1 november 2010

Svårtolkade röntgenbilder med Q-Meds gel

I lördags läste jag en artikel i UNT som tar upp problemen runt Q-Meds Macrolane och mammografi. Macrolane används till kroppskonturering, för att ge volym och släta ut ojämnheter på kroppen.

Flera läkare menar att det är svårare att läsa av röntgenbilder vid mammografi när kvinnor fått Macrolane injicerat i brösten, gelen döljer bröstvävnaden vilket gör det svårare att upptäcka tumörer.

Q-Med har på ett möte med läkare från mammografienheter diskuterat olika lösningar. En lösning är att komplettera mammografin med en ultraljudsundersökning för att få en fullgod bild av bröstvävnaden.

Åsikterna går dock isär hos läkarna, några menar att det trots komplettering ändå inte går att göra en bra bedömning, risken finns att en tumör missas.

Andra läkare tycker att de får en bra bild av bröstvävnaden med ultraljudsundersökning. Det handlar också om utbildning, radiologer måste lära sig hur Macrolane ser ut i kroppen.

Hur diskussionerna påverkar försäljningen av Macrolane är svårt att sia om.

Det absolut viktigaste är ändå att kvinnor blir upplysta om eventuella problem vid mammografi. På Q-Meds hemsida finns information om hur Macrolane kan påverka tolkningen av mammogram, läs där.

Idag är det uppåt för bilbranschen, en ökad nybilsregistrering för personbilar under oktober rapporteras, över 20 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Även lastbilar ökar försäljningen.

Både SEB och Swedbank rekommenderar köp av Bilia, riktkursen höjs till 145 respektive 150 kronor. Mekonomen har lämnat en bra rapport idag och aktien stiger. Volvo däremot ligger stilla.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och kompletteringen betalar förståss skattebetalarna.
För Q-med betalar den väl inte?

finansmamman sa...

Det är säkert som du säger.

nina sa...

Det har varit rätt många så kallade artiklar = illa dold textreklam för att kunna sälja annonser, i damtidningarna om Macrolane med bilder på "vanliga kvinnor" som hyllar gelen som ger utfyllnad här och där. Jag tycker det är mycket bra att diskussionen kring mammografiproblem kommer upp. Har ägt Q-med och gjorde bra vinst, men har ej aktien nu