20 april 2011

Sneglar på oljeservicesektorn

För en tid sen skrev jag några ord om den norska börsen, där finns många intressanta bolag som är inriktade mot råvaror, energi och shipping.

Nu är det inte alldeles lätt att plocka ut rätt aktie, jag har därför sneglat lite på den nya ETF:en (börshandlad fond) Xact Oil Service.

Den börshandlade fonden är Xact Oil Service är noterad på den norska börsen och följer Oslo Börs OBX Oil Service Index, OBOSX.

Ett index som är baserat på de största bolagen på den norska börsen som är verksamma i oljeservicesektorn, just nu är det Aker Solution, SeaDrill, Subsea7, PGS, TGS-Nopec, Prosafe, Fred Olsen Energy och Sevan Marine.

Det här låter som ett intressant alternativ, här får man en hel korg med bolag och en bra riskspridning.

Oljebranschen är het och det finns flera områden att investera i. Själv har jag aktier i några oljebolag och har även investerat i ett oljecertifikat, jag ser att gå in i oljeservicesektorn som ett bra komplement.

Om det är rätt tid att investera i Xact Oil Service just nu är förstås svårt att säga. I takt med att oljepriset stigit har även ETF:en stigit i pris, men tror man på den norska oljeservicemarknaden så...

Även om oljepriset fluktuerar så tror jag att servicesektorn kommer att gå bra då olja fortsätter att utvinnas och exploateras på allt mer svåråtkomliga platser och djup.

Den börshandlade fonden har en förvaltningsavgift på 0,4 procent om året, den handlas i norska kronor.

Efter några dagars nedgång vänder Ericsson upp idag, men än är det en bit kvar till 80 kronor.

Det börjar dra ihop sig till påsk, imorgon är det halvdag på börsen, hoppas börsveckan slutar i dur.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Oljeservicesektorn är ett bra komplement. Tack för tipset.Själv har jag Market Vectors Russia som är ett knippe oljebolag(Börshandlad fond) med förväntad bra potential, men med hög risk mht priset. Oljepriserna kan måhända vika nedåt men sett över tiden är oljan en bristvara.

finansmamman sa...

Hej och tack för ditt tips.
Glad Påsk!