22 april 2014

Efter många besök på Starbucks, funderar på köp


Oj, vilket härligt påskväder, jag hoppas alla har kunnat njuta av sol och värme. Vi har varit i stugan och öppnat upp lite inför sommaren, härligt att höra måsarna igen och veta att hela långa sommaren väntar.

Innan dess har jag och sonen varit och hälsat på dottern som pluggar och spelar collegetennis i USA. Efter nästan ett läsår som varit mycket lärorikt och utvecklande på alla sett, funderar hon på att stanna ytterligare ett år.

Samtidigt har hon lärt sig att uppskatta Sverige, det går oftast att ta sig fram utan bil, det finns trottoarer att gå på och sjukvårdssystemet är till för alla.

Nyttigt med andra ord att få en inblick i hur systemen fungerar i USA. Men dottern har noterat vissa fördelar också, de flesta är artiga, mer serviceinriktade och sociala och det är rent och snyggt överallt, nästan.

Vi besökte både en mindre stad och en storstad, skillnaderna är som natt och dag, men Starbucks finns överallt, i stort sett i varje hörn och det tycks alltid vara fullsatt. Det blev en hel del besök hos kaffekedjan, kaffet är ju så gott och dessutom gick det numer att få något mer matigt till, istället för bara kakor.

Jag funderar på att köpa aktier i Starbucks, passande nog upptäckte jag att tidningen Börsveckan hade en analys av bolaget i senaste numret, där radar man upp eventuella hot från andra kedjor, McDonald's till exempel, men de tror jag inte på, det är en helt annan miljö. För övrigt såg jag knappt till några McDonald's, de verkar ligga betydligt tätare här hemma.

McDonald's är heller ingen aktie som lockar mig, inte heller Coca-Cola med sin söta läskedryck, i det senare fallet tror jag snarare på en minskning då allt fler blir medvetna om sin hälsa.

Det blir inget köp av Starbucks idag, jag måste göra lite mer research kring bolaget. Ett annat bolag som syns allt mer är lyxmärket Michael Kors, både här hemma och i USA, men så har kursen också stigit rejält. Jag ska ändå titta lite närmare på bolaget som säljer mode, kläder och väskor med mera.

Bra start på börsveckan, härligt.

16 kommentarer:

Patrik Kullebjörk sa...

Då är det ju tur att Coca-Cola Co äger drygt 500 varumärken (varav en stor del faller under kategorin "hälsosamma"), om folk skulle få för sig att dra ner på konsumtionen av kolsyrat sockrat vatten.

Jan Green sa...

Starbucks är intressant! Om du vill läsa lite om ceo-ns egna tankar kan jag rekommendera boken Onward: How Starbucks Fought for Its Life without Losing Its Soul
Där tar han upp just "hotet" frän bland annat MCDonalds

Gladimitt sa...

Gjorde samma reflektioner som du gällande Starbucks för ett antal veckor sedan när jag reste runt i USA. Jag ser verkligen fram emot din och andras kommande starbucksanalyser.

Anonym sa...

På senare år verkar Starbucks ha fått stänga ner flera butiker i USA, detta har tydligen aldrig tidigare hänt i företagets historia. Antagligen därför de har börjat expandera allt mer i Europa. Å ena sidan verkar marknaden i USA vara något överhettad, å andra sidan finns otroligt stor tillväxtpotential utanför landets gränser - värt att kika på.

finansmamman sa...

Hej och tack för tips och synpunkter.

Anonym sa...

Chipotle (CMG) är ett annat företag som kan vara intressant att kolla upp. Lite dyra för tillfället men är en väldigt populära restaurang har ett otroligt momentum och öppnar mängder med nya restauranger.

Jenni sa...

Hej!
Tack for bra blogg!
Hur koper man Starbucks??
Mvh Jenni

Tom Andrén sa...

Jenni, du skaffar konto på Avanza.se (föreslår ISK), söker upp värdepappret i sökfältet (starbucks) klickar på den, klickar på köp, följer instruktionerna för att godkänna handel med utländska värdepapper. Tror att du därefter får trycka på köp igen, men det hela är faktiskt ganska intuitivt och lätthanterat.

finansmamman sa...

Chipotle var ett trevligt ställe och på gång som du säger, visste inte att de var börsnoterade. Tack för tipset!

Till Jenni,
Jag ser att du fått svar av Tom, tack Tom. Sök under utländska eller amerikanska aktier, Starbucks, SBUX, där du är kund. Kan du inte handla med amerikanska aktier hos din mäklare går det bra hos nätmäklarna.
https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/4456/starbucks-corp

Anonym sa...

Det går att handla amerikanska aktier hos de flesta, men det är mycket mycket billigare (och enklare) hos nätmäklarna.

finansmamman sa...

Ja, håller med.

Anonym sa...

All Cola är inte sockersöt....think Zero or Light :-)

finansmamman sa...

Nej, men lightdrycker brukar innehålla andra tillsatser, sötningsmedel.

Anonym sa...

Du glömmer bort att McDonalds är en av världens största fastighetsägare med de bästa platserna i världen.
Att man ens jämför McDonalds med starbucks är ganska befängt. Jag har ägt McDonalds i över 15 år och det kan jag säga är mitt livs investering. Även ägt Coca-Cola och företaget sviker aldrig. Jag tror starbucks försöker växa på en redan mättad marknad. De har inga så kallade moats eller ekonomiska fördelar, då deras kaffe kostar lika mycket som en lunch på McDonalds.
Skulle jag lägga alla mina ägg i en korg så gäller Coca-Cola utan tvekan. Har ökat utdelningen i 51 år i rad, det kallar jag stabilt företag.
Starbucks har ju bara förmått betala utdelning sen 2010. Coca-Cola har funnits sen 1890 cirka och är världens mest kända varumärke.

Sammanfattning : starbucks har mycket kvar att bevisa innan man ens kan mätas med giganter som McDonalds och Coca-Cola.

/ Johannes

finansmamman sa...

Ja, du har rätt!

Blogger sa...

Anyone here needs a FREE MC DONALD'S GIFT CARD?