3 april 2014

Startar upp deklarationen

Idag tänker jag ge mig i kast med deklarationen, skönt att få den undanstökad så fort som möjligt. Sen möjligheten kom att deklarera över nätet har det blivit allt lättare att deklarera, jag tänker närmast på aktieaffärer.

Årets affärer finns förtryckta och det är bara att mata in köpbeloppen, lite knivigare när det handlar om äldre innehav jag sålt, där splittar, uppköp, nyemissioner osv. ska spåras. Men även det har blivit enklare, Aktiespararens deklarationsbilaga är till stor hjälp och på Skattemyndigheternas hemsida finns historik över alla aktier, suveränt.

Ännu enklare är det förstås med kapitalförsäkring och investeringssparkonto, ISK, då behöver man inte bekymra sig om de saker jag räknat upp. Jag tror att allt fler kommer att öppna ISK när kontot blir mer känt, hittills är marknadsföringen inte den bästa.

I samband med deklarationen brukar jag se över bokföringen, det är lätt att komma efter. En del avräkningsnotor ska skrivas ut och bokföras, bra ordning underlättar för kommande deklarationer.

Recipharm noteras idag och kursen steg direkt, teckningskursen sattes till 78 kronor och just nu står aktien i 85 kronor, en bra start. Men det kanske är för tidigt att glädja sig, jag vet ju inte om jag fått tilldelning, än syns inga aktier till på depån.

Två andra aktier att hålla reda på för min del är Doxa och ScandiDos som gör börsdebut nästa vecka, spännande.

Lite längre fram ska jag ta ställning till mina fastighetsaktier, just nu är jag aktieägare i Fabege, Wihlborgs, Klövern och Hemfosa, dessutom Skanska. Jag avser att minska fastighetsinvesteringarna, de väger en aning för tungt i portföljen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kör redan ISK rakt igenom. (Med undantag för ett par fonder.) Det blev hur smidigt som helst! Redan bara utdelningarna under året räckte för att täcka schablonskatten. Det ser ut att bli så i år också, trots att skatten stigit en del.

finansmamman sa...

Ja, visst är det smidigt med ISK, så länge skatten är låg är det fördelaktigt.