8 juli 2015

Förändra räntepolitiken med det snaraste!

Upptäckte de här små måsungarna på morgonpromenaden, väl dolda i en klippskreva.

Greklandsdramat fortsätter och jag håller mig fortfarande avvaktande när det gäller börshandel. Nu är det på söndag Greklands öde ska avgöras, men som så många gånger tidigare är nog inte sista ordet sagt, samtidigt kryper ett definitivt avgörande allt närmare. Kaoset kan inte fortsätta i all evighet.

I Kina backar börserna rejält och det finns all anledning att vara vaksam på vad som händer på den asiatiska marknaden. Får fallet i Kina en spridningseffekt?

Men allt är inte mörker, några ljuspunkter finns hos de rapporter som börjar strömma in. Bland mina innehav är det fastighetsbolagen Fabege och Wihlborgs som visar upp fina siffror, båda förbättrar resultatet jämfört med samma period föregående år. Aktierna får ligga kvar i portföljen tills vidare.

Så har räntan sänkts igen. Jag kan inte annat än se det här som ett utmärkt tillfälle att försiktigt börja trappa ned ränteavdraget.

Det förvånar mig att politikerna är så rädda för att diskutera detta, nu sänder de ett märkligt budskap där den som spar beskattas och den som lånar medges avdrag. Håller det systemet i längden?

Jag har inte kommit igång med sommarens målarprojekt ännu, det är några fönster som behöver bättras på. Men i det här trista vädret ska jag åka och köpa målarfärg, då är jag åtminstone förberedd när solen visar sig igen. För det gör den väl snart?

6 kommentarer:

Chansar Mest sa...

Att det tidigare var politiskt självmord att diskutera räntebidraget kan jag förstå men i rådande ränteläge så borde det inte vara någon större issue.

Den årliga kostnaden för staten uppgår till ca 30 miljarder kronor.

Det borde vara lika politiskt infekterat att diskutera en eventuell neddragning av bidraget i övriga europeiska länder men oavsett det så agerar de - http://www.altinget.se/misc/altingetDokR%C3%A4nteavdrag.pdf

Mvh//Chansar mest

finansmamman sa...

Tack för länken!

www.imagesretouch.com sa...

We at Best Outsource Image Retouching Services, all our editors are professionally trained and they come with experience & expertise in their field.
Collage Photo Editing

Anonym sa...

Jag håller med om att det är bra att avskaffa ränteavdraget, i alla fall på sikt. Men att för pengarna sänka skatten på sparande? Det tror jag inte är en bra idé.

Jag anser att det sänder ett minst lika konstigt budskap om den som jobbar och sliter får skatta på lönen, men den som kvitterar ut miljoner i aktieutdelning eller ränteintäkter får dem skattefritt. Det resulterar bara i en "omvänd skattetrappa" där direktörer skattar minst. Dessutom tyder mycket på att ett sådant system är förödande ur samhällsekonomisk synvinkel (Thomas Piketty).

/CC

Aktieräven sa...

Visserligen är räntan låg, men konsumtionen är tydligen också för låg. Att då dra in pengar från hushållen är kanske inte den väg man vill gå om det är jobb man vill skapa. En annan väg att börja vore att sänka taket för ränteavdragen, vilket skulle öka kostnaden för stora lån och de är väl främst de man vill komma åt.

finansmamman sa...

Tack för synpunkter!