26 april 2010

Funderar att köpa ABB på rekyl

Oj, oj, vilken börsuppgång. I fredags blev det ingen börs för mig då jag var upptagen med annat, men vilken trevlig överraskning jag fick när jag kollade av börsen på kvällen, rejäla lyft för både Ericsson, Volvo och för att inte tala om Avanza som fortsätter slå kursrekord.

Idag ser det också positivt ut för börsen, med uppgångar i Asien under natten. Just nu ser Volvo ut att fortsätta sin resa uppåt. Även Haldex som är underleverantör i fordonsbranschen har börjat röra sig uppåt.

3L System har fått en köprekommendation av Börsveckan och kursen är kraftigt upp. Vitec som är storägare drar också iväg uppåt. Ja, det mesta pekar åt rätt håll idag och efter en titt på min depå så är jag klart nöjd.

De flesta rapporter som kom förra veckan var positiva, men för ABB och Nokia gick det sämre, båda bolagen fick se sina aktiekurser sjunka ordentligt. Många gånger överreagerar marknaden och kurserna brukar kunna återhämta sig relativt snabbt. Här ser jag tillfälle till en kort affär.

Jag tror ABB har större förutsättningar att komma tillbaka än Nokia. Enligt mina barn är Nokia helt ute vad det gäller mobiler. Nu menar jag naturligtvis inte att man ska gå enbart efter deras synpunkter, men någonting ligger det i vad de säger. Nokia är ju heller inte bara mobiler, men jag har ändå svårt att tro på bolaget just nu.

ABB däremot har en stark kassa och känns stabilt, även om återhämtningen tycks ligga en bit fram i tiden. Jag funderar på att köpa aktier eller eventuellt en future på förra veckans rekyl.

I helgen har vi fortsatt med vårstädningen i trädgården. Inspirerad av det fina vädret åkte jag till handelsträdgården för att köpa lite nya blommor.

Nu var det inte bara jag som hade blivit inspirerad, det var kö in på parkeringen. Så småningom kom jag i alla fall hem med lite nytt till trädgården, även om det tog längre tid än jag tänkt mig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Har "alla" pengar låsta för tillfället. Så inte aktuellt med nya inköp för tillfället. Köpte in mig på Kungsleden, som nu droppat rejält, och det innan utdelningen. Vad tänker du kring det? Jag uppfattade inte rapporten som negativ. Förstår inte riktigt det som händer..? /S

finansmamman sa...

Hej,
Jag har ingen direkt förklaring till nedgången, jag tror det är vanliga kursrörelser. Kanske en viss oro för räntehöjningar, fastighetsaktier är heller inte i ropet just nu.

Victor Bjälke sa...

Tjena!

Har följt din blogg länge nu och tycker det är kul att se dina synpunkter. Har tagit rygg på vissa av dina investeringar med gott resultat.
Jag har en fråga om din deklaration dock, jag har inte alls gjort många affärer men ser det som väldigt omständigt att deklarera aktieaffärer. Hur löser du din deklaration? Sitter du i flera dagar och fyller i köpesummor och vinster/förluster?

Victor

Signs sa...

ja, portföljen har gått fantastiskt bra, men det börjar bli svårt att hitta köpvärda aktier om man vill komma in på bra nivåer. Vem vet om man någonsin kommer att få uppleva ett år som 2009 igen. Vilka chanser att investera som gavs för ca 1 år sedan..

Men nu börjar det bli svårare - försöker titta på bortglömda mindre bolag där man inte sett en tydlig vändning än och där kursen fortfarande ligger nära lägsta nivåer. Möjligen kan gamla surdegen Consilium vara intressant - de kommer ju omsätta en miljard ca att jämföra med bvärde på under 300M, men klarar de någonsin av att prestera bra på sista raden..?

Kanske ser vi också en vändning i en annan surdeg, Elektronikgruppen. I morgon ges en indikation i Q1an.

Men dessa bolag är ju knappast av samma kvalitet som de som man verkligen önskar att man behöll/ gick in i. För min del kommer det ta lång tid att smälta att jag inte vågade sitta kvar på Avanza och Elekta, två fantastiskt fina bolag jag gärna hade haft i långa portföljen och bara behållit i 10-20 år till..

finansmamman sa...

Hej Victor,

Roligt att du gjort bra investeringar.

Jag för löpande bokföring över mina affärer, sen använder jag mig av min mäklares färdigifyllda K4 blankett. Då går det ganska fort att sammanställa deklarationen.

Alternativet är att du skaffar en kapitalförsäkring, då slipper du deklarera dina aktieaffärer. Du betalar en avkastningsskatt istället.

Det är egentligen inte så omständigt att deklarera aktieaffärer. Hör med din bank eller mäklare om de kan ta fram en K4-blankett där dina affärer redovisas. Har du köpt och sålt aktien under samma år står den redan upptagen på deklarationsblanketten.

Men du måste själv kolla av alla blanketter så att det är riktigt ifyllt. Det är inte alltid banken eller skattemyndigheten har ingångsvärdet på aktien du sålt.

finansmamman sa...

Till Signs,
Håller med om att det börjar bli svårt att hitta köpvärda aktier. Kanske får man leta bland de sencykliska bolagen eller fastighetbolagen som fortfarande släpar.
Förstår att du grämer dig över Elekta och Avanza, men det kommer alltid nya chanser.