1 april 2011

På träff med Aktietorget

Den senaste tiden har jag varit på några möten med Aktietorget. Jag har bland annat lyssnat till tv-doktorn Göran Sjönell som presenterade sitt MediRätt, bolaget satsar på modern, trygg och säker hemsjukvård, ett område som är eftersatt.

Andra bolagspresentationer jag lyssnat till är Svanova och AroCell.

Svanova utvecklar, producerar och säljer diagnostiska produkter inom veterinärmedicin och livsmedelshygien. Bland annat finns produkter för att diagnostisera infektionssjukdomar hos kor och grisar, det ger bättre djurhälsa som i sin tur bidrar till bättre livsmedel.

Det sista bolaget AroCell, har utvecklat en testmetod som mäter hur aggresiv en cancertumör är, man mäter hur snabbt den växer, detta sker med ett vanligt blodprov. Unikt med AroCells metod är att man på ett tidigt stadium kan spåra aggresiva tumörer med hög känslighet, kontrollera återfall av cancer och avgöra om den cancerbehandlingen som satts in fungerar.

Det första testet beräknas vara ute på marknaden under andra halvåret 2011, det är ett test för blodcancer. Under 2012 hoppas man lansera tester för prostata- och bröstcancer.

Alla intressanta bolag på sitt sätt, men ibland kan jag nog tycka att tidsplaner och kalkyler ser lite väl optimistiska ut så för egen del blir det ingen investering, jag har tillräckligt med kryddor i portföljen.

Annars är jag snart klar med deklarationen, det har gått smidigt hittills. Nu har jag kört fast lite, jag har ett par aktieförsäljningar som är extra krångliga att reda ut, men jag spar det till nästa vecka för nu närmar sig helgen.

6 kommentarer:

Signs sa...

spännande med nya småbolag. I floran på aktietorget, First North etc finns många förhoppningsbolag som inte kommer bli annat än förhoppningsbolag men gräver man lite kan man ju samtidigt hitta riktiga guldkorn. Har mkt goda erfarenheter av listorna i och med större investeringar i Homemaid och Vitec. Nu har jag grävt vidare och investerat mindre andelar i ett tiotal nya bolag, de flesta riktiga doldisar men med den gemensamma nämnaren att de har kommit en bra bit på vägen gällande turn arounds och stabilitet. Kommer ta tid att se resultatet av denna strategi. I vissa fall kommer det ta år förmodligen innan man får se effekter på kurserna. Och i något fall kommer man säkert att misslyckas.. Men en fördel med dessa småbolag är att de ofta inte följs av riktigt kvalificerade analytiker och kurserna är i vissa fall godtyckliga och i oroliga tider finns alltid oroliga aktörer som säljer till helt fel priser..

Adam sa...

Hur stor del, på ett ungefär, utgör kryddorna av din totala aktieportfölj?

Gärna i procent; en knivsudd, en smula eller en nypa säger tyvärr inte så mycket.

Ulf sa...

Krångliga aktieförsäljningar i deklarationen?! Menar du att du inte har en kapitalförsäkring?
Om inte, av vilken anledning?

finansmamman sa...

Signs,
Javisst finns det guldkorn på de mindre listorna, gäller att hitta rätt, men som du säger kan det kan ta lång tid och visst blir det felinvesteringar ibland.

Adam,
Ja, det beror förstås på var man drar gränsen vid "krydda", men ca 4-5 procent.

Ulf,
En del aktier har jag ägt under en lång tid,innan kapitalförsäkringen fanns. Det finns ingen anledning för mig att sälja dessa för att sen köpa tillbaka i en kapitalförsäkring. Nu kan jag använda vinsten eller förlusten till kvittning.

Vinstmamman sa...

Hej!

Har nyligen börjat trada och följer din blogg, jätte-bra för mig-TACK.
Fick upp ögonen för AroCell, du som har mer kunskap och är mer insatt vad tycker du om att investera i den?

p.s. håller med om fyrans flopp d.s

finansmamman sa...

Vinstmamman,
Hej, man måste vara medveten om att det är en stor risk att investera i mindre bolag som är i uppstartsfas med försäljningen. Det kan ta tid innan bolagen visar vinst, räkna också med att bolagen kan behöva kapitaltillskott som du som aktieägare förmodligen ombeds skjuta till i form av nyemissioner.Långt ifrån alla bolag lyckas. AroCell är en intressant aktie, men riskfylld.

Kul att du gillar bloggen.