20 april 2010

Behåller Axfood långsiktigt

Axfood har kommit med sin rapport nu på morgonen, ett resultatet före skatt på 235 miljoner kronor redovisas för det första kvartalet 2010, att jämföra med fjolårets resultat på 221 miljoner kronor. Lite högre vinst alltså, men sämre än analytikernas snittprognos som låg på 246 miljoner kronor.

Willysbutikerna går bra, men nu måste man öka lönsamheten i Hemköpsbutikerna. Några butiker kommer att läggas ner, andra kan komma att omvandlas till Willysbutiker.

En annan åtgärd är att sänka priserna och på så sätt öka försäljningen. Det konceptet kan säkert fungera då Hemköp ansetts ligga på den övre skalan när det gäller priser.

Bolaget höjer målsättningen något för 2010. Jag tycker Axfood passar bra i en långsiktig portfölj, den visar stabil tillväxt och ger hög direktavkastning, den är dessutom relativt konjunkturokänslig. Det är dock ingen snabbväxare. Jag behåller mina Axfoodaktier.

Jag är klar med min deklaration men jag har inte tryckt på knappen än, jag ska ta en sista titt innan jag skickar den. Det är verkligen smidigt att deklarera på nätet, det rekommenderas för den som inte provat ännu.

4 kommentarer:

Signs sa...

hej finansmamman, bara nyfiken på om du nånsin har tittat på företagshälsovårdsföretagen som är noterande - doldisarna Feelgood och Avonova? Speciellt Avonova tycker jag känns spännande om de kan hålla trenden efter ett mkt starkt Q4. Men kan inte säga att jag kan branschen och kan säkert finnas skäl till de "låga" värderingarna..

finansmamman sa...

Hej
Nej, jag har inte tittat på de företag du nämner, men tack för tipsen. Har du studerat bolagen närmare?

Signs sa...

Jag har börjat studera lite speciellt Avonova och vid en första kontroll ser det intressant ut, men mycket kvar att kolla upp. Tex har de nyligen genomfört VD byte, justerat strategisk inriktningen och har nya ägarkonstellationer som kontrollerar majoriteten av aktierna. Så mkt att kolla upp men Q4 resultatet indikterar en bra potential. Det som jag tycker pekar på att det är intressant är att de nya ägarna är större lönsamma företag i branschen. Kan de nå samma lönsamhet i Avonova (ca 6-7% rörelsemarginal) så finns det bra potential. Dock begränsad likviditet kan göra det svårt att köpa några större volymer till rätt pris.

Om du tittar på det, berätta gärna vad du tror..

finansmamman sa...

Ok, låter intressant.