24 november 2009

Ger det höga saffranspriset färre lussebullar?

Igår bakade jag lussebullar, lite tidigt kanske men det är ju faktiskt första advent på söndag. Det kunde ha blivit ganska dyra bullar med tanke på det skyhöga saffranspriset, men det kompenserades av vetemjölet som nästan var gratis. Att priset på vete är lågt kan man även se på Black Earth Farmings resultat.

Det blir inget breakeven för Black Earth Farming under 2009 som bolaget har haft som mål. Istället redovisar bolaget en förlust efter skatt på 17,9 miljoner dollar för tredje kvartalet.

Kvaliteten på årets spannmålsskörd är högre än fjolårets men det hjälpte inte, priset på spannmål är 38 procent lägre i år jämfört med samma niomånadersperiod förra året.

Om man nu ska leta efter något positivt i rapporten så kan det vara att målsättningen att äga mark har överträffats. Man äger nu 196 000 hektar mark, en ökning med 27 procent sedan juni, målsättningen låg på 180 000 hektar. Totalt kontrollerar bolaget 323 000 hektar mark vilket innefattar leasad mark, mark under ägarregistrering och lagfaren mark.

BEF planerar att öka sådden nästa år med 13 procent. Vilka grödor som ska sås beror på hur situationen ser ut för varje spannmålsslag. Beslut tas i ett senare skede.

Det här är ett bra exempel på hur snabbt man kan ställa om och anpassa produktionen av de odlingsbara råvarorna, som jag tidigare har försökt beskriva och hur svårt det kan vara att få grepp om den marknaden.

Trots förlust så håller jag ändå fast vid mina BEF och hoppas att nya effektiviseringsåtgärder ska ta bolaget framåt. Läs här vad jag skrivit tidigare om BEF.

3 kommentarer:

Jim sa...

Jag plockade in BEF i portföljen idag, för en kortare trade. Gjorde även en trade i bolaget förra veckan.

För de som investerar med längre horisont är dagens resultat givetvis tråkigt, men det är lätt att stirra sig blind på siffror. Bolaget äger mark, dom producerar och är på rätt väg. Att världsmarknadspriset sjunkit så drastiskt kan man inte gärna lasta bolaget för. Däremot borde dom kanske fundera över fler sätt att parera sådana förändringar, förutom att variera vad som odlas, eller så blir det nog till att finna sig i ups and downs. Råvaror är alltid lite chansartat.

finansmamman sa...

Hej Jim,
Tack för kommentaren.
Jag håller med dig, tror från dagens läge att det kan finnas en uppsida i aktien.

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar