13 april 2007

Dags för deklaration

Så var det fredag igen, veckorna går i rasande fart på våren, barnen har haft påsklov så det har varit fullt upp hela tiden.

Jag har nu satt mig med deklarationen och K4 blanketten. Önskar att jag bara kunde skicka ett sms till skatteverket så var deklarationen klar, men icke. Vet av erfarenhet att det brukar ta sin lilla tid att ta fram alla gamla köp och säljnotor, och sedan försöka reda ut allt med inlösenrätter, splitar osv. I år tänker jag deklarera över internet för första gången. På skatteverket kan man nu fylla i aktieförsäljningar och göra alla uträkningar där. Något förvånad blir jag dock, när skatteverket föreslår schablonmetoden vid en försäljning och själv har jag räknat ut att det blir förmånligare med genomsnittsmetoden. Vem har rätt? Jag har matat in alla siffror igen men får samma resultat, kanske skatteverket alltid föreslår schablonmetoden för enkelhetens skull. Jag kör enligt mina egna beräkningar i alla fall, men det är ju synd att man inte kan dra nytta av skatteverkets förslag på uträkning, nu skapar det ju mest osäkerhet.

Aktiespararna har en utmärkt guide för deklaration av aktier som jag brukar använda mig av. Där tar man upp t.ex. hur man ska gå tillväga vid olika inlösenprogram. Ibland kan det vara rena detektivarbetet att spåra aktier tillbaka i tiden som bytt namn, blivit uppköpta, gjort split, inlösen, utdelningar och annat. Förmodligen blir det några dagar framför skärmen nu...

Bra att de bärbara datorerna rasar i pris, så mycket smidigare att hantera, kanske slår de ut de staionära på lite sikt. Investerar nog i en till semestern så jag kan fortsätta blogga.

2 kommentarer:

Fredrik Forssberg sa...

Hej,
Du har en intressant blog med ett initierat och trevligt spåk. Jag refererar till den på vår hemsida www.intelliwell.se. Hoppas att du accepterar det. Mvh, Fredrik Forssberg, VD Intelliwell AB.

mamsen sa...

Hej!
Roligt att du uppskattar min blog. Du får gärna referera till den.
Mvh Finansmamman