktier. Det motsvarar inte allt arbete att läsa prospekt och sätta sig in i bolagen.

Hellre väntar jag tills bolagen finns på börsen och kan studera bolagen i lugn och ro. Jag ser också hur aktiekursen beter sig och inväntar gärna en första rapport för att se om bolaget står sig, det händer ju att bolagen friserats innan introduktionen. Dessutom brukar bra köptillfällen uppenbara sig förr eller senare.

Men nu är det dags för Nobelbanketten och en egen nobelmiddag här hemma som maken komponerat.

9 kommentarer:

Signs sa...

Fina spännande aktier du har. Jag önskar jag reagerade lite snabbare på Bimobject då personer jag känner i arkitektbranschen tidigt pratade positivt om dem. Mkt spännande, men nu tycker jag värderingen blivit för hög för att våga gå in.

Anonym sa...

Hej!
Jag har precis tänkt att börja investera i aktier. Jag har varit inne och läst mycket på din blogg och av det du skriver förstår jag att du läser på mycket om företagen och deras ledning. Men vart letar du information om ledningen och företaget? Liter du på allt som står på bolagets hemsida? Vilka källor utöver DI tycker du är pålitliga?

Tack för superbra blogg och tips!

Anonym sa...

Jag finner din kommentar beträffande Trelleborg något märklig. Normalt gör man, i mån av möjlighet, kvittningsaffärer för att radera eller reducera uppkomna reavinster och därpå följande skattebelastningar. Men du har uppenbarligen ackumulerat realisationsförluster (för övrigt ett år när börsen stigit 8 - 10% beroende på vilket index man väljer) för vilka du vill utnyttja kvittningsmöjligheten. Du får ingen skattebelastning på dessa förlustaffärer varför enda syftet torde vara att minska skatten på framtida reavinster på andra aktier. En strategi som jag ställer mig mycket tveksam till.

I kolumnen till höger på bloggen redovisar du några av dina aktieinnehav plus ett antal kryddor. De som inte är kryddor har du beskrivit som långsiktiga, strategiska innehav. Här återfinns Trelleborg. Förvånande nog även efter den försäljning som du nu redogjort för? Dessutom noterar jag att du i ett inlägg så sent som den 27 januari i år redovisar köpet:".....men en ny aktie har jag lagt till i portföljen, Trelleborg. Aktien har rekylerat ned från 170 kr till 140 kr, det tycker jag ser ut som ett bra köptillfälle." Är det rimligt att betrakta en aktie som man inte innehar ens ett år som ett långsiktigt och strategiskt innehav?

Idag har Trelleborg dessutom på en kapitalmarknadsdag presenterat nya och höjda mål för både organisk försäljningstillväxt såväl som rörelsemarginal. Marknaden har uppskattat budskapet och skjutsat upp kursen ca 4% till nytt ATH. Betänker man dessutom att aktien alltsedan 2009 har legat i en stadigt stigande trend finner jag ditt beslut än mer förvånande. Du köpte aktien för runt 140 kr och sålde runt 170-nivån. En vinst på ca 30 kr/aktie således. Idag har aktien nått upp till 185 kr. Du har således, så här långt, gått miste om en ytterligare vinst om 15 kr motsvarande halva den vinst du valt att kvitta med.

Det vore intressant att få ta del av dina tankar bakom denna "kvittningsstrategi".

finansmamman sa...

Ja, Bimobject är spännande, kursen har pendlat en hel del, det kanske kommer tillfälle för investering. Svårt att sia om värdering när det gäller bolag som detta.

Information om bolagen finns på hemsidan, rapporter, årsredovisningar, bolagsstämmor, lyssna på presentationer, kapitalmarknadsdagar och läs analyser.

För att kunna kvitta förluster behövs vinster, svårare än så är det inte.

Anonym sa...

Finansmamman skrev: "För att kunna kvitta förluster behövs vinster, svårare än så är det inte."

Riktigt så enkelt är det å andra sidan inte heller. Du har ju faktiskt rätt att dra av 70% av en reaförlust på aktier eller fonder under inkomstslaget kapital. Dvs du kan kvitta det mot utdelnings- och ränteintäkter. Det innebär att du får 21% skattesänkning på förlusten. Kvittas förlusten mot reavinster blir skattesänkningen motsvarande 30% (lika med skatten på reavinster). Skattemässigt tjänar du alltså 9%-enheter på en dylik kvittningsaffär.

Förutsatt att du har ränte- och utdelningsintäkter som minst uppgår till värdet på realisationsförlusterna ställde jag mig tvekande till din Trelleborgsaffär. Mer specifikt är jag tveksam till om en skatteeffekt på "9%" ska få styra aktieaffärerna? Som jag tolkat det har du åtminstone sett Trelleborg som ett långsiktigt innehav. Du skrev även att du kan tänka dig att gå in i aktien igen vid en kursdipp. Frågan är hur länge det dröjer respektive hur snabbt en kursökning neutraliserar den skatteeffekt om 9 procentenheter du eftersträvar. Det finns en risk att man skjuter sig själv i foten om man försöker vara skattesmart snarare än att låta fundamenta avgöra ens aktieaffärer. Specifikt i fallet Trelleborg tycker åtminstone inte jag att kursnivån 170 - 175 kr var någon form av målkurs. Mycket pekar snarare på en fortsatt positiv utveckling. Därav min tveksamhet inför ditt agerande i detta specifika fall.

finansmamman sa...

Hej,
Jag är medveten om de skatteregler du beskriver.

Anonym sa...

Ja, nu ja.

Jan Gustavsson sa...

Anonym, finansmamman gör väl som hon vill med sina affärer. Vill hon köpa eller sälja så gör hon det.
Och det är ok att ändra sej om en aktie.
Vad det gäller Trelleborg så har den ökat kraftigt på kort tid och hon skriver också att hon gärna köper tillbaka dom vid ett senare tillfälle.

Ett tips till dej att sluta läsa bloggen om du inte gillar den.

Jag vet att jag och många med mej tycker att det här är en jättebra blogg!

Anonym sa...

Jan Gustavsson, jag säger som Ingemar Stenmark -"Hä int lönt å försök förklar för en som int begrip!"